Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία

27/10/2017
από

Εντείνεται η αγωνία για την Ισπανία, με τον Μαριάνο Ραχοί αλλά και τον Κάρλες Πουτζδεμόντ να τραβούν την αντιπαράθεση στα άκρα. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το κοινοβούλιο της περιφέρειας, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο ισπανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσα από Twitter.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία» έγραψε συγκεκριμένα.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.

Στον απόηχο των δηλώσεων του καταλανού Προέδρου, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας. Η κίνηση αυτή συνεπάγεται την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα.

Στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόντ.

Την Πέμπτη ο Πουτζδεμόντ τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση που να διασφαλίζουν ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματήσει η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

«Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα» δήλωσε ο Πουτζδεμόντ, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση της Μαδρίτης για διάλογο.

«Στηρίζομαι στο καταλανικό κοινοβούλιο για να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας» ανέφερε.

Κλιμακούμενη πορεία ακολουθεί η πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας. Τα επεισόδια βίας από την ισπανική κυβέρνηση που διαδραματίστηκαν την Κυριακή εκείνη του δημοψηφίσματος, ακολούθησε η πολεμική ρητορική ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου για in.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!