“Απαράδεκτη στάση από την Ένωση Κεντρώων”

06/10/2017
από

Την έκπληξη αλλά και την δυσφορία του εξέφρασε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για τις δηλώσεις σε τηλεοπτικό κανάλι του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κυρίου Βασίλη Λεβέντη.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου, ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι «δεν μου πάει το χέρι να ψηφίσω ένα τέτοιο νομοσχέδιο», ενώ ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο κύριο Δελατόλα με αφορμή τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και τη βία ακριβώς λόγω της μη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους, απαντά με χαρακτηριστικό κυνισμό: «αυτά τα βιώνουν δεκαετίες τώρα».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο κύριος Βασίλης Λεβέντης, συμμετείχε στο Συνέδριο της ILGA-Europe το 2015 στην Αθήνα, όπου δήλωσε την αποδοχή και ενεργή στήριξη του ιδίου και του κόμματός του, σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, ανάμεσα σ’ αυτές και στη νομοθεσία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, όπως και άλλοι πολιτικοί που συμμετείχαν, είχε υπογράψει και σχετικό πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού.

“Δημοσιεύουμε σε φωτογραφία το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει ο κύριος Βασίλης Λεβέντης, με εμφανή την υπογραφή του το 2015, όπου αναφέρει ότι ο ίδιος και το κόμμα του, δεσμεύονται, στο σημείο 4 να υπερψηφίσουν όταν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις ή διαγνώσεις, δίχως προαπαιτήσει ψυχιατρικών διαγνώσεων, με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, και δίχως περιορισμούς στην ηλικία και στα έγγαμα πρόσωπα.”

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα που εργάζεται για την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών για την τρανς και ίντερσεξ κοινότητα, με το παρόν δελτίο τύπου, είναι υποχρεωμένο για λόγους αρχής (ιδιαίτερα όταν στο παρελθόν έχει εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου σχετικά με τη συνάντηση εκπροσώπων μας με βουλευτή αλλά και στελέχη της Ένωσης Κεντρώων που σε κάθε ευκαιρία δήλωναν τόσο σε συναντήσεις, όσο και σε εκδηλώσεις μας που συμμετείχαν την αμέριστη στήριξη αλλά και την πρόθεση του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων να ψηφίσουν σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου), να εκφράσει δημόσια την έκπληξη αλλά και την δυσφορία του μετά από δηλώσεις σε τηλεοπτικό κανάλι του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κυρίου Βασίλη Λεβέντη.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, δήλωσε ότι «δεν μου πάει το χέρι να ψηφίσω ένα τέτοιο νομοσχέδιο», ενώ ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο κύριο Δελατόλα με αφορμή τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και τη βία ακριβώς λόγω της μη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους, απαντά με χαρακτηριστικό κυνισμό: «αυτά τα βιώνουν δεκαετίες τώρα».

Ακόμη παρά του ότι, όπως σε όλα τα κόμματα έχουμε καταθέσει εκτενές Υπόμνημα 16 σελίδων που αναφέρονται αναλυτικά πόσες χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις στείρωσης, συγκεκριμένα 19 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκείνος παραποίησε την αλήθεια αναφέροντας ότι είναι μόνον 3. Παραθέτουμε τον αναλυτικό χάρτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017, όπου με μπλε κάθε αναγνώστης μπορεί να δει ποιες είναι οι χώρες αυτές.

Επίσης, εμπλέκει το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια –θέμα απολύτως άσχετο με το παρόν σχέδιο νόμου, ενώ σχετίζει την ομοφυλοφυλία με την διεμφυλικότητα που είναι δύο εντελώς διαφορετικά θέματα, καθώς είναι άλλο ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο η ταυτότητα φύλου.

Αναφέρεται ακόμη στην θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που όμως φαίνεται ότι είναι αλά καρτ αφού το κόμμα του είχε υπερψηφίσει την ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης, παρόλες τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας, υπό την οπτική ότι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) . Όμως και για το θέμα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου υπάρχει τόσο απόφαση του ΕΔΔΑ (απόφαση Garcon & Nicot κατά Γαλλίας), όσο και πλήθος αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων που επιτάσσουν διαδικασίες αλλαγής εγγράφων δίχως ιατρικές προαπαιτήσεις. Εν ολίγοις και η αποδοχή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομολογίας είναι αλά καρτ από τον κύριο Λεβέντη.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, και τούτο μπορεί να επιβεβαιωθεί από δημοσιεύματα της εποχής, ότι ο κύριος Βασίλης Λεβέντης, συμμετείχε στο Συνέδριο της ILGA-Europe το 2015 στην Αθήνα, όπου δήλωσε την αποδοχή και ενεργή στήριξη του ιδίου και του κόμματός του, σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, ανάμεσα σ’ αυτές και στη νομοθεσία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, όπως και άλλοι πολιτικοί που συμμετείχαν, είχε υπογράψει και σχετικό πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού. Δημοσιεύουμε σε φωτογραφία το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει ο κύριος Βασίλης Λεβέντης, με εμφανή την υπογραφή του το 2015, όπου αναφέρει ότι ο ίδιος και το κόμμα του, δεσμεύονται, στο σημείο 4 να υπερψηφίσουν όταν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις ή διαγνώσεις, δίχως προαπαιτήσει ψυχιατρικών διαγνώσεων, με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, και δίχως περιορισμούς στην ηλικία και στα έγγαμα πρόσωπα.

Επιπλέον, μία σειρά στελεχών της Ένωσης Κεντρώων, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του ΣΥΔ, όπως η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, ανάμεσα σ’ αυτούς και ο βουλευτής του κόμματος, κύριος Μάριος Γεωργιάδης, που ενώπιον πολυπληθούς κοινού είχε δηλώσει, τόσο αυτός, όσο και άλλα στελέχη, ότι όταν έρθει στο Κοινοβούλιο νομοθετική ρύθμιση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα την υπερψηφίσουν.

Αξίζει μάλιστα να κάνουμε μνεία στην τελευταία συνάντηση που έγινε τον Ιούλιο του 2016 εκπροσώπων του ΣΥΔ, με τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κύριο Μάριο Γεωργιάδη, καθώς και την κυρία Σίλια Λασπίτη-Σπύρου, όπου επιβεβαίωσαν την στήριξη της Ένωσης Κεντρώων στην κατάθεση σχεδίου νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (εδώ σχετικό δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το ΣΥΔ[1]).

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον ακόμη έχει η αναφορά του ότι: «γι’ αυτό η Μέρκελ έχασε 8% στις εκλογές», υπονοώντας την στάση του CDU να αφήσει ελεύθερη την ψήφο κατά συνείδηση στη νομοθεσία για τον πολιτικό γάμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Εδώ ο κύριος Λεβέντης, έχοντας πιο πριν αναφέρει ότι «εγώ έχω ηθικές αρχές», γίνεται αποκαλυπτικός για την στάση του υπονοώντας ότι γι’ αυτό δεν το ψηφίζει φοβούμενος το πολιτικό κόστος, ενώ προγενέστερα τόσο ο ίδιος, όσο και στελέχη του κόμματός του έχουν ένθερμα υποστηρίξει ότι πρέπει να κατατεθεί σχετική νομοθεσία.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει την έντονη δυσφορία του, καθώς δεν μπορεί οποιοσδήποτε να μας εμπαίζει ότι λέγοντας απ’ τη μια μεριά ότι θα στηρίξει τις διεκδικήσεις μίας κοινότητας που έχει υποφέρει δεκαετίες από παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ απ’ την άλλη να λέει με κυνικό τρόπο: «αυτά τα βιώνουν δεκαετίες τώρα», εκφράζοντας εν τοις πράγμασι περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτής της κοινότητας.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!