Οι πιο σημαντικές LGBT+ ειδήσεις του 2017 σ’ ένα άρθρο

28/12/2017

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017, θυμόμαστε όλες εκείνες τις ειδήσεις (καλές και κακές) που συγκλόνισαν την παγκόσμια LGBT+ κοινότητα και όχι μόνο. 

Ιανουάριος

Ο μήνας ξεκινά με τον Μπαράκ Ομπάμα να αποχαιρετά, έπειτα από δύο θητείες ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τον αμερικανικό λαό με μια ιστορική ομιλία. Σ΄αυτή γίνεται και μια μεγάλη αναφορά στις νίκες υπέρ της LGBTI κοινότητας, καθώς και στον αγώνα για ισότητα. Λίγες μέρες αργότερα κυκλοφορεί μια έρευνα που δείχνει ότι το ποσοστό των Αμερικανών που προσδιορίζεται ως LGBT+ αυξήθηκε από 3,5% το 2012 σε 4,1% το 2016.

Η τελευταία ομιλία του Ομπάμα, ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια περίοδο, η παγκόσμια κοινότητα μένει παγωμένη από την σοκαριστική μαρτυρία μιας γυναίκας από τη Βραζιλία, που ομολόγησε τη δολοφονία του gay γιου της και την προσπάθεια της να κάψει το άψυχο σώμα του.

Ο άτυχος νεαρός που δολοφονήθηκε από τη μητέρα του.

Ο Ιανουάριος είναι, επίσης, ο μήνας της «προεδρικής ορκωμοσίας» του Ντόναλντ Τραμπ, με την επίσημη LGBT σελίδα του Λευκού οίκου να εξαφανίζεται λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Μαζικές ήταν στη συνέχεια και οι πορείες κατά του Τραμπ (σ.σ. όπως και τα εγκλήματα μίσους), στις οποίες οι συμμετείχε δυναμικά και η LGBT+ κοινότητα.

Μαζικές πορείες κατά του Τραμπ.

Ο μήνας τελειώνει με τη Σουηδία και την απόφασή της να μην χαρακτηρίζονται ως «ψυχικά ασθενείς» τα τρανς άτομα .


Φεβρουάριος

Περισσότεροι από 50.000 gay άνδρες απαλλάσσονται των κατηγοριών με επίσημη βασιλική χορήγηση χάριτος από τη Μεγάλη Βρετανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ δίνει Βασιλική Έγκριση στο νομοσχέδιο που συγχωρεί σεξουαλικές πράξεις μεταξύ αντρών, μιας και αυτές δεν αποτελούν πλέον έγκλημα.

Ο Άλαν Τουρινγκ ένα από τα πρόσωπα που έλαβαν χάρη, μετά θάνατον.

Tον ίδιο μήνα και λίγο πιο βόρεια τελείται ο πρώτος gay θρησκευτικός γάμος στην ιστορία της Νορβηγίας. To ζευγάρι περίμενε 16 ολόκληρα χρόνια γι’ αυτή την στιγμή.

Το ζευγάρι περίμενε 16 χρόνια για τον γάμο.

Σε θεσμικό επίπεδο το Ευροκοινοβούλιο εγκρίνει έκθεση για την αναγνώριση των παιδοθεσιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ η Φινλανδία επικυρώνει τον νόμο για τους gay γάμους. Τον Φεβρουάριο έχουμε και το πρώτο ηχηρό coming οut της χρονιάς με τον επαγγελματία οδηγό σε αγώνες ταχύτητας, Danny Watts να κάνει coming out ως gay.


Μάρτιος

Ο μήνας ξεκινά στην Ιταλία που για πρώτη φορά στην ιστορία της αναγνωρίζει τη γονεϊκή ιδιότητα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι ανδρών. Την ίδια στιγμή ένα δικαστήριο στη Μ. Βρετανία καταδίκαζει σε πολυετή φυλάκιση έναν πατέρα που βίασε τη λεσβία κόρη του για να της αποδείξει ότι το σεξ με τους άνδρες είναι καλύτερο.

Στις αρχές Μαρτίου, επίσης, παντρεύτηκε ο πρώτος ανοιχτά gay δήμαρχος στη Βραζιλία (Μπραζίλια) τον σύντροφο του.

Ο δήμαρχος της Βραζιλίας με τον σύζυγό του.

Το «Family Filter» στο Youtube αποκλείει τις LGBTI-friendly θεματικές, ενώ στα τέλη του μήνα πεθαίνει ο George Weinberg, ο ψυχολόγος που επινόησε τον όρο «ομοφοβία».


Απρίλιος

Ο Απρίλιος ξεκινά με μια δυσάρεστη είδηση, αφού ο κόσμος πληροφορείται τον θάνατο του Γκίλμπερτ Μπέικερ (πέθανε 31/3), του καλλιτέχνη που δημιούργησε τη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ.

Στις αρχές του μήνα περισσότερα από 2.000 άτομα περπατούν χέρι-χέρι κατά της ομοφοβίας στο Άμστερνταμ, ενώ ο Πάπας καλωσορίζει το μοναδικό επίσημο gay ζευγάρι στο Βατικανό.

Το πρώτο ζεύγος του Λουξεμβούργου στο Βατικανό.

Ο Απρίλιος ήταν, επίσης, ο μήνας που το ρεπορτάζ της εφημερίδας Novoya Gazeta φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια εξόντωσης της gay κοινότητας από τις αρχές της Τσετσενίας. Μετά τη δεκαετία του 30 και τον Χίτλερ, ανοίγουν και πάλι στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους και μια ανθρωπιστική κρίση μόλις ξεκινά.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσετσένια.

Στα τέλη του μήνα ο -Βρετανός- παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ, Σον Μπάρμπερ, κάνει coming out, ενώ οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι «οι κόρες της Πομπηίας» ήταν άνδρες. Από τις πιο δυνατές στιγμές η σπαρακτική ομιλία του συντρόφου του 37χρονου αστυνομικού που δολοφονήθηκε, κατά την επίθεση στο Παρίσι.

Η σπαρακτική ομιλία του συντρόφου του 37χρονου αστυνομικού.

Ο μήνας κλείνει με τον -τότε- υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να κοσμεί το εξώφυλλό του gay περιοδικού Garcon.


Μάιος

Στις αρχές του μήνα πραγματοποιείται η πρώτη λειτουργία από τρανς πάστορες στην Κούβα, ενώ ένα ακόμα δυνατό όνομα από τον χώρο του αθλητισμού μιλάει ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ο λόγος για τον πρώην επαγγελματία τενίστα Brian Vahaly.

Ο Brian Vahaly.

Την ίδια περίοδο η Λιθουανία γίνεται η πρώτη χώρα που χορηγεί άσυλο σε gay Tσετσένους, με τους διωγμούς να συνεχίζονται κανονικά. Διώξεις και βασανιστήρια ομοφυλόφιλων σημειώνονται στο Μπαγκλαντές, στην Ινδονησία και στο Ιράκ.

Βρισκόμαστε στα τέλη του μήνα και η Ταϊβάν γίνεται το πρώτο έθνος στην Ασία, που νομοθετεί την ισότητα του γάμου, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση του ομόφυλου γάμου αντισυνταγματική. Η πιο χαρακτηριστική, όμως, φωτογραφία για αυτόν το μήνα μας έρχεται από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών για εργασίες του ΝΑΤΟ. Εκεί βρέθηκε και ο σύζυγος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ο οποίος φωτογραφήθηκε μαζί με τις συζύγους των άλλων ηγετών που συμμετείχαν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ο Λευκός Οίκος ξέχασε ν΄αναφέρει τον σύζυγο του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στη σχετική λεζάντα.


Ιούνιος

Μήνας Υπερηφάνειας (σ.σ. κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεχνά να αναφέρει) και πολλές είναι οι πόλεις του πλανήτη που γιόρτασαν το δικό τους pride. Τον Ιούνιο εξελέγη και ο πρώτος ανοιχτά gay πρωθυπουργός στην Ιρλανδία αλλά και η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός της Σερβίας.

Tον Ιούνιο που μας πέρασε η Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε για δεύτερη χρονιά τη διεξαγωγή του Pride, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau συμμετείχε (πάλι) με τη γυναίκα του και το παιδί του στην παρέλαση του Pride του Τορόντο.

Justin Trudeau

Ο μήνας κλείνει με τη Γερμανία να λέει (τελικά) «ναι» στην ισότητα στον γάμο.


Ιούλιος

Στις αρχές του μήνα η Μαδρίτη υποδέχθηκε το World Pride με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να συμμετέχουν. Εκείνες τις ημέρες η Μάλτα κατέθετε το νομοσχέδιο που νομιμοποιούσε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και καταργούσε του όρους «μητέρα» και «πατέρας». Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε λίγες μέρες αργότερα.

Στο Λονδίνο τώρα καταργείται ο χαιρετισμός «κυρίες και κύριοι» στο Μετρό ενώ η Sue Bird από την γυναικεία ομάδα του NBA των ΗΠΑ (WNBA) κάνει coming out και μιλά για τη σχέση της με την Megan Rapinoe.

Sue Bird

Πριν τελειώσει ο μήνας ο Τραμπ αποφασίζει να θέσει εκτός στρατού τα τρανς άτομα, προκαλώντας πλήθος αρνητικών αντιδράσεων.


Αύγουστος

Η τρανς κοινότητα αποχαιρετά την Holly Boswell μία από τις πιο σημαντικές ακτιβίστριες και δημιουργό του συμβούλου των τρανς.

Η Holly Boswell.

H κόσμος στην Αυστραλία διαδηλώνει για την ισότητα στον γάμο και ο Καναδάς δίνει τη δυνατότητα τρίτης επιλογής φύλου στα διαβατήρια.

Παράλληλα, ο παρουσιαστής του BBC και πρώην ολυμπιονίκης, Colin Jackson, κάνει coming out ως gay. O Jackson μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ο Colin Jackson.

Για την ταυτότητα της μίλησε και η Dalia Al-Faghal ως η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο που «τόλμησε» να κάνει coming out ως λεσβία.


Σεπτέμβριος

Tη χρήση του όρου «σύμφωνο συμβίωσης», για να περιγράψει την επίσημη ένωση των ομόφυλων ζευγαριών, “αποδέχτηκε» τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος. 

Παράλληλα, το διεθνούς φήμης μοντέλο Teddy Quinlivan κάνει coming out ως τρανς γυναίκα, ενώ στο Αζερμπαϊτζάν συλλαμβάνονται περισσότερα από 100 LGBTI άτομα. Εν τω μεταξύ στη Γερμανία, για πρώτη φορά μετά το 1949, μπαίνει στη γερμανική Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα με αρχηγό μια λεσβία γυναίκα. Ο λόγος για την Alice Weidel που έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές (και) τις ομοφοβικές της απόψεις.

Η Alice Weidel.

Οκτώβριος

‘Ηταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν ένας Ρώσος gay ακτιβιστής αφηγήθηκε για πρώτη φορά, αποκαλύπτοντας το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμό του, την κόλαση που βιώνουν στην Τσετσενία οι ομοφυλόφιλοι.

Tον ίδιο μήνα τo Συμβούλιο της Ευρώπης γράφει ιστορία με το πρώτο ειδικό ψήφισμα για τα intersex άτομα.

Την ίδια περίοδο το Playboy φιλοξενεί την πρώτη τρανς Playmate στην ιστορία του, ενώ κυκλοφορεί στην Αυστραλία το πρώτο περιοδικό γάμου μόνο για λεσβίες.


Νοέμβριος

Στις αρχές του μήνα, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ εκλέχθηκε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα σε θέση νομοθέτη και στη Μινεσότα η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα σε δημόσιο αξίωμα στην Αμερική!

Λίγες μέρες αργότερα δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας για την ισότητα στον γάμο στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των Αυστραλών ψήφισε περήφανα ΝΑΙ και άνοιξε τον δρόμο στους gay γάμους.

Στις 20 Νοεμβρίου η παγκόσμια τρανς κοινότητα τίμησε τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης και τα θύματα που δυστυχώς αυτή τη χρονιά ήταν περισσότερα. Tέλος, ο πρωθυπουργός του Καναδά εμφανώς συγκινημένος ζητά συγγνώμη για ιστορικές αδικίες εναντίον της LGBTQ κοινότητας στη χώρα του.

Ίσως το πιο ηχηρό coming out της χρονιάς είναι αυτό του Kevin Spacey, ο οποίος αναγκάστηκε να μιλήσει, μετά την καταγγελία του ηθοποιού Anthony Rapp για σεξουαλική παρενόχληση. Coming out είχαμε και από τον 6 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή και αθλητικό σχολιαστή του BBC Mark Foster.

Αριστερά: Kevin Spacey, δεξιά: Anthony Rapp

Δεκέμβριος

Στις αρχές του μήνα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας ζήτησε να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ως το 2019 το αργότερο, στο όνομα της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο ίδιο κλίμα και η Αυστραλία, η οποία επιτέλους ψηφίζει τον νόμο που αναγνωρίζει του gay γάμους. Γάμοι που είναι πλέον γεγονός.

Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στην Αυστραλία.

Λίγο αργότερα οι επιστήμονες ανακαλύπτουν δύο γονίδια που είναι συχνότερα στους gay και φαίνεται να επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των αγοριών. H ισπανική τηλεόραση υποδέχεται το πρώτο της (live) gay φιλί, ενώ η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης κάνει coming out στην τηλεόραση.


Y.Γ. Για την Ελλάδα θα κάνουμε ειδικό αφιέρωμα.




Δες και αυτό!