Συνέντευξη: Τζένη Θεωνά

03/10/2017

Τη γνωρίσαμε από κοντά πριν από ενάμισι -περίπου- χρόνο, όταν φωτογραφήθηκε για το περιοδικό μας, μεταφέροντας ένα μήνυμα υπέρ της προστασίας των ζώων. Σήμερα η Τζένη Θεωνά και με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση Fool For Love (θέατρο Άλμα), συναντιέται και πάλι με το antivirus.

Mίλα μας λίγο για την παράσταση που συμμετέχεις; Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; 

Η συνεργασία αυτή προετοιμαζόταν μέσα στα χρόνια. Με τον Γιώργο βρισκόμασταν και χανόμασταν, μέχρι που πέρυσι κάποια στιγμή αρχίσαμε να συζητάμε και να διαβάζουμε έργα. Κάποια στιγμή μου έδωσε το Fool For Love και το ερωτεύτηκα. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η ιστορία και πολλές ανατροπές. Και η ίδια θα ήμουν πρόθυμη να δραπετεύσω, αλλά η “δύναμη” του έργου και η θέληση, η πίστη του Γιώργου σε αιχμαλωτίζουν.

Γιατί πιστεύεις ότι ο Shepard τοποθετεί την ιστορία στο συγκεκριμένο περιβάλλον (αμερικάνικη ύπαιθρος); 

Αφενός γιατί ο ίδιος είχε μία πολύ βαθιά και ουσιαστική σχέση με αυτήν. Η αλλαγή των εποχών, ο ανοιχτός ορίζοντας, το ταξίδι από πολιτεία σε πολιτεία, η ελευθερία, η φυγή, ο άνθρωπος δίχως ρίζες είναι θέματα της ζωής και του έργου του. Αφετέρου, νομίζω, λειτουργεί συναρπαστικά γιατί υπηρετεί ένα δίπολο. Ένα μικρό ασφυκτικό δωμάτιο motel στη μέση του πουθενά, δίπλα στην έρημο. Σκληροτράχηλο περιβάλλον που επιτείνει την μοναξιά των ηρώων, απελευθερώνει το πάθος τους.

Τελικά σε μια ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη; 

Όχι, δεν είναι αναπόφευκτη σε μία ρομαντική ιστορία. Αλλά, εδώ η ιστορία μας είναι βαθιά ερωτική όχι ρομαντική. Ερωτική, οικογενειακή και βίαιη.

Υπάρχουν άσχημες πτυχές στον έρωτα; Εσύ έχεις βιώσει αυτές τις άσχημες πτυχές του; Πώς τις διαχειρίστηκες;

Ναι, υπάρχουν. Ο έρωτας από την φύση του είναι βασανιστικός. Είναι και υπέροχος, είναι και εφιάλτης. Έχει εμμονή και απώλεια ελέγχου και ανημπόρια. Ναι, τα έχω περάσει τα σαράντα κύματα. Και δεν το διαχειρίστηκα ποτέ σοφά. Γιατί, αν είσαι σοφός δεν είσαι ερωτευμένος. Μόνο “Fool for love” μπορείς να είσαι.

Θεωρείς ότι ο gay έρωτας σε μια κοινωνία αρκετά – ακόμη- ομοφοβική, αναπαράγει τέτοιες συγκρούσεις; Ο κοινωνικός παράγοντας παίζει, κατά τη γνώμη σου, ρόλο στην έκβαση μια ερωτικής σχέσης; 

Ο κοινωνικός παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο σε πολλές πτυχές της ιδιωτικής ζωής, της οικογενειακής ζωής, στον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται και αξιολογεί τον εαυτό του. Η ελληνική οικογένεια και η ντροπή που αισθάνεται για τα gay παιδιά της – λες και πρόκειται για κακή ανατροφή – είναι αυτό που εγώ, αφελώς ίσως, βλέπω ως την αρχή του προβλήματος.

Τι απαντά η Τζένη Θεωνά σε όλη αυτή την ομοφοβία που υπάρχει εκεί έξω και σ΄αυτούς που θεωρούν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να στερούνται δικαιωμάτων. 

Νιώθω πως η ανάγκη μας να κρίνουμε, να κατακρίνουμε και να ταξινομήσουμε τους ανθρώπους αντικατοπτρίζει τον φόβο και την δική μας ανασφάλεια πχ. βρίζουμε μία γυναίκα, λέμε ότι είναι πρόστυχη ενώ στην πραγματικότητα ζηλεύουμε το σεξ απίλ, την δυνατότητά της να είναι αισθησιακή. Κάπως έτσι νομίζω λειτουργεί κι η ομοφοβία.

Πριν από δύο περίπου χρόνια είχες κάνει μια φωτογράφιση για το περιοδικό μας: Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; 

Υπέροχη. Όλοι οι συντελεστές ήταν φίλοι και εξαιρετικά ταλαντούχα πλάσματα. Συζητήσαμε και δουλέψαμε πάρα πολύ πάνω στο κόνσεπτ. Η διαδικασία ήταν πολύ δημιουργική και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Η σχέση σου με τα ζώα ποια είναι;

Ζω με τα ζώα. Είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Θα ευχόμουν να τα σεβόμασταν περισσότερο. Και αυτά και τον χώρο τους. Ήταν και θέμα της φωτογράφισης αυτό.

Έχω μεταξύ άλλων ένα κανίς που έχει φοβερή εμμονή μαζί μου. Και είναι μόνιμο ζήτημα προβληματισμού αυτό. Φοβάμαι πως τα σκυλιά μοιάζουν όντως στα αφεντικά τους.

Πέρα από την παράσταση, συμμετέχεις και στην νέα ταινία του Περάκη ως μια Αλβανίδα Σταρ Ελλάς. Μίλα μας λίγο για τον ρόλο σου; 

Ήταν πραγματικά απολαυστικός αυτός ο ρόλος. Μία ηρωίδα που αντιμετωπίζεται σκωπτικά λόγω της καταγωγής και της προφοράς της, έχει ύποπτο παρελθόν που την έχει προικίσει με μπαστούνι και σακατεμένο πόδι και είναι σαν σπασμένη Barbie. Κι επίσης φοβερά κιτς. Για μένα ήταν η ένοχη απόλαυση του καλοκαιριού.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε σε σχέση με τα επαγγελματικά σου;

Ότι συμμετείχα και στην πρώτη μεγάλου μήκους του Θ. Τότσικα με ένα υπέροχο αστυνομικό σενάριο και τίτλο Saison Morte. Γυρίσματα χειμώνα στη Μήλο. Απίστευτη ομορφιά και αγριάδα. Επίσης, συμμετέχω στην παράσταση η Ζωή του Τσάρλι Τσάπλιν σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Ακροπόλ.

Φωτό: Ελεάννα Κοκκίνη


Αγ. Κων/νου και Ακομινάτου 15 -17
Τηλ: 215 5055935 Email: [email protected]Website: theatroalma.gr/Πληροφορίες: 215 5055935

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!