Δημοψήφισμα στη Ρουμανία για τον αποκλεισμό της ισότητας στον γάμο

04/09/2017
από

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας ετοιμάζεται να κάνει δημοψήφισμα, αποκλείοντας τις ελπίδες για την ισότητα στον γάμο.

Ο πρόεδρος του κόμματος Liviu Dragnea έχει ως στόχο να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα αυτό το φθινόπωρο και ουσιαστικά αποσκοπεί στον περιορισμό της συνταγματικής κατοχύρωσης της ισότητας στον γάμο. Αυτό θα αποκλείει ακόμη και κάθε επόμενη προτεινόμενη μεταρρύθμιση για το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Vlad Viski, πρόεδρος της ομάδας ακτιβιστών της LGBTI κοινότητας της Ρουμανίας, δήλωσε στο Gay Star News: «Τα ΛΟΑΤΙ άτομα στη Ρουμανία περνούν δύσκολες στιγμές» . Πιστεύει μάλιστα, ότι μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Ρουμανία πριν από 16 χρόνια, δεν έχει ψηφιστεί νομοθεσία για την προστασία των ΛΟΑΤ πολιτών.

Ο Viski αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τώρα βλέπουμε ένα κύμα μίσους προς τα ΛΟΑΤ άτομα, με την υποστήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των νεο-προτεσταντικών Ομάδων, υπό την ηγεσία των Αμερικανών. Είναι απαράδεκτο ένα κόμμα, που ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές και σοσιαλδημοκρατικές αξίες θα οδηγήσουν τον αγώνα του, να περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων.»

Η Εκκλησία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή στη Ρουμανία. Η επίσημη διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησίας της Ρουμανίας σχετικά με την ομοφυλοφιλία αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ανεκτικότητα» και συνεχίζει ότι «Η Εκκλησία απορρίπτει την ακάθαρτη αγάπη, για να προωθήσει και να προστατεύσει την αγία αγάπη» .

Μια ομάδα που ονομάζεται Συνασπισμός για την Οικογένεια συγκέντρωσε περίπου 3 εκατομμύρια υπογραφές ως πρωτοβουλία για την απαγόρευση της ισότητας στον γάμο. Τον Ιούλιο του 2016, το Ρουμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για να μπορέσει η πρωτοβουλία αυτή να κινηθεί προς το Κοινοβούλιο.

Όμως ο Viski υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση είναι αντισυνταγματική: «Επιπλέον, η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος θεωρήθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας. Αυτό δείχνει απλώς ότι η Ρουμανία μετακινείται προς τον ερασιτεχνισμό. Η ατζέντα των συντηρητικών δεν πλήττει μόνο τα ΛΟΑΤ άτομα, γεγονός που σημαίνει, ότι στο εγγύς μέλλον τα δικαιώματα σχετικά με την αναπαραγωγή, που αφορούν τις γυναίκες, ή άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο” , ανέφερε.

Ο Συνασπισμός για την Οικογένεια είναι μια συνεργασία περίπου 30 ρουμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Επιδιώκει να προωθήσει τις παραδοσιακές οικογένειες, καθώς και το κίνημα κατά της άμβλωσης. Υποστηρίζει επίσης την ακύρωση των επιδοτήσεων για την αντισύλληψη και την εκούσια έκτρωση και τον εξαναγκασμό των γονέων ανηλίκων παιδιών να δέχονται συμβουλευτική σε περίπτωση που θέλουν να χωρίσουν.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!