H κρυφή gay ιστορία του Ισλάμ

14/10/2017

Υπήρχαν εποχές, όπου για το Ισλάμ η ομοφυλοφιλία αποτελούσε μια κανονικότητα. Η Οθωμανική αυτοκρατορία, η έδρα της εξουσίας στον μουσουλμανικό κόσμο, δεν έβλεπε το λεσβιακό ή gay σεξ ως ταμπού για δεκαετίες. Ενδεικτικό είναι πώς δεν αποτελούσε αξιόποινη πράξη μέχρι το 1858. Αλλά, καθώς οι Χριστιανιανοί εμφανίστηκαν από τη Δύση ως αποικιοκράτες, άρχιζαν να επηρεάζουν το Ισλάμ με την ομοφοβία τους. Η αλήθεια είναι πώς αρκετοί μουσουλμάνοι μέχρι και στις μέρες μας πιστεύουν ότι ο προφήτης Μωάμεθ υποστήριζε και προστάτευε τις σεξουαλικές μειονότητες και αυτές του φύλου. 

Αλλά γυρίζοντας στην αρχή, συνειδητοποιείς ότι υπάρχει περισσότερη ομοφυλοφιλία στο Ισλάμ, απ΄όση έχεις φανταστεί.

Οι πρώτοι μουσουλμάνοι δανείστηκαν την κουλτούρα του “gay έρωτα με ένα νεαρό αγόρι” από τους αρχαίους Έλληνες

Όλες οι ισλαμικές αυτοκρατορίες μοιράζονταν μια κοινή κουλτούρα. Και αυτή η κουλτούρα είχε πολλά κοινά με τους αρχαίους Έλληνες. Οι περσικοί πολιτισμοί, όλοι τους μουσουλμανικοί, κυριαρχούσαν στη σημερινή Ινδία και στον Αραβικό κόσμο. Γι΄αυτούς, λοιπόν, ήταν πολύ συνηθισμένο οι μεγαλύτεροι άνδρες να κάνουν σεξ με νεότερους. Μάλιστα αποκαλούσαν αυτούς τους -νεαρούς- άνδες “amrad”. Όταν οι amrad έφταναν στο σημείο να έχουν το δικό τους μούσι (khatt), αποκτούσαν το δικαιώμα να έχουν τους δικούς τους – νεότερους- σεξουαλικούς συντρόφους. Σε εκείνη, επίσης, την περίοδο αν ένας άνδρας είχε εκπληρώσει τις αναπαραγωγικές του ευθύνες, μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε με νεότερους άνδρες ή άλλες γυναίκες. Κάτι εντελώς αποδεκτό, τουλάχιστον στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ο Ιρανός ιστορικός Αfsaneh Najmabadi γράφει για το πώς οι επίσημες ιστορικές καταχωρήσεις των Σαφαβίδων (σημαντική βασιλική δυναστεία του Ιράν), περιγράφουν τις σεξουαλικές ζωές διάφορων μελών της δυναστείας. “Δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιγράφουμε σήμερα με τη λέξη ομοφυλοφιλία. Είχε να κάνει με την πατριαρχία”, υποστηρίζει ο Ludovic-Mohamed Zahed, ένας Ιμάμης που ζει στη Γαλλία. “Ήταν περισσότερο, είμαι άνδρας, είμαι πατριάρχης, κερδίζω λεφτά, οπότε μπορώ να βιάσω όποιο άτομο θέλω. Αγόρια, σκάβους και γυναίκες”.

Τα Σόδομα δεν καταστράφηκαν λόγω ομοφυλοφιλίας και δε δικαιολογούν την ομοφοβία του Ισλάμ

Όπως και στη Βίβλο έτσι και στο Κοράνι αναφέρεται η ιστορία για τα Σόδομα και του πώς καταστράφηκαν από τον θεό-Αλλάχ. Δύο άγγελοι φτάνουν στα Σόδομα και συναντούν τον Λωτ, ο οποίος επιμένει να περάσουν τη νύχτα στο σπίτι του. Όταν οι άλλοι μαθαίνουν για τους “ξένους”, επιμένουν να πάνε τους βιάσουν. Ενώ πολλοί χρησιμοποιούν αυτή τη δικαιολογία για να μισούν τους ομοφυλόφιλους, κάνουν λάθος. Σύμφωνα με το Κοράνι, ο Αλλάχ τους τιμώρησε για τον βιασμό, τη βία και τη άρνηση φιλοξενίας και όχι για την ομοφυλοφιλία. Οι ιστορικοί συχνά βασίζονται σε λογοτεχνικές αναπαραστάσεις για αποδείξεις στην ιστορία. Και πολλά από τα ποιήματα από τον αρχαίο μουσουλμανικό πολιτισμό γιορτάζουν την αμοιβαία αγάπη μεταξύ δύο αντρών. Υπάρχουν επίσης γεγονότα, που αναφέρουν ότι ήταν παράνομο να κάνεις σεξ με έναν νεαρό, παρά τη θέλησή του. “Η τιμωρία για έναν βιασμό ενός νεαρού άνδρα ήταν το κόψιμο ενός αυτιού ή ενός ποδιού”, γράφει ο Najmabadi.

Χρησιμοποιούσαν το λεσβιακό σεξ για θεραπευτικούς λόγους

Μέσα σε μια έντονα πατριαρχική κοινωνία, γνωρίζουμε ελάχιστα για τη σεξουαλική ζωή των γυναικών στην αρχαία μουσουλμανική κουλτούρα. Αλλά το «Sihaq», που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «τρίψιμο», αναφέρεται ως το λεσβιακό σεξ. Το σεξ μεταξύ δύο γυναικών αποποινικοποιήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα, πιθανότατα επειδή θεωρήθηκε ότι έχει ελάχιστη σημασία. Οι γιατροί πίστευαν ότι ο λεσβιακός έρωτας ήταν αποτέλεσμα μιας ζεστής φαγούρας στο αιδοίο μιας γυναίκας, η οποία μπορούσε μόνο να καταπραϋνθεί από το σεξουαλικό υγρό μιας άλλης γυναίκας. Πολύ αργότερα, ο Ιταλός επιστήμονας του 16ου αιώνα Prosper Alpini ισχυρίστηκε ότι το ζεστό κλίμα προκαλούσε «υπερβολική σεξουαλική επιθυμία» στις γυναίκες. Πρότεινε, μάλιστα, την κολύμβηση για να τη «θεραπεύσει». Ωστόσο, επειδή οι άνδρες φοβόντουσαν ότι οι γυναίκες τους θα έρχονταν σε σεξουαλική επαφή με άλλες γυναίκες σε ιδιωτικά λουτρά, τις κρατούσαν στο σπίτι.

Ο λεσβιακός γάμος και τα θρυλικά ζευγάρια

Στην αραβική λαογραφία, η al-Zarqa al-Yamama («η κυανόχρωμη γυναίκα του Yamama») ερωτεύτηκε την χριστιανική πριγκίπισσα Hind of the Lakhmids. Όταν η al-Zarqa, η οποία είχε τη δυνατότητα να δει τα γεγονότα στο μέλλον, σταυρώθηκε, λέγεται ότι η πριγκίπισσα έκοψε τα μαλλιά της και πένθισε μέχρι να πεθάνει. Πολλά βιβλία, ειδικά τον 10ο αιώνα, γιόρταζαν τα λεσβιακά ζευγάρια. «Στα παλάτια υπάρχουν αποδείξεις ότι εκατοντάδες γυναίκες καθιέρωσαν κάποιο είδος σύμβασης. Δύο γυναίκες υπέγραφαν ένα συμβόλαιο ορκωμοσίας για να προστατεύουν και να φροντίζουν η μία την άλλη. Κάτι σαν το σύμφωνο συμβίωσης ή τον γάμο”, λέει ο Samar Habib, μελετητής της μουσουλμανικής κουλτούρας.
Καθώς όμως οι Ευρωπαίοι αποίκισαν αυτές τις χώρες, οι απεικονίσεις της λεσβιακής αγάπης άλλαξαν.

Ο Μωάμεθ προστάτευε τα τρανς άτομα

«Ο Μωάμεθ στέγαζε και προστάτευε τα τρανς άτομα», υποστηρίζει ο Zahed. «Ο ηγέτης του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου υποδεχόνταν τα τρανς άτομα στο σπίτι του. Αν κοιτάξετε τις παραδόσεις θα βρείτε πολλές περισσότερες αποδείξεις – σαφείς αποδείξεις – ότι ο Μωάμεθ ήταν πολύ συμπεριληπτικός”. 

Πώς η πατριαρχία μεταμόρφωσε το Ισλάμ

Οι Ευρωπαίοι “επέβαλαν” τον δρόμο τους στον μουσουλμανικό κόσμο, είτε με πλήρη αποικιοκρατία, όπως στην Ινδία ή την Αίγυπτο, είτε οικονομικά και κοινωνικά, όπως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. “Έσπρωξαν” τις πολιτιστικές τους πρακτικές και στάσεις απέναντι στους μουσουλμάνους: ο σύγχρονος ισλαμικός φονταμενταλισμός άκμασε. Ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιστάθηκε αρχικά στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και ως εκ τούτου το ομοφυλοφιλικό σεξ επιτρέπεται το 1858, η εθνικοποίηση σύντομα κέρδισε. Δύο χρόνια αργότερα, το 1870, ο Ποινικός Κώδικας της Ινδίας χαρακτήρισε το gay sex ως έγκλημα. Οι ΛΟΑΤ Ινδοί εξακολουθούν να αγωνίζονται με αυτόν τον νόμο και να ζουν με τις συνέπειές του μέχρι και σήμερα. Αλλά γιατί η ομοφοβία έγινε τόσο ακραία; «Με τη δύση να έρχεται και να αποικίζει, δημιουργείται η αντίληψη ότι εμείς είμαστε τεμπέληδες, παθητικοί και αδύναμοι», υποστηρίζει ο Zahed. «Ως άραβες, πρέπει να είμαστε πιο ισχυροί και πιο αρρενωποί. Έτσι φτάσαμε γρήγορα στο ‘πάω να σκοτώσω τους αδύναμους, πάω να σκοτώσω όποιον δεν εκπληρώνει αυτό το επιθετικό εθνικιστικό στερεότυπο'”.

 Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη κυρίαρχη κοινωνία των ανδρών, ήταν εύκολο για την «σύγχρονη» πατριαρχία να καταλήξει στην καταστολή των γυναικών και στην ποινικοποίηση της ζωής των ΛΟΑΤ. «Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Άραβες ντρέπονταν για την αρχαία ιστορία τους», προσθέτει ο Zahed. «Προσπάθησαν να την καθαρίσουν, να τη λογοκρίνουν, να την κάνουν πιο αρρενωπή. Δεν έπρεπε να υπάρχει τίποτα για θηλυκότητα, ομοφυλοφιλία ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι φτάσαμε στο πώς είναι σήμερα.”


πηγές: gaystarnews, guardian




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!