Τέλος στα ψυχολογικά τεστ για την εξακρίβωση του σεξουαλικού προσανατολισμού σε αιτούντες άσυλο βάζει το Ευρωδικαστήριο

25/01/2018
από

Στην απόφαση ότι τα ψυχολογικά τεστ για την εξακρίβωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, δεν θα πρέπει να διενεργούνται στο πλαίσιο της εξέτασης αιτήσεων ασύλου ατόμων τα οποία εγκαταλείπουν χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, κατέληξε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση αυτή πάρθημε μετά την εξέταση της υπόθεσης ενός Νιγηριανού, ο οποίος υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία τον Απρίλιο του 2015. Ο ίδιος υποστήριξε πως έφυγε από τη χώρα του, φοβούμενος τη δίωξη επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Το αίτημα του Νιγηριανού για άσυλο είχε απορριφθεί, αφότου στην έκθεση ενός ψυχολόγου δεν επιβεβαιωνόταν η ομοφυλοφιλία του.

Τον Δεκέμβριο του 2014, το Ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με μία παρόμοια υπόθεση στην Ολλανδία, κρίνοντας ότι τα τεστ για την εξακρίβωση του σεξουαλικού προσανατολισμού παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Στη νέα απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε ότι μολονότι ήταν αποδεκτό οι αρχές να ζητήσουν γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων, αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με τρόπο που συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτική και για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.




Δες και αυτό!