Η Μαλαισία χρηματοδοτεί τη “διορθωτική” θεραπεία για τις τρανς γυναίκες

02/01/2018
από

Η διορθωτική θεραπεία… παραβιάζει τα δικαιώματα όλων με πολλούς τρόπους” , δήλωσε τρανς ακτιβίστρια σχετικά με το πρόγραμμα.

Photo credit should read MOHD RASFAN/AFP/Getty Images

Οι LGBT ακτιβίστριες/στές στη Μαλαισία έχουν εξοργιστεί, λόγω ενός νέου σχεδίου της κυβέρνησης, που αναμένεται να εφαρμόσει μια κλινική “διορθωτικής” θεραπείας, η οποία θα «θεραπεύει» τις τρανς γυναίκες. Το πρόγραμμα ξεκινά το 2018, μετά από έρευνα που έγινε από την μουσουλμανική πλειονότητα, για τον τρανς πληθυσμό της Μαλαισίας.

Οι τρανς γυναίκες αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας… Είναι ευθύνη μας” , δήλωσε ο Ghazali Taib, μέλος του Συμβουλίου Agence France-Presse στην περιοχή Terengganu και πρόσθεσε: “Τελικά, εναπόκειται σ’ αυτές να κάνουν την επιλογή – το σχέδιο της κυβέρνησης δεν εξαναγκάζει καμιά, αλλά προσφέρει ένα μονοπάτι για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους.

Οι τρανς γυναίκες στη Μαλαισία αντιμετωπίζουν συστηματικά αυθαίρετες συλλήψεις, σωματική και σεξουαλική επίθεση, εκβίαση, διακρίσεις κι άλλες παραβιάσεις. Πολλές παραμένουν χωρίς επιλογή για εργασία, πέραν από την σεξεργασία.

Η διορθωτική θεραπεία … παραβιάζει τα δικαιώματα όλων με πολλούς τρόπους” , δήλωσε η τρανς ακτιβίστρια Nisha Ayub. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι οι τρανς γυναίκες, που δεν θα πάνε για “διόρθωση” στην κλινική “θα αισθάνονται σαν παρίες της κοινωνίας” .

Τον Ιούνιο, οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν ξεκινήσει διαγωνισμό για να βρεθούν τρόποι, που να «αποτρέπουν» τους ανθρώπους από το να γίνονται ομοφυλόφιλοι ή τρανς. Η καλύτερη πρόταση θα λάμβανε χρηματικό έπαθλο ύψους 900$.

Κι ενώ ο Ιερός Νόμος, που ρυθμίζει συνολικά τη ζωή των Μουσουλμάνων, απαγορεύει το cross-dressing, υπήρξαν πολλές δικαστικές επιτυχείς επ’ αυτού: Τον Αύγουστο του 2016, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε το Τμήμα Εθνικής Εγγραφής να ενημερώσει την ταυτότητας τρανς ατόμου, ώστε σε αυτήν να διορθωθεί το φύλο και το όνομα.

Ο ενάγων έχει ένα πολύτιμο συνταγματικό δικαίωμα στη ζωή” , είχε δηλώσει ο δικαστής, “κι η έννοια της ζωής, σύμφωνα με το άρθρο 5, πρέπει αναγκαστικά να καλύπτει το δικαίωμα του ενάγοντος να ζει με αξιοπρέπεια ως άνθρωπος” .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!