Workshop: Από τη Φτερού στη Στρέλλα – Η «πορεία» του queer στο ελληνικό σινεμά

27/09/2017
από

με τον Ευριπίδη Ταρασίδη

Η «απεικόνιση» των lbgtqi στο ελληνικό σινεμά αλλάζει αναλογικά με την αντιμετώπιση των στερεοτύπων στην ελληνική κοινωνία.

Από τον κίναιδο, τον φλώρο, τον πούστη, την τζιβιτζιλού, πηγαίνουμε σε χαρακτήρες χειραφετημένους, σε ανθρώπους που διεκδικούν να βγουν από την αφάνεια, που κερδίζουν τους φόβους τους, για να φτάσουμε τελικά σε «έναν ακόμα χαρακτήρα» που έχει τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια όνειρα, τις ίδιες φοβίες με τους στρέιτ χαρακτήρες.

Ο αξιογέλαστος Φίφης, η «ξεφωνημένη» Φτερού και ο θηλυπρεπής γκέι ήταν οι στερεοτυπικές απεικονίσεις των ομοφυλόφιλων την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Στα χέρια του Κατακουζηνού, του Μπίστικα, του Βούπουρα, του Κούτρα κ.α. το «queer» σινεμά βρίσκει την ταυτότητα του και οι γκέι, οι λεσβίες, τα τρανς άτομα αποκτούν το σεβασμό που τους αξίζει, γίνονται κεντρικοί ήρωες που ξεπερνούν τα εμπόδια φτάνοντας στον προσωπικό τους ξεχωριστό στόχο.

Στο workshop «Από την Φτερού στη Στρέλλα» στο Φεστιβάλ Σπούτνικ στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την πορεία του «queer» χαρακτήρα στον ελληνικό κινηματογράφο. To Workshop θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 06 Οκτώβρη, στις 19:30.

Ραντεβού λοιπόν, στις 06-07 Οκτώβρη, στο 1ο Thessaloniki Sputnik Festival στον κήπο των εποχών.

Αναλυτικότερο πρόγραμμα στη σελίδα μας στο facebook: Thessaloniki Sputnik Festival




Δες και αυτό!