Αυτοσχεδιάζοντας στο Ιδιόμελο, η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα ερμηνεύσει το «Smile» , ανάμεσα σε μια σειρά από τραγούδια με έντονα τα στοιχεία της ροκ, καθώς και συνθέσεις της Κάτω Ιταλίας, blues, όπερα αλλά και την πικρή Παρωδία.

Παρωδώντας σε άριες, η καλλιτέχνις υπενθυμίζει πως στην παρωδία εμπεριέχεται και η τραγική πλευρά, ο πόνος που ακυρώνεται, αυτοαναιρείται, αυτοσαρκάζεται αλλά και αναπλάθεται εξισορροπώντας στο τέλος στην ένωση του κωμικού με το τραγικό στοιχείο.

H βραβευμένη σοπράνο, πιανίστα και συνθέτρια της πρωτοποριακής μουσικής, Μαρίκα Κλαμπατσέα γνωστή για το ιδιόμορφο μουσικό της ιδίωμα να παρεμβαίνει στην κλασσική φόρμα και να την ανασυνθέτει με κύρια αιχμή τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, μετά την «Butterfly in Blood» που παρουσίασε με επιτυχία στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts council, αλλά και τις τελευταίες της συναυλίες «Kalt» και «I have a dream» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει στο Ιδιόμελο, την performance «Smile» .

Αφορμή για το έργο αυτό στάθηκε το… «χαμόγελο» του Charlie Chaplin, το ομώνυμο δηλαδή τραγούδι, που έγραψε ο σπουδαίος κωμικός με το διφορούμενο πικρό χαμόγελο το 1936 για την ταινία «Μοντέρνοι καιροί» στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

Με μια φωνή που φτάνει στα άκρα, η μουσικός θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα συνθετών, όπως των Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi, Cole Porter, Kurt Weill, Georges Bizet, George Gerswhin Eric Satie ακόμη, τραγούδια που ερμήνευσαν φωνές, όπως Billie Holiday, Judy Garland, Marilyn Monroe, Elvis Presley και Nat King Cole. Το πολυσύνθετο πρόγραμμα κορυφώνεται με το ιδιαίτερο «άγγιγμά» της σε κομμάτια, όπως το Total Eclipse, που ερμήνευσε ο κόντρα τενόρος Klaus Nomi, και το My Little One του Frankie Lane.

Στο Smile, η μουσικός αναλύει τη μουσικοθεατρική και ψυχική της προσέγγιση, ενώ ταυτίζεται και συμπάσχει με το δράμα, τους χαρακτήρες και τους ρόλους των έργων της. Η ερμηνεία της πολλές φορές φτάνει στα άκρα, καθώς παραμορφώνεται η φωνή της, όπως όταν η Καλάμιτυ θρηνεί για τον θάνατο του αγαπημένου της αλόγου, «Σατανά» . «Το άλογο μου ο Σατανάς» , τραγούδι σε στίχους του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Κώνστα, είναι ένας αυτοσχεδιασμός στην Etude του Chopin. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Καλάμιτυ Τζαίην Γράμματα στην Κόρη της (1877-1902)» που αποτελεί αγαπημένο έργο της συνθέτριας, καθώς και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και αποσπάσματα από τα έργα της «Butterfly In Blood» , μια όπερα δωματίου για το βιβλίο της Fania Fenelon «Women’s orchestra of Auschwitz» , καθώς και από το βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο 2003 «Calamity Jane: Γράμματα στην κόρη της (1877-1902)» .

Γράφει η Καλάμιτυ σε ένα από τα γράμματα που στέλνει στην κόρη της:

«To Άλογό μου, ο Σατανάς, είναι δεμένο εδώ κοντά μου, θα ‘πρεπε να τον έβλεπες, καθώς η φωτιά παίζει πάνω στον γυαλιστερό του λαιμό και στα μούσκουλα της απαλής του ράχης, με τα λευκά του τα πόδια και εκεινό τον λευκό ρόμβο ανάμεσα στα μάτια…»

SMILE
Performance – Μαρίκα Κλαμπατσέα
Αυτοσχεδιάζοντας με το χαμόγελο του Τσάρλι Τσάπλιν

Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 21.00
Είσοδος: 10 ευρώ (μ’ ένα ποτήρι κρασί)

Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο
Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου, Μαρούσι
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 6817042