Be yourself @ Vodafone

11/10/2017

Δεν ξέρω αν βρήκες το χρόνο να το διαβάσεις μέσα στις ειδήσεις που περνούν από μπροστά σου κάθε μέρα, όμως ναι, υπάρχει εργοδότης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που βραβεύτηκε από την Stonewall, ως ένας από τους 12 Top Global Employers για τη ζωή και την εμπειρία των μελών της LGBT+ κοινότητας μέσα στο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με την HR Director της Vodafone Ελλάδας, Φραγκίσκη Μελίσσα: «Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει θέσει σαν στρατηγική προτεραιότητα την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από οποιαδήποτε μορφής διαφορετικότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχει υιοθετήσει παγκοσμίως μια σειρά από ενέργειες και πολιτικές που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση της κοινότητας εργαζομένων LGBT+ στη Vodafone. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού φροντίζει για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων της, την επικαιροποίηση πολιτικών, αλλά και την ενημέρωση όλων των συνεργατών μας για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που υλοποιούμε μαζί με αυτή την κοινότητα. Θέλουμε η εταιρεία μας να αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για τους LGBT+ εργαζόμενους μας για να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να αισθάνονται στα καλύτερά τους».

Ο Consumer Commercial Director της Vodafone Ελλάδας, Αχιλλέας Κανάρης, ο οποίος έχει αναλάβει εδώ και 2 χρόνια και τον ρόλο του LGBT+ Executive Sponsor, αναφέρει: «Στη Vodafone πήραμε ομόφωνα την απόφαση ότι η εταιρεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Διαφορετικότητας και Ενσωμάτωσης των εργαζομένων, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαφορετικότητα είναι το κλειδί για τον ερχομό νέων ιδεών και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί το LGBT+ Friends Network, το οποίο έχει ως στόχο να συνδέσει και να υποστηρίξει εργαζομένους που ανήκουν στην LGBT+ κοινότητα, αλλά και να διατηρήσει ένα ενεργό δίκτυο LGBT+ Friends. Μέσα από τις πρωτοβουλίες μας έχουμε ως στόχο να ενημερώσουμε αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας προς αυτή την κατεύθυνση.»

Πώς βοηθάς μέσω της δουλειάς σου στην αλλαγή κουλτούρας στη Vodafone…

Θοδωρής Κούτρης, Leader of LGBT+ Friends Network

Ξεκινήσαμε το 2016 με τη συμμετοχή στο Athens Pride γύρω στα 15 άτομα και πλέον αριθμούμε περισσότερα από 200 μέλη. ‘Όταν ανέλαβα το Leadership του Network αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο ήταν πως θα βοηθούσε το Network τον δρόμο για τη δημιουργία μιας κουλτούρας κατά των διακρίσεων και ίσων ευκαιριών. Έπρεπε η LGBT+ κοινότητα να βγει από την αφάνεια, χωρίς αναστολές για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και το καταφέραμε. Στην πραγματικότητα αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία των υπαλλήλων με σκοπό να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, να υποστηριχθεί και να συμβουλευτεί το HR σε LGBT+ θέματα και να ενισχυθεί το κλίμα ασφάλειας για όλους τους συναδέλφους, παύοντας λέξεις όπως “λεσβία”, “ομοφυλόφιλος”, “trans” κ.α. να αποτελούν ταμπού. Για αρχή εστιάσαμε σε δράσεις εσωτερικά της εταιρείας με ουσιώδεις ομιλίες, Creative Videos, Workshops, Posters. Οι δράσεις μας ωστόσο δεν περιορίστηκαν μόνο εσωτερικά. Δείξαμε την παρουσία μας σε LGBT+ events όπως το GENDER FEST, το καναδέζικο film Last Chance για τους LGBT+ Μετανάστες, συμμετείχαμε στην Ημερίδα του Thess Pride για την Ομόφυλη Συντροφικότητα και φυσικά δε λείψαμε από τα Prides Αθήνας και Θεσσαλονίκης (2016/2017). Επίσης δε θέλαμε να αποκλείσουμε κανένα από το Network αυτό, οποιοσδήποτε μπορούσε και φυσικά μπορεί να γίνει μέλος του είτε ανήκει στην LGBT+ κοινότητα είτε όχι, κι αυτό το αποδεικνύει ο τίτλος του. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των ετεροφυλόφιλων συναδέλφων μας κι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τον σκοπό μας. Θέλω να κλείσω με το παρακάτω με αφορμή την Coming Out Day 11/10: «Ζήστε έξω από ντουλάπες και συρτάρια, μη διαβάζετε κρυφά το Antivirus. H αλήθεια είναι ελευθερία!» #BeReal

Ευάγγελος Πασπαλάκης, Discover Graduate, Employer Brand

Νιώθω υπέροχα να εργάζομαι σε μια εταιρεία με αληθινούς ανθρώπους που το εργασιακό περιβάλλον τους επιτρέπει να είναι ο καλύτερος εαυτός τους. Ο ρόλος μου στο κομμάτι του Employer Brand με έχει βοηθήσει να μπορώ να μεταφέρω τις αξίες της ισότητας και της αποδοχής σε όλο τον οργανισμό. Η συμμετοχή μου στο Role Model Training από το Stonewall για την Vodafone, μου έμαθε τον τρόπο να στηρίζω έμπρακτα τους συναδέλφους που θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους. Χωρίς φόβο και ενοχές. Οι φίλοι μου εντυπωσιάζονται από το πόσο open minded είναι ένας τόσο μεγάλος οργανισμός σαν τη Vodafone, πλέον δεν απορούν αλλά αντίθετα ζητούν να μάθουν “What’s up next?”. Και η απάντηση είναι απλή. Ξεκινήσαμε την αλλαγή από μέσα. Τώρα είναι η ώρα να συμβάλουμε ενεργά στην προσπάθεια να εδραιωθούν οι αξίες αυτές πρώτα στους συνεργάτες μας και έπειτα σε όλο τον κόσμο.

Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, Learning Partner, Learning & Development

Για να μπορείς να διαχειριστείς και να κατανοήσεις έναν άνθρωπο, πρέπει πρώτα να μπορείς να διαχειριστείς και να κατανοήσεις τον εαυτό σου. Να αφαιρέσεις τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και με ανοιχτό μυαλό να αγκαλιάσεις μια διαφορετική οπτική. Μια διαφορετική οπτική που ξεπερνάει το λανσάρισμα ενός rainbow lanyard και κάνει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν και να ζητήσουν να μάθουν τι κρύβεται πίσω από αυτό. Είναι όλα θέμα παιδείας και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, σαν Learning Partner, χαίρομαι όταν μπορώ από τη πλευρά μου να φέρνω στην αίθουσα τις ιδέες της αποδοχής και της ισότητας. Ως εκπαιδευτής στη Vodafone, ζω καθημερινά το κόσμο της πρώτης γραμμής. Τους διδάσκω έννοιες όπως η εν συναίσθηση και τους ζητώ να δημιουργούν θετικά συναισθήματα στους συνδρομητές μας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται δουλειά που ξεκινά εσωτερικά. Από τους ίδιους τους ανθρώπους σου.

Συνεργασίες

Colour Youth: Φοίβος Στεργιάννης, Υπεύθυνος οικονομικών 

Ως Colour Youth ήρθαμε σε επαφή για πρώτη φορά με τη Vodafone τον Ιούνιο του 2016. Δεν μας είχε ως τότε προσεγγίσει κάποια εταιρεία και στην αρχή ήμασταν προβληματισμένοι. Παρόλο το δισταγμό, μας εξέπληξε ευχάριστα η στάση των ανθρώπων της εταιρείας, που είχαν διάθεση να ακούσουν και να μάθουν. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η συνεργασία μας, γιατί πιστέψαμε ότι θα είχε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη και αναγνώριση της LGBTQ κοινότητας στο εργασιακό περιβάλλον για την Ελλάδα, βγάζοντας την από την περιθωριοποίηση και την υποκρισία. Τον χρόνο που πέρασε κάναμε εκπαιδεύσεις, καλέσαμε άτομα στις εκδηλώσεις μας και είχαμε μια σταθερή επικοινωνία με το LGBT+Friends Network της Vodafone. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπήρξε αυτό το άνοιγμα, ξέρουμε ότι χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν, ευελπιστούμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας, όπως επίσης να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες το παράδειγμα της Vodafone. Εταιρείες που θα ασχοληθούν ουσιαστικά στην δημιουργία περιβάλλοντος και κουλτούρας φιλικής προς την LGBTQ κοινότητα.

Thess Pride: Θάνος Βλαχογιάνννης, Υπεύθυνος επικοινωνίας

Καταρχάς να σας πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τη διεξαγωγή του EurοPride 2020 στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό μας είχαμε μαζί με άλλους φορείς και τη Vodafone Ελλάδος η οποία με έγγραφη στήριξη της ενίσχυσε την υποψηφιότητα μας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η Vodafone θα αποτελέσει πολύτιμο συνεργάτη και αρωγό μας. Είναι πια αδιαμφισβήτητη η συμβολή των εμπορικών εταιρειών στην προάσπιση των LGBTI+ δικαιωμάτων. Πέρα από την οικονομική τους συνεισφορά στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης, η σχέση εταιρίας πελατών χρησιμεύει ως ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας για την διάδοση του μηνύματος κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας με αντίκτυπο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ των αιτημάτων της LGBTI κοινότητας. Η περίπτωση της Vodafone αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα καλό πρότυπο για να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες στο δρόμο της διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων προς όλους τους πολίτες.

Τι σημαίνει για εσένα να είσαι ο εαυτός σου στη Vodafone …

«Να δουλεύω με χαμόγελο γνωρίζοντας ότι είμαι ευπρόσδεκτη στην ομάδα εργασίας μου, από την οποία δεν έχω πια μυστικά να κρύψω»
Ζωή, Soho Retention Representative

«Στην εργασία συναντάς συχνά την προσωπική σου ζωή και κρίνεσαι για αυτή.
Στη Vodafone έχω πετύχει την πλήρη ισορροπία, επαγγελματία και ανθρώπου».
Μάριος, Core Contact Center Agent

«Στη Vodafone πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς η αίσθηση της αποδοχής κι ενσωμάτωσης είναι αληθινή και με παρακινεί στο να αναπτύσσομαι ως μονάδα για το καλύτερο αποτέλεσμα στο σύνολο. Δεν είμαι μόνη, είμαστε όλοι μαζί».
Θώμη, Core Contact Center Agent

«Νιώθω περήφανος που δουλεύω σε μια εταιρία στην οποία μπορώ να εκφράζομαι ειλικρινά, γιατί έτσι είμαι πραγματικά ο εαυτός μου».
Σπύρος, Internet Specialist

Στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι αυτές τις 2000 ώρες το χρόνο που δουλεύει ένας Έλληνας, κατά μέσο όρο, να μπορεί να είναι ο εαυτός του, να μπορεί να μοιράζεται με τους συναδέλφους του πώς πέρασε στις διακοπές του, να μπορεί και να θέλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Ποιος άνθρωπος δεν το δικαιούται αυτό; 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!