H Σκωτία ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων

10/11/2017
από
Στιγμιότυπο από το Pride της Σκωτίας, Εδιμβούργο. Φωτογραφία: Alamy

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μία απλούστερη και λιγότερο προσβλητική διαδικασία, για όσα non-binary άτομα θέλουν να διορθώσουν το φύλο τους.

Στιγμιότυπο από το Pride της Σκωτίας, Εδιμβούργο. Φωτογραφία: Alamy

Τα άτομα που επιθυμούν να διορθώσουν το φύλο τους στα νομικά έγγραφά τους, θα μπορούν να το κάνουν με μια απλή δήλωση, από την ηλικία των 16 ετών και πάνω, σύμφωνα με τη νέα μεταρρύθμιση του νόμου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Σκωτία.

Η πρόταση του σχεδίου νόμου περιλαμβάνει και τη δυνατότητα της πλήρους νομικής αναγνώρισης των non-binary ατόμων, κάτι που, αν περάσει, θα αναδείξει τη Σκωτία σε μία από τις ελάχιστες χώρες που το έχουν κάνει. Το σχέδιο νόμου μπήκε στη συζήτηση μετά από την απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας (της περασμένης Τετάρτης) , που αναφέρει, ότι τα πιστοποιητικά γέννησης πρέπει να επιτρέπουν μια τρίτη κατηγορία φύλου.

Ο Τζέιμς Μόρτον, ο διευθυντής της Scottish Trans Alliance, υπογράμμισε ότι η διαδικασία διόρθωσης φύλου με ένα πιστοποιητικό γέννησης ενός τρανς ατόμου, όπως εφαρμόζεται σήμερα, “είναι ένας εξευτελιστικός, επιθετικός και δαπανηρός εφιάλτης γραφειοκρατίας, όπου ζητούνται ψυχιατρικά στοιχεία από μια απρόσωπη επιτροπή δικαστηρίου» .

Την περασμένη Πέμπτη, ένας συνασπισμός γυναικείων οργανώσεων της Σκωτίας, μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις Engender, Rape Crisis Scotland και Women 50:50, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με τις τρανς οργανώσεις και με άλλους φορείς ισότητας για να εξασφαλίσουν ότι οι νέες διαδικασίες θα σχεδιαστούν με τον κατάλληλο τρόπο.




Δες και αυτό!