Τρανς άνδρας στη Μποτσουάνα κερδίζει τη μάχη με το Ανώτατο Δικαστήριο για να αναγνωριστεί ως άνδρας

06/10/2017
από

Πρόκειται για «μνημειώδης νίκη» για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων στη Μποτσουάνα.

Μετά από μια δεκαετή νομική μάχη, ένας τρανς άνδρας στη Μποτσουάνα θα αναγνωριστεί επιτέλους νόμιμα ως άνδρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνα αποφάνθηκε, ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματά του, όταν δεν αναγνωρίζεται από τις επίσημες αρχές ως άνδρας. Ο τρανς άνδρας που για περισσότερο από μία δεκαετία δεν μπορούσε να αναγνωριστεί για νομικούς λόγους, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «μια τεράστια ανακούφιση» .

«Είμαι αισιόδοξος ότι κι άλλα άτομα που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση θα αντιμετωπίζονται πια με περισσότερο σεβασμό όταν υποβάλλουν αίτηση για νέα δελτία ταυτότητας» , γράφει σε δήλωσή του.

Ο δικαστής του ανώτατου Δικαστηρίου, Godfrey Nthomiwa, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του ενάγοντος. Τα δικαιώματα που παραβιάστηκαν ήταν: της αξιοπρέπειας, της ιδιωτικής ζωής, της ελευθερίας έκφρασης, της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της απάνθρωπης κι εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Ο δικηγόρος του, Tshiamo Rantao, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν μεγάλη είδηση ​​για την τρανς κοινότητα.

Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την τρανς κοινότητα, διότι πολλοί περισσότεροι παλεύουν εδώ και χρόνια τη μάχη για το φύλο» , δήλωσε ο Rantao στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Η Μποτσουάνα είναι μια μικρή νοτιοαφρικανική χώρα με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ενώ το ομοφυλοφιλικό σεξ είναι παράνομο στη Μποτσουάνα, δεν είναι παράνομο να προσελκύεται κάποιος από το ίδιο φύλο.




Δες και αυτό!