Ευρήματα μελέτης: Οι gay άνδρες αμείβονται περισσότερο από τους στρέιτ

06/12/2017
από

Για χρόνια, τα δεδομένα έδειχναν, ότι οι gay άνδρες αμείβονται κατά μέσο όρο 5 έως 10% λιγότερο από τους στρέιτ ομολόγούς τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερμπιτ στο Τενεσί καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι αυτή η ψαλίδα έκλεισε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι gay άνδρες φαίνεται, ότι έχουν φτάσει στο σημείο, να αμείβονται περισσότερο από τους στρέιτ.

Σήμερα, οι gay άντρες, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, αμείβονται κατά μέσο όρο 10% περισσότερο από τους στρέιτ με παρόμοια εκπαίδευση, εμπειρία και προφίλ απασχόλησης.

Αυτό είναι βολικό για τους gay άνδρες και τις στρέιτ γυναίκες, που – σύμφωνα με άλλη πρόσφατη, βρετανική αυτή τη φορά, μελέτη – το πόσα χρήματα βγάζει ο σύντροφός τους αποτελεί ελκυστικό κριτήριο επιλογής.

Ο Kitt Carpenter, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιτ, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα – που ελήφθησαν από ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων – ήταν ένα σοκ ακόμη και για τον ίδιο.

Η “ποινή” ως προς την αμοιβή, που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια οι gay, δήλωσε, “επαναλήφθηκε σε πολλά σύνολα δεδομένων σε διάφορες χώρες” – όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο κι οι ΗΠΑ. Παρατηρήθηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, πρόσθεσε ο καθηγητής και “φαινομενικά δε μειώθηκε” .

Μάλιστα, μια βρετανική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι gay άνδρες αμείβονται κατά 9% λιγότερο από τους στρέιτ άνδρες, ενώ άλλη μελέτη, έφτασε στο συμπέρασμα, ότι το χάσμα κέρδους, μεταξύ των gay και των στρέιτ ανδρών, εξακολουθούσε να ανέρχεται στο 5%.

Γράφοντας στο Harvard Business Review, ο καθηγητής αναφέρει: «Επιστρέψαμε να τσεκάρουμε όλη στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία για να ελέγξουμε αν είχαμε κάνει νέες ή περίεργες επιλογές μέτρησης ή σφάλματα μεροληψίας. Δεν είχαμε κάνει. Διπλασιάσαμε και τριπλασιάσαμε το σύνολο του δείγματος, κάτι που θα αποκάλυπτε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόβλημα θεμελιώδους σφάλματος. Δε βρήκαμε κανένα.

Ο Carpenter εξήγησε ότι εφάρμοσε επιπλέον μεθόδους, ώστε τα δεδομένα να έχουν κάθε ευκαιρία να διορθώσουν ενδεχόμενο σφάλματος – αλλά ήταν ήδη σωστά.

Ο καθηγητής, που μελετά επίσης τις συνέπειες της νομιμοποίησης της ισότητας στον γάμο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, διεξήγαγε τη μελέτη αυτήν μαζί με έναν διδάκτορα.

Επισήμανε, ότι δεν επαρκούσαν τα στοιχεία για να επεξηγηθεί πλήρως το γιατί οι gay άνδρες φαίνεται ότι αμείβονται περισσότερο από τους στρέιτ. Πρόσθεσε ακόμη ότι, όπως λέει η δημοφιλής καμπάνια: “it gets better” , ίσως έτσι να έχουν και τα πράγματα και όντως να πηγαίνουν προς το καλύτερο.

Μια ερμηνεία της σχεδόν καθολικής προηγούμενης διαπίστωσης της διαφοράς στις αμοιβές των gay ανδρών έναντι των στρέιτ, ήταν ότι αυτό αποτελούσε συνέπεια της διάκρισης στην αγορά εργασίας κατά των gay ανδρών” καταλήγει και προσθέτει ότι: “Αν συμβαίνει αυτό, τότε, φυσικά, η βελτιωμένη στάση της κοινωνίας απέναντι στους LGBTQ ανθρώπους είναι προφανές, ότι θα μείωνε αυτήν τη διαφορά και υπάρχουν μερικά πρότυπα (patterns) στη βιβλιογραφία που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα” .




Δες και αυτό!