Belgrade Pride 2017: Όταν το φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Σερβίας επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ

30/08/2017
από

Ένα ξεχωριστό Pride ετοιμάζει για φέτος η πόλη του Βελιγραδίου.

Ο διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει μια πληθώρα εκδηλώσεων για μια γεμάτη Pride εβδομάδα. Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα, 11/9, με τη μεγάλη παρέλαση να πραγματοποιείται λίγες μέρες αργότερα (Κυριακή 17/9) στην πλατεία Slavia.

Οι εκδηλώσεις του φετινού pride week περιλαμβάνουν τα πάντα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το σύνολο της LGBTQ+ κοινότητας. Από κινηματογραφικές προβολές και πάρτι, μέχρι καλλιτεχνικές εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις. Θα υπάρχουν, επίσης, σεμινάρια και ζωντανές ομιλίες, στις οποίες το κοινό του Βελιγραδίου θα μπορεί να συμμετέχει. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις έχει προγραμματιστεί και το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις ομιλίες και τα εγκλήματα μίσους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Belgrade Pride:

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κενό ανάμεσα στο LGBTQ+ κοινό και τα κυβερνητικά σώματα που υποτίθεται ότι μας αντιπροσωπεύει. Φέτος, η τέταρτη χρονιά που το Pride προγραμματίζεται, γίνεται με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Ενώ η κυβερνητική και αστυνομική παρουσία είναι αμφιλεγόμενη και συχνά αρνητική προς την LGBTQ+ κοινότητα σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει αποδειχθεί σε μια σημαντική φόρμουλα για την επιτυχία των Pride των τελευταίων 3 χρόνων στο Βελιγράδι. Τα προηγούμενα προβλήματα από μια ακροδεξιά μειονότητα είχαν επιδεινωθεί από μια ανεπαρκή και μη υποστηρικτική αστυνομική δύναμη, όπως και οι καταχρήσεις και οι επιθέσεις κατά μελών της κοινότητας LGBTQ + παρέμειναν ατιμώρητες από μια αδιάφορη κυβέρνηση. Η απάντηση της κυβέρνησης στη βία ήταν να απαγορευτεί το Pride του 2009, του 2011, του 2012 και του 2013. Κάθε μία από αυτές τις απαγορεύσεις, αργότερα, κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας. Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αλλάζει τη σκέψη της και με την παρουσία μιας πιο υποστηρικτικής αστυνομικής, δεν υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις ή περιστατικά…”

Με την εκλογή της Ana Brnabić, της πρώτης ανοιχτά λεσβίας πρωθυπουργού της χώρας τον Ιούνιο, η φήμη της Σερβίας ως μιας προοδευτικής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας, κερδίζει περισσότερη αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα!




Δες και αυτό!