Αύξηση ομοφοβικού & τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία του Μάντσεστερ

20/09/2017
από

Ανησυχητική αύξηση ομοφοβικού & τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία του Μάντσεστερ, που κυμαίνεται από τη λεκτική βία μέχρι σοβαρή σωματική επίθεση.

Ο εκφοβισμός των LGBT μαθητριών και μαθητών διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη βόρεια αγγλική πόλη του Μάντσεστερ. Περισσότερα από 600 συμβάντα έχουν αναφερθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Ωστόσο, μεταξύ 2012/13 και 2014/15 τα περιστατικά υπερδιπλασιάστηκαν σε 160 ετησίως. Τα στοιχεία προέρχονται από μια έκθεση του ακτιβιστή για τα LGBT δικαιώματα και του τοπικού συμβούλου John Leech.

Ο πρώην βουλευτής του Μάντσεστερ δέκα χρόνια υπέβαλε έρευνα Ελευθερίας Πληροφοριών (FOI) σε κάθε γυμνάσιο της πόλης. Αναφέρει ότι είναι «καταθλιπτικά σαφές» ότι ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός είναι εδώ για να μείνει. Μόνο 36 από τα 42 σχολεία του Μάντσεστερ έδωσαν στοιχεία στην έκθεση.

Ο κ. Leech εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των σχολείων που είχαν αναφέρει μηδενικά περιστατικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Πιστεύει ότι τα σχολεία αυτά ίσως ανησυχούν πολύ και φοβούνται να παρουσιάσουν τους πραγματικούς αριθμούς.

Η αναφορά διευκρινίζει ότι ο εκφοβισμός κυμαίνεται από τη λεκτική βία μέχρι τη σοβαρή σωματική επίθεση.

Ο Leech, ο οποίος οργάνωσε ακόμη την επιτυχημένη εκστρατεία για την απονομή χάριτος στον ήρωα πολέμου Alan Turing, αναφέρει:

«Ο κάθε είδους εκφοβισμός είναι εντελώς απαράδεκτος. Τα επίπεδα ομοφοβίας και τρανσφοβίας στα σχολεία του Μάντσεστερ είναι θλιβερά. Έχω αγωνιστεί για τα LGBTQ+ δικαιώματα όλη μου τη ζωή κι αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικά ανησυχητικοί.

Μιλώντας στο συνέδριο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Bournemouth αυτή την εβδομάδα, ο πρώην βουλευτής αναφέρει:

«Δεν έχουμε απολύτως κανένα δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι ζούμε σε μια αξιοπρεπή κοινωνία όταν αυτό το είδος συμπεριφοράς εξακολουθεί να υπάρχει στα σχολεία μας» .

Η φετινή Σχολική Έκθεση για το 2017 του Stonewall για τα σχολεία δείχνει ότι τα επίπεδα των εκφοβισμών των LGBTI μαθητριών και μαθητών έχουν μειωθεί κατά σχεδόν το 1/3 από το 2012. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναφέρει ότι απαιτείται περαιτέρω δράση για να διδαχτούν στις μαθήτριες και στους μαθητές οι επιπτώσεις του εκφοβισμού καθώς και να υποστηριχθούν οι δάσκαλοι, άνδρες και γυναίκες, στο να το εντοπίζουν τα περιστατικά.

Ο υπουργός ίσων ευκαιριών του Ηνωμένου Βασιλείου, Nick Gibb έχει ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία ύψους 3,29 εκατομμυρίων € που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ομοοφοβίας, της θνησιμότητας και της διαφθοράς. Θα βοηθήσει πάνω από 1.000 σχολεία αυτό το ακαδημαϊκό έτος. Έρχεται σε συνεργασία με οργανισμούς όπως το Stonewall και φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Barnardo.

Ο υπουργός ισότητας Nick Gibb υπογραμμίζει ότι

«ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι σκληρός. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι LGBT μαθήτριες και μαθητές συνειδητοποιούν τη σεξουαλικότητα ή το φύλο τους. Είμαι αποφασισμένος να εξαλείψουμε τη χρήση της λέξης «gay» ως υποτιμητικό όρο και να αποτρέψουμε κάθε είδους παρενόχληση έτσι ώστε οι μαθητές, κορίτσια και αγόρια, να αισθάνονται ασφαλείς και να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους» .




Δες και αυτό!