Η 1η LGBT χαρακτήρας του Star Wars στη μεγάλη οθόνη

04/09/2017
από

Η 1η ανοιχτά LGBT χαρακτήρας της μεγάλης οθόνης σε ταινία του Star Wars, όπως όλα δείχνουν θα είναι γεγονός.

Το νέο μυθιστόρημα “Leia: Princess of Alderaan” της Claudia Gray περιλαμβάνει μία χαρακτήρα με όνομα Amilyn Holdo (που παίζεται από τη Laura Dern στο “The Last Jedi” ) που είναι bi.

Η ποικιλομορφία κι η ισότητα στην εκπροσώπηση είναι ένα καυτό θέμα στην κινηματογραφική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια κι η Lucasfilm βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προώθησης των ταινιών της για την εξασφάλιση μεγάλων προϋπολογισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πρώτες ταινίες Star Wars της Disney – το “The Force Awakens” και το “Rogue One” – δίνουν τους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε γυναίκες και τους άλλους βασικούς ρόλους σε ηθοποιούς, όπως ο John Boyega, ο Oscar Isaac, ο Diego Luna και ο Donnie Yen.

 

Όσοι δημιουργοί έχουν εμπλακεί στην παραγωγή των σύγχρονων ταινιών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να δουν έναν LGBT χαρακτήρα στο σύμπαν του Star Wars κι ενώ μερικοί χαρακτήρες ήδη έχουν εμφανιστεί σε άλλες γωνιές του franchise (όπως στα μυθιστορήματα), κανένας τους δεν έχει γίνει ακόμη μέρος των ταινιών.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει αυτό το Δεκέμβριο με την κυκλοφορία του “The Last Jedi” , το οποίο σηματοδοτεί και το ντεμπούτο της Holdo στην μεγάλη οθόνη.

Στο βιβλίο (το οποίο έχει οριστεί πριν από τα γεγονότα του “A New Hope” ), υπάρχει μια στιγμή, όπου η Leia κι η Holdo συζητούν, αστειευόμενες για τη δυνατότητα μιας μεταξύ τους σχέσης:

Ένα ζευγάρι μάτια σε σκοτεινό βλέμα.” Στη συνέχεια, η Amilyn σκέφτεται για λίγο. “Ή περισσότερα από ένα ζευγάρι, αν είσαι στο Grans. Ή στο Aqualish ή στο Talz.
Ή ακόμη και – “

“Αυτό είναι, εντάξει!” λέει η Leia γελώντας, “Μόνο ανθρωποειδείς άνδρες για μένα.”

“Πραγματικά; Αυτό είναι τόσο περιοριστικό.”

“Ευτυχώς, είναι ένας μεγάλος γαλαξίας.”

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο μυθιστόρημα δεν δηλώνεται ρητά ότι η Holdo είναι bi ή, αλλά η σημασία της προς την Leia σίγουρα το υπονοεί. Το γεγονός ότι βλέπει τα ειδύλλια μόνο με “ανθρωποειδείς άντρες” ως περιοριστικά, δείχνει ότι η Amilyn είναι ανοικτή στο να βρεθεί με μια άλλη γυναίκα, αν της παρουσιαζόταν η κατάλληλη ευκαιρία.

Σε όλο το σύμπαν του Star Wars υπάρχουν πάρα πολλά εξωγήινα πλάσματα που είναι ανθρωποειδή στην εμφάνισή τους. Τα λόγια της Holdo χρήζουν περαιτέρω ερμηνείας, μέχρι να δοθούν διευκρινίσεις, αλλά φαίνεται να λέει στην Leia ότι το να περιορίζει τον εαυτό της μόνο στους ανθρωποειδείς άνδρες δεν είναι πολύ διασκεδαστικό και θα πρέπει να γίνει λίγο πιο περιπετειώδης (και όχι μόνο να ερωτεύεται κακά αγόρια, βλ. Han Solo).

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η αποκάλυψη εξαρτάται από την ιστορία του “The Last Jedi” και παραμένει προς συζήτηση, καθώς πολύ λίγες λεπτομέρειες για την Holdo είναι γνωστές μέχρι τώρα.

Μια καλή σύγκριση εδώ θα ήταν το “Star Trek Beyond” , το οποίο παρουσιάσε ότι ο Sulu είναι gay στο “Kelvin Timeline” κάτι που ο ίδιος το αισθανόταν ως φυσικό.

Όλες κι όλοι εμείς που είμαστε fan του Star Wars σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός της Amilyn θα αποτελέσει καμιά κρίσιμη συνιστώσα της ιστορίας, αλλά αν υποδηλώνεται με κάποιον τρόπο (είτε σε μια γραμμή διαλόγου είτε σε μια αλληλεπίδραση με μια γυναίκα / φίλη), θα μας κάνει πολύ χαρούμενες/ους γι’ αυτήν την αλλαγή οπτικής.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!