Η Φλόριντα ξεκινά να προσφέρει την PrEP δωρεάν

13/01/2018
από
Pills for Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) to prevent HIV with PrEP acronym engraved

Το ποσοστό των νέων διαγνώσεων για το HIV στη Φλόριντα είναι περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.

Photo Illustration by Justin Sullivan/Getty Images

Το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης του HIV: προσφέρει την PrEP δωρεάν.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που δρομολογήθηκε σε 16 κομητείες το περασμένο έτος, θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, μέχρι το τέλος του 2018. Όσοι αναζητούν θεραπεία θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα για επιλεξιμότητα, που θα περιλαμβάνει και το κριτήριο της οικονομικής τους κατάστασης.

Η εξασφάλιση της PrEP σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση από τον ιό του HIV, ανεξαρτήτως της ικανότητάς τους να πληρώσουν, είναι ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία του σχεδίου, με στόχο να εξαλειφθεί η μετάδοση του ιού και να μειωθούν οι θάνατοι που συνδέονται με αυτόν” , δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Φλόριντα, Mara Gambineri. Άλλες στρατηγικές περιλαμβάνουν την αύξηση των τεστ για πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, την πρόσβαση σε θεραπείες για τα οροθετικά άτομα και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το HIV/AIDS.

Nightlife on the art deco district of South Beach in Florida USA

Ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων στη Φλόριντα είναι σχεδόν διπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο – το Μαϊάμι σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό νέων διαγνώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με περισσότερους από 4.800 μόνο για το 2015.

Αλλά οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι έχουν γίνει λίγα πράγματα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Μάλιστα, οι μεγάλες περικοπές στο υγειονομικό σύστημα επιδείνωσαν την κατάσταση: Σύμφωνα με το CDC, αν συνεχίσουν να ισχύουν τα τρέχοντα ποσοστά, 1 στους 54 πολίτες της Φλόριντα θα γίνει οροθετικός κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η νέα πρωτοβουλία είναι σημαντική, αλλά για να λειτουργήσει πραγματικά, θα πρέπει τα φτάσει σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο: Το 2016, η πλειοψηφία των 4.972 νέων μολύνσεων ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.




Δες και αυτό!