Πώς ο Καναδάς παρέχει κρυφά άσυλο σε gay άνδρες από την Τσετσενία

02/09/2017

Ο Καναδάς έχει δεχθεί 22 gay άνδρες από την Τσετσενία ενώ αναμένεται να δεχθεί ακόμη περισσότερους τους επόμενους μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία.

Εδώ και τρεις μήνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά προσπαθεί να φυγαδεύσει κρυφά gay άνδρες από την Τσετσενία στον Καναδά, μέσα από ένα μυστικό πρόγραμμα άγνωστο στον κόσμο.

Οι “εκκενώσεις” αυτές, με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών Chrystia Freeland, δεν εμπίπτουν στις συμβάσεις του διεθνούς δικαίου και θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Καναδά. Αλλά η φιλελεύθερη κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργήσει ανεξάρτητα απ΄αυτό.

Μέχρι τώρα, 22 άτομα – περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που προστατεύονται σε ρωσικά σπίτια – βρίσκονται στο Τορόντο και άλλες καναδικές πόλεις. Πολλοί περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Gay άνδρες που βρήκαν άσυλο στον Καναδά/ ντοκιμαντέρ ΒΒC

“Ο Καναδάς δέχτηκε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Tanya Lokshina, διευθύντρια του προγράμματος Human Rights Watch, οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Η καναδική κυβέρνηση αξίζει μεγάλο έπαινο για την καλή της θέληση να προσφέρει άσυλο σ΄αυτούς τους ανθρώπους. Έκανε αυτό που ήταν σωστό”.

Η απόφαση αυτή του Καναδά προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. Είναι γνωστό ότι οι ομοφυλόφιλοι σε πολλά μέρη του κόσμου παρενοχλούνται, φυλακίζονται, ακόμη και – όπως συνέβη πρόσφατα στην Ινδονησία – τιμωρούνται με μαστίγωμα δημόσια. Παρόλ΄αυτά, η καναδική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο, που θέλουν να περάσουν από τις ΗΠΑ στη χώρα τους και έρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής και του Καναδά και έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ρεπουμπλικανών – που κάνουν λόγο για μια τρύπα που πρέπει να κλείσει.

Πέρα όμως από τις πιέσεις, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν ότι η κατάσταση στην Τσετσενία είναι μονόδρομος και η ανάγκη για τη διάσωση αυτών των ανδρών είναι άμεση.

Το πρόγραμμα διάσωσης έχει κρατηθεί μυστικό από την κυβέρνηση εδώ και μήνες. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν, επίσης, έχουν σιωπήσει, φοβούμενες ότι τυχόν διαρροές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν.

Ωστόσο, ο Kimahli Powell, εκτελεστικός διευθυντής της καναδικής ΜΚΟ Rainbow Railroad, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να μιλήσει δημοσίως για τους Τσετσένους πρόσφυγες, επειδή τώρα που είναι εδώ χρειάζονται βοήθεια ως προς την απασχόληση, τη γλωσσική κατάρτιση και την παροχή συμβουλών, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό όσο αυτοί παραμένουν κρυμμένοι.

Kimahli Powell

“Πρέπει να είμαστε διακριτικοί για το πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο για να διατηρήσουμε την ασφάλειά τους. Πρέπει, όμως, τώρα να επικεντρωθούμε και στη διευθέτηση και την ένταξη αυτών των ατόμων και είναι σημαντικό η κοινότητα μας να γνωρίζουν ότι είναι εδώ, ότι είναι ασφαλείς.”

Ένας κυβερνητικός υπάλληλος, είχε δήλωσει στον παρελθόν ότι η Οτάβα δεν ήταν διατεθειμένη να αναγνωρίσει δημόσια το πρόγραμμα προστασίας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!