Σχεδόν το 1/4 των ατόμων που επιδίδονται στο chemsex γνωρίζουν κάποιον που πέθανε μετά από ένα πάρτι.

Επιπλέον, σχεδόν τα 2/3 πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος εξαιτίας του ότι μπαίνουν σε μία κατάσταση «φτιαξίματος κι έντονης σεξουαλικής διέγερσης» .

Για όσους δεν το γνωρίζουν στο «Chemsex» χρησιμοποιούνται ναρκωτικά για σεξ. Κι ο αυξανόμενος αριθμός gay και bi αδρών, που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτό είναι μεγάλος.

Το Gay Star News κι η εφαρμογή Blued έκαναν έρευνα σε 1.117 άτομα, την πρώτη παγκόσμια έρευνα σχετικά με το chemsex.


Τα άτομα που πειραματίζονται με το chemsex σ’ όλο τον κόσμο απάντησαν:

– Σχεδόν 1 στα 4 άτομα (23%) που συμμετέχουν σε πάρτι και στο παιχνίδι του chemsex γνωρίζουν κάποιον που πέθανε μετά από ένα διάλειμμα.
– Σχεδόν τα 2/3 (60%) αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη ως αποτέλεσμα του chemsex.
– 1 στα 10 άτομα αναφέρουν ότι δέχτηκαν σεξουαλική κακοποίηση σε περιβάλλον, που γινόταν chemsex.
– 1 στα 10 άτομα έχει μεταβεί στα Επείγοντα, στην Εντατική ή χρειάστηκε άλλη επείγουσα φροντίδα εξαιτίας των ναρκωτικών που είχε πάρει.
– Το 23% έχει πάρει υπερβολική δόση κατά τη διάρκεια του chemsex από το ναρκωτικό «G.»
– 3 στα 10 άτομα που παίρνουν ναρκωτικά για να «φτιαχτούν και να έχουν έντονη σεξουαλική διέγερση» το κάνουν μόνα τους με πορνό.
– Πάνω από το ήμισυ (53%) αναφέρει ότι παίρνει υπερβολικό ρίσκο αναφορικά με τη σεξουαλική του υγεία όταν βρίσκεται σε περιβάλλον, που γίνεται chemsex.

Απαντώντας στην έρευνα, ο David Stuart, ειδικός στο chemsex στην κλινική σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου «56 Ο Dean Street» αναφέρει: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις ιστορίες που ακούω από τις gay κοινότητες που επισκέπτομαι σε όλο τον κόσμο» .


Ποια ναρκωτικά οι gay κι οι bi άνδρες χρησιμοποιούν στο σεξ;

Η πλειοψηφία έδειξε ότι το G (ο κοινός όρος για γάμμα-υδροξυβουτυρικό, GHB, ή gammaabutyrolactone, GBL) ήταν ένα από τα πολλά, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του chemsex. Σε σχετικό ερώτημα για το ποιες ουσίες χρησιμοποιήσατε για σεξ το τελευταίο έτος, τα μισά άτομα δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το G, ενώ ένα 48% απάντησε ότι πήρε «Tina» (κρυσταλλική meth).

Ο Monty Moncrieff, Διευθύνων Σύμβουλος της London Friend the LGBT Health and Wellbeing charity, αναφέρεται στη δημοτικότητα του G, της κρυσταλλικής meth και της mephedrone ως η «άγια τριάδα» των ναρκωτικών στο chemsex.

Άλλα φάρμακα στο μίγμα περιελάμβαναν το ecstasy, η κάνναβη, το χόρτο, το viagra και τα poppers, που είναι η κοινή ονομασία για το νιτρώδες ισοπροπύλιο.


Τα apps τροφοδοτούν το chemsex

Η έρευνα δείχνει ότι τα apps είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι gay κι οι bi άνδρες επικοινωνούν για να κανονίσουν να βρεθούν σε chemsex. 4/5 άτομα (82%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν apps, όταν θέλουν να κανονίσουν να φτιαχτούν και να έχουν έντονη στύση, όταν θέλουν να προμηθευτούν ναρκωτικά και για να βρουν κάποιο κοντινό chemsex πάρτι.

Επίσης, σχεδόν τα 2/3 γνωρίζουν κάποιον που τους προμηθεύει ναρκωτικά, ενώ το 16% χρησιμοποιεί εφαρμογές για να αναζητήσει μεσάζοντες. Όσοι δεν έχουν κάποιο δικό τους άτομο που να γνωρίζουν, βασίζονται σε κάποιον άλλον συνεργάτη (46%). Ανησυχητικό είναι ακόμη ότι το 7% ανταλλάσσει ναρκωτικά για να κάνει σεξ.Πόσο συχνά φτιάχνονται κι έχουν έντονη στύση;

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμμετέχουν σε chemsex τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Για το 16% των ερωτηθέντων η συμμετοχή τους περιορίζεται σε μία φορά το μήνα, 2 φορές το μήνα συμμετέχει το 15% και κάθε Σαββατοκύριακο το 14%. Ένας μικρότερος αριθμός (4%) το κάνει καθημερινά.

Για τους υπόλοιπους, το chemsex φαίνεται να είναι μια πιο απρογραμμάτιστη τυχαία εμπειρία. Το 1/4 δήλωσε ότι το κάνει μόνο μερικές φορές το χρόνο, ενώ το 3% δήλωσε ότι παίρνει ουσίες μόνο στις διακοπές.


Όλα τα άτομα χαίρονται & διασκεδάζουν;

Ο αισθησιασμός σε ένα chemsex πάρτι είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας για μερικούς από εκείνους που εμπλέκονται. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 1/3 πηγαίνει σε chemsex πάρτι. Κάποια άτομα προτιμούν να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους, με έναν μόνο σεξουαλικό σύντροφο – ή με κάποιον που μόλις γνώρισαν, ή με τον σύντροφό τους, που είναι χρόνια μαζί.

Το chemsex μπορεί επίσης να είναι μια μοναχική εμπειρία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των ατόμων παίρνει ουσίες, ενώ είναι μόνα τους παρακολουθώντας πορνό.

Ο Liam McClelland είναι ένα πρόσωπο, που έδωσε τα προσωπικά του στοιχεία στο Gay Star News για να μιλήσει γι’ αυτό. Ο ίδιος, λοιπόν, περιέγραψε πώς αποφάσισε να πάρει ενέσιμα ναρκωτικά, ότι αυτό «ξεκλείδωσε μια πλευρά που ήταν καταστροφική» κι ότι τελικά κατέληξε να «χτυπάει» μόνος του. Αισθάνεται απομονωμένος, παθαίνει κρίσεις πανικού και άγχους κι απλά επιδιώκει να δραπετεύσει.

«Το Chemsex καταστρέφει τις ζωές»

Αυτή είναι μια φράση που ακούγεται συχνά από πολλούς ανθρώπους, όταν γίνεται συζήτηση για το chemsex. Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας αυτής είναι σαφή. Σχεδόν 1 στους 4 (23%) που παρευρίσκονται σ’ αυτά τα πάρτι, λένε ότι γνωρίζουν κάποιον που πέθανε μετά από ένα διάλειμμα και σχεδόν τα 2/3 (60%) βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο chemsex. Το chemsex έχει σαφώς επιζήμια επίδραση σε πολλά άτομα που πειραματίζονται.

Πέρα από αυτό, είναι δύσκολο να διαχωριστεί η συχνότητα των σεξουαλικών επιθέσεων (που αναφέρθηκε από σχεδόν 1 στα 10 άτομα), από τους αριθμούς των ατόμων, που λένε ότι έχουν πάρει υπερβολική δόση G – σχεδόν το 1/4 των ερωτηθέντων, γιατί το ισχυρό ναρκωτικό G είναι κατασταλτικό κι εύκολο να καταναλωθεί σε υπερβολική δόση. Πάρα πολλά άτομα στέλνουν τους ανθρώπους σε «G sleeps» : στην πραγματικότητα σε κώμα.

Παράλληλα, το 30% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν θετικοί στον ιό HIV.

1 στους 10 από τους ερωτηθέντες αναφέρει ότι τσίμπησαν τον ιό, ενώ συμμετείχαν σε chemsex, μ’ ένα 37% να αναφέρει κάποιο άλλο ΣΜΝ. Τελικά, όπως συνοψίζει η έρευνα, πάνω από το 50% παραδέχτηκε ότι ρίσκαρε κι έπαιξε με την σεξουαλική του υγεία, ενώ ήταν υπό την επίρροια.

Σημειώστε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων προέρχεται από το Λονδίνο, σχεδόν το 1/4. Αν εξετάσει κανείς μόνο τους Λονδρέζους εκεί καταγράφονται δραματικές αυξήσεις στο ρίσκο και την επικινδυνότητα.

Η Dean Street είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υποστήριξη του chemsex. Ο David Stuart, ειδικός στο chemsex στην κλινική σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου ίδρυσε τον όρο «chemsex» το 2001 κι αναφέρει ότι αισθάνεται «εξαντλημένος με ασυγχώρητα συναισθήματα» για τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Ο Stuart προσθέτει: «Πρέπει να θυμώνουμε, δεν πρέπει να δεχόμαστε αυτές τις βλάβες ως φυσιολογικούς κινδύνους αναψυχής. Οι υπερδοσολογίες, οι σεξουαλικές επιθέσεις, η ψύχωση, οι θάνατοι δεν πρέπει να αποτελούν φυσιολογικό μέρος της επιδίωξης για σεξ, ή της επιδίωξής μας για ευχαρίστηση και διασύνδεση» .

Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα κατά τις επόμενες εβδομάδες θα οδηγήσουν τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς να βελτιώσουν την ασφάλεια της υγείας τους. Όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους σεξουαλικές επιλογές. Ο στιγματισμός των ανθρώπων δεν βοηθά κι ενώ μερικοί άνθρωποι φαίνεται να διαχειρίζονται τη σχέση τους με τα chems, άλλοι σαφώς δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν. Και μερικές φορές οι συνέπειες είναι καταστροφικές.