Έφυγε από τη ζωή ο Rudolf Brazda, ο τελευταίος γνωστός gay επιζήσαντας του ολοκαυτώματος

05/08/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Το τελευταίο “ρόζ τρίγωνο”, ο τελευταίος των όσων είχαν επιζήσει τη Ναζιστική θυριωδία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το περιβάλλον του.

“Ο Rudolf έφυγε ήσυχα στον ύπνο του, τα ξημερώματα της 3ης Αυγούστου σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα για ηλικιωμένους στο Bantzenheim της Γαλλίας”, προστίθενται στην ανακοίνωση.

Η κηδεία του Rudolf Brazda, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1960, θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στη Mulhouse. Όπως ορίζει η διαθήκη του, η σορός του θα αποτεφρωθεί και η τέφρα θα τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνη του επί 50 χρόνια συντρόφου του Edouard Mayer, ο οποίος πέθανε στη Μιλούζ το 2003.

Τον Απρίλιο, η Γαλλία απένειμε στον Rudolf Brazdaτο χρίσμα του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, την υψηλότερη τιμητική διάκριση του γαλλικού κράτους.

Ο Rudolf Brazda, ο οποίος γεννήθηκε το 1913 από γερμανόφωνους τσέχους γονείς στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των 15.000 ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξαιτίας της σεξουαλικής “ιδιαιτερότητάς” τους καθώς οι ναζί θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία σαν επικίνδυνη επιδημία για την εξέλιξη της φυλής.

Ο Rudolf Brazda, πέρασε τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Buchenwald, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, με αριθμό κρατουμένου 7952. Μεταφέρθηκε εκεί στις 8 Αυγούστου, 1942 και παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση του στις 11 Απριλίου 1945.

Η μαρτυρία του, όπως και η μαρτυρίες τόσων άλλων ομοφυλοφίλων που βρεθήκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούν μοναδικές ιστορικές μαρτυρίες τις οποίες κανείς πλέον δε μπορεί να αμφισβητήσει. Μαρτυρίες που επιτρέπουν στην αναγνώριση και αυτών των θυμάτων του Ναζισμού. Ανθρώπους τους οποίους οφείλουμε όλοι να τιμούμε, γιατί η μνήμη πρέπει να είναι κοινή για όλα τα θύματα της Ναζιστικής θυριωδίας.

 

Στο antivirus με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, μέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τεύχος 36.

 Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo.

 Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.

 Antivirus Newsroom

 

Διαβάστε και το άρθρο μας Ο τελευταίος εν ζωή gay επιζήσαντας του ολοκαυτώματος θα τιμηθεί από τη Γαλλία

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!