Oι LGBT+ ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

24/10/2017
από

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

Σας παρουσιάζουμε τα lgbt+ highlights του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

Εκείνες οι μακρυμαλλούσες νύχτες | Those Long Haired Nights
Φιλιππίνες | Gerardo Calagui

Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας, στη σκοτεινή, χαοτική γειτονιά Μπούργκος της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, που φωτίζεται μόνο από τους κόκκινους γλόμπους τωνοίκων ανοχής και τα όνειρα τριών διεμφυλικών γυναικών. Οι τρεις κολλητές δουλεύουν ως μασέζ που προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η νεαρότερη επιμένει να ερωτεύεται τους λάθος ανθρώπους. Η σοφή της παρέας επιστρέφει στο χωριό της για να παρευρεθεί στη βάφτιση του γιου της πρώην κοπέλας της. Η πιο θαρραλέα προσπαθεί να βγάλει χρήματα κάνοντας εμπόριο ναρκωτικών για έναν πελάτη από την Κορέα. Πού θα τις οδηγήσει το ένστικτο της επιβίωσης στους δρόμους της Μανίλας;


Εξοχικές κατοικίες | The Garden
Γερμανία | Sonja Maria Kroner

Πατρίδα δεν είναι απλώς η παιδική ηλικία, αλλά και ένας τόπος όπου έχει πάντα ήλιο. Οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι υφές και οι ήχοι από ένα καλοκαίρι που περνά μια οικογένεια αστών στην εξοχική τους κατοικία, κάπου στη Γερμανία της δεκαετίας του ’70, ανασυντίθενται σ’ ένα ανάγλυφο ταμπλό βιβάν που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Εστιάζοντας τον φακό στις πιο διακριτικές λεπτομέρειες, η σκηνοθέτις περιγράφει τον μηχανισμό της μνήμης, που άλλοτε εξωραΐζει και άλλοτε καταργεί τα ένστικτα και τα παραπτώματα αυτού του μικρόκοσμου, τα οποία διαστέλλονται με τη θερινή ραστώνη.


Φορτίο | Cargo

Kris Dewitte

Ένας άνδρας πέφτει από το αλιευτικό του σκάφος στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας και βυθίζεται σε κώμα, αφήνοντας τους τρεις γιους του να διαχειριστούν τον ψυχικό κλονισμό τους, την οικογενειακή επιχείρηση, ένα δυσθεώρητο χρέος και τις προσωπικές τους παραβατικές υποθέσεις. Μια ιστορία για το αβάσταχτο (και συχνά αόρατο) φορτίο της απόγνωσης, που μπορεί να διαλύσει ακόμα και τους πιο ισχυρούς δεσμούς.


The Cakemaker
Ισραήλ, Γερμανία | Ofir Raul Graizer

Eίναι ο εραστής του Όρεν, ενός παντρεμένου άνδρα από το Ισραήλ που επισκέπτεται συχνά το Βερολίνο για δουλειά. Όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο, ο Τόμας σπεύδει να ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ για να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του αγαπημένου του. Έτσι, θα πλησιάσει τη γυναίκα του κρατώντας κρυφή την ταυτότητά του και προτείνοντάς της να δουλέψει στοκαφέ της. Κάνει όμως, δύο βασικά λάθη: δεν χρησιμοποιεί κοσέρ υλικά και αδυνατεί να προβλέψει πού θα καταλήξει η σχέση του με τη νεαρή χήρα. Σ’ αυτή τη μυστική συνταγή για τα σκευάσματα της απώλειας και της λαχτάρας, οι άνθρωποι αποζητούν την ίδια γλυκιά γεύση της ζωής, πέρα από τα σύνορα της καταγωγής και της κουλτούρας τους.


Occidental
Γαλλία | Neil Beloufa

https://youtu.be/JPkDpozVdnA?t=1

Σ’ αυτή την ιδιοσυγκρασιακή απόπειρα αποδόμησης των συμβάσεων των κινηματογραφικών ειδών, το προσωπικό ενός τριτοκλασάτου ξενοδοχείου οδηγείται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης όταν ένα ζευγάρι ανδρών ζητά να διανυκτερεύσει στη γαμήλια σουΐτα. Η διαχειρίστρια του ξενοδοχείου τούς υποπτεύεται και καλεί την αστυνομία… Ενώ έξω οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από διαδηλωτές και τα οδοφράγματα φλέγονται, μέσα στο εκκεντρικό, πλην κλειστοφοβικό σκηνικό του ξενοδοχείου μαίνονται η ομοφοβία, ο μισογυνισμός, η ισλαμοφοβία και η πολιτική χειραγώγηση. Μια αστεία και σύνθετη ιστορία που συνοψίζει στο μικροσύμπαν της τη γεωπολιτική του σύγχρονου Δυτικού κόσμου.


Η πληγή | The Wound
Νότια Αφρική, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία | John Trengove

Τα τραύματα της ενηλικίωσης είναι πολλά, αλλά κανένα δεν συγκρίνεται με την ukwaluka – πρόκειται για την τελετουργία της περιτομής που ακολουθούν οι έφηβοι της φυλής Xhosa της Νοτίου Αφρικής, περιμένοντας την πληγή στο σώμα και στην ψυχή τους να κλείσει από μόνη της. Ο Κολανί είναι ένας εργάτης που καλείται να μυήσει μια ομάδα αγοριών σε μια τέτοια τελετή στα βουνά που εκτείνονται πάνω απ’ το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Εκεί θα θυμηθεί τις όποιες ενορμήσεις είχε θάψει στο παρελθόν. Συνδυάζοντας την εμμονή στη λεπτομέρεια ενός ανθρωπολόγου με την τρυφερότητα ενός συνωμότη της ηδονής, ο σκηνοθέτης μιλά για το επώδυνο παιχνίδι της κατασκευής της αρρενωπότητας.


Του Θεού η χώρα | God’s Own Country
Ηνωμένο Βασίλειο | Francis Lee

https://youtu.be/uz0P8RXQX_c?t=1

Σε μια φάρμα στο Γιόρκσαϊρ, ένας απομονωμένος νεαρός κτηνοτρόφος κάνει ό,τι μπορεί για να στεριώσει το μέρος στο οποίο αφιέρωσε ο πατέρας του όλη του τη ζωή. Πνίγει συστηματικά τις καθημερινές του απογοητεύσεις στο ποτό κι επιδίδεται σε περιστασιακό σεξ με άλλους άνδρες, ώσπου η άφιξη ενός Ρουμάνου μετα νάστη και εποχικού εργάτη τού αποκαλύπτει κάτι πρωτόγνωρο. Το σκληρό τοπίο του βορρά της Βρετανίας καθρεφτίζει την αγωνία των ανθρώπων που εκτονώνουν κάθε επιθυμία τους στην επίπονη σωματική εργασία, μέχρι η γενναιοδωρία της φύσης να δώσει έδαφος στα ανείπωτα συναισθήματα.


I Dream in Another Language
Μεξικό | Ernesto Contreras

Τα ένοχα μυστικά που έμειναν θαμμένα στα βάθη της ζούγκλας του Μεξικού έρχονται στην επιφάνεια μέσα από την έρευνα ενός νεαρού γλωσσολόγου που αναζητά τα τελευταία ίχνη μιας γλώσσας που πεθαίνει. Πλησιάζει δύο ηλικιωμένους χωρικούς που τη μιλούν – αλλά διαπιστώνει με θλίψη πως δεν οι δυο τους δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα εδώ και 50 χρόνια. Ποια είναι η κα- τάλληλη στιγμή για να βρει κανείς εξιλέωση; Πού βρίσκεται αυτό το εξωτικό μέρος όπου λέγεται πως κατοικεί η αληθινή αγάπη; Και είναι σήμερα η γλώσσα που μιλούν οι ερωτευμένοι καταδικασμένη να μείνει αμετάφραστη;


Η εκκλησία του Σαββάτου | Saturday Church
ΗΠΑ | Damon Cardasis

Οι πιο πιστοί ακόλουθοι της εκκλησίας του Σαββάτου στην Επισκοπή του Μπρονξ είναι κάποιοι διεμφυλικοί έφηβοι που ζουν στο περιθώριο και βρίσκουν στήριγμα σ’ αυτή τη μικρή κοινότητα, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις διδαχές του χριστιανισμού περί άνευ όρων αποδοχής. Ένας από αυτός είναι ο μικρός Ουλίσις (σ.σ. που σημαίνει «Οδυσσέας»), ένας 14χρονος προστάτης οικογενείας, που αποδρά από τη σκληρή καθημερινότητα με τα φτερά της φαντασίας. Μια πολύχρωμη, περιπετειώδης οδύσσεια για την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας.


Μια επάξια σύντροφος | A Worthy Companion
Καναδάς | Carlos & Jason Sanchez

Μια τριαντάχρονη γυναίκα με τραυματικό παρελθόν γνωρίζει και προσπαθεί να αποπλανήσει μια έφηβη που έχει προβλήματα με τη μητέρα της. Νιώθει μια πρωτόγνωρη ερωτική έλξη και ταύτιση, που δεν θα αργήσει να μετεξελιχτεί σε ένα παιχνίδι χειραγώγησης και εκμετάλλευσης. Σ’ αυτό το γεμάτο ένταση ψυχολογικό θρίλερ, μια από τις πιο παραγνωρισμένες ηθοποιούς του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά αποκαλύπτει το ταλέντο της, χτίζοντας έναν πολυεπίπεδο χαρακτήρα που κατοικεί «στη διπλανή πόρτα», σ’ όλα τα όνειρα και τους εφιάλτες μας.


Tom of Finland
Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία | Dome Karukoski

Η αληθινή ιστορία μιας από τις πιο επιδραστικές, πρώιμες φιγούρες του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, το πορτρέτο ενός ζωγράφου που έγινε γνωστός στη μεταπολεμική Ευρώπη με την υπογραφή «Tom of Finland», είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει.


120 χτύποι το λεπτό | BPM (Beats Per Minute)
Γαλλία | Robin Campillo

Αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενώ το AIDS έχει ήδη κοστίσει αμέτρητες ζωές τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ακτιβιστές της Act Up στο Παρίσι, πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους με σκοπό να ανατρέψουν τη γενική αδιαφορία. Ο Νατάν, νεοφερμένος στην ομάδα, θα συγκλονιστεί από τη δυναμικότητα του Σον, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, που καταναλώνει τις τελευταίες του δυνάμεις του στη μάχη ενάντια στο κράτος και τις φαρμακευτικές εταιρείες.


Τσάρλεστον | Charleston

Μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο της γυναίκας του σε τροχαίο, ο Αλεξάντρου δέχεται μια παράξενη επίσκεψη το βράδυ που κλείνει τα 42 και γιορτάζει τα γενέθλιά του μεθυσμένος και μόνος. Ο Σεμπάστιαν, ένας ντροπαλός νεότερος άνδρας που υπήρξε εραστής της γυναίκας του τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει μια εξωφρενική ιδέα: ζητά από τον Αλεξάντρου να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τον πόνο της απώλειας…


Μια ιστορία από το Φερεντάρι | Story from Ferentari
Ρουμανία, Σερβία, Βέλγιο | Ivana Mladenović

Ο 40χρονος Άντι, ένας ντροπαλός και εσωστρεφής ανθρωπολόγος τον οποίο μόλις παράτησε η κοπέλα του, μετακομίζει στο Φερεντάρι, τη διαβόητη περιθωριακή γειτονιά του Βουκουρεστίου. Σκοπεύει να γράψει μια μελέτη για τη μουσική «μανέλε» –την ποπ μουσική που ακούει η κοινότητα των Ρομά– και κατά τη διάρκεια της έρευνας γνωρίζει τον Αλμπέρτο, έναν πρώην κατάδικο που υπόσχεται να τον βοηθήσει. Σιγά σιγά, η τυπική τους σχέση θα εξελιχτεί σε μια σύγχρονη ερωτική ιστορία, τύπου Ρωμαίου και Ιουλιέτας, αλλά σ’ ένα απρόσμενο σκηνικό.


Ο κομήτης | The Comet
Σουηδία | Victor Lindgren

Δύο άνδρες κρύβονται πίσω από έναν φράχτη σ’ ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα. Μόλις ξεκίνησαν την πορεία διαφυγής τους από την καταπίεση και τη δίωξη των ομοφυλόφιλων στην πατρίδα τους. Μόνο ο ένας από τους δύο θα καταφέρει να φτάσει στη Σουηδία. Είναι ο «κομήτης».




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!