«Διεθνής Ημέρα Τρανς Αποπαθολογικοποίησης | Η θέση του Διαπολιτισμικού Κλάδου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας»

21/10/2017
από

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) συμμετέχει στη διεθνή καμπάνια για την πλήρη αποπαθολογικοποίηση και αποψυχιατρικοποίηση των τρανς ανθρώπων, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δράσης για την Αποπαθολογικοποίηση της Τρανς Κατάστασης.

Η ημέρα αυτή διεθνώς έχει καθοριστεί ως ημέρα δράσης με κύριους στόχους την αφαίρεση από όλους τους ταξινομητικούς καταλόγους των ψυχικών διαταραχών, εννοιών που συνδέονται με την ταυτότητα ή έκφραση φύλου, καθώς και την πλήρη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις για λόγους έκφρασης, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, την ασφαλιστική κάλυψη όλων αυτών των υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου, την αλλαγή των μοντέλων υγείας ώστε να συμπεριλαμβάνουν τις εξειδικευμένες ανάγκες των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων, την αποπαθολογικοποίηση των εκφράσεων και ποικιλομορφιών φύλου στα ανήλικα πρόσωπα, όσο και την προστασία από την τρανσφοβική βία.

Ιδιαίτερα αυτήν την ημέρα και με αφορμή όσα αντιεπιστημονικά ακούστηκαν εντός της αίθουσας του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά την ψήφιση του νόμου 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά και μετά την εντελώς παρωχημένη θέση που εκφράστηκε από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα από την θέση του Κλάδου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΕΨΕ[1] που βρίσκεται στην κατεύθυνση που έχει θέσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αποπαθολογικοποίηση της τρανς κατάστασης[2].

Ο κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής με πολλή χαρά θέλει να υπενθυμίσει στους κυρίους και στις κυρίες συναδέλφους πως η ΕΨΕ είναι πρωτοπόρα, παρά ουραγός, στις εξελίξεις γύρω από τη γνωστοποίηση στην κοινωνία και την ευρύτερη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τους διεμφυλικούς ανθρώπους, αφού είχε διοργανωθεί σχετική στρογγυλή τράπεζα στο 23ο Συνέδριο της ΕΨΕ το 2015, στη Λάρισα.

[…] Αξιόπιστες μελέτες διεθνώς, καθώς επίσης και οι ψυχολογικές δοκιμασίες, καταδεικνύουν πως η τρανς κατάσταση δεν συνιστά ψυχοπαθολογία, αλλά μια παραλλαγή της φυσιολογικής έκφρασης του φύλου

[…] Διατυπώθηκε η ένσταση πως ίσως χρειάζεται η υποχρεωτική ψυχιατρική παρακολούθηση κάθε διεμφυλικού ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ένας υγιής διεμφυλικός άνθρωπος ή κατά πόσον η φαινομενική διεμφυλικότητά του είναι σύμπτωμα σχιζοφρένειας ή άλλης ψύχωσης. Ο κλάδος μας διαφωνεί έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της διεμφυλικής κατάστασης.

[…] Όσον αφορά τη δυσφορία φύλου, θα θέλαμε να θυμίσουμε τη γνωστή ρήση του Ζαν-Πωλ Σαρτρ: «Η κόλαση είναι οι άλλοι». Ξέρουμε όλοι και όλες οι συνάδελφοι από την πρακτική μας, ότι πολλές φορές ο άνθρωπος υφίσταται ψυχολογική πίεση λόγω κοινωνικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα ο ρατσισμός κι ο συνακόλουθος αποκλεισμός. Η δυσφορία φύλου συνήθως προκαλείται από την ενδοβεβλημένη επιθετικότητα που προσλαμβάνει το διεμφυλικό άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, και δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος με ασυμφωνία ψυχολογικού και βιολογικού φύλου ως διεμφυλικός.

[…] Η Διαπολιτισμική Ψυχιατρική, με ιδιαίτερη ευαισθησία, στέκεται απέναντι στην κατάχρηση της Ψυχιατρικής, και την εργαλειοποίησή της από διάφορες μορφές εξουσίας, προκειμένου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα να καταχωρηθεί ο ψυχίατρος στη συνείδηση του πολίτη ως ο επιδιαιτητής της φυσιολογικότητας, και ως κλάδος, χαιρετίζουμε με πολλή χαρά την από-ψυχιατρικοποίηση της διαδικασίας νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της αποπαθολογικοποίησης στα ανήλικα τρανς πρόσωπα, που δυστυχώς ο ν. 4491/2017 διατηρεί για τα πρόσωπα ηλικίας 15-17 ετών, ενώ δεν δίνονται καθόλου διαδικασίες για τους ανήλικους κάτω των 15, σε αντίθεση με τα πρότυπα που επιτάσσει η Απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης 2048/2015.




Δες και αυτό!