Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την ισότητα στον γάμο;

29/08/2017
από

Πάντα είναι καλό να μιλάμε στα παιδιά με τρόπο εποικοδομητικό, θετικό και με αποδοχή.

Η Αυστραλιανή Ψυχολογική Εταιρεία (APS) κυκλοφόρησε έναν οδηγό για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την ισότητα στον γάμο, καθώς οι Αυστραλοί προετοιμάζονται να ψηφίσουν σχετικά με το θέμα.

Η APS είναι ο μεγαλύτερος εξειδικευμένος οργανισμός της Αυστραλίας για ψυχολόγους, με περισσότερα από 22.000 μέλη. Κυκλοφόρησε τον οδηγό την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζει επίσημα την ισότητα στον γάμο.

Η Dr Susie Burke, ανώτερη ψυχολόγος της APS, δήλωσε στο BuzzFeed News, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι ενήλικες είναι ότι μπορούν πραγματικά να μιλάνε με τα παιδιά τους για το θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Προτείνουμε στους γονείς να φέρουν το θέμα στα παιδιά τους – να τα ρωτήσουν: “Έχεις ακούσει για τη συζήτηση για την ισότητα των γάμων;” και να ακούσουν προσεκτικά αυτά που έχουν ακούσει» , δηλώνει.

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά το ξέρουν ότι υπάρχει κάτι που συζητείται μεταξύ των ενηλίκων σχετικά με την ισότητα των γάμων και ότι πρόκειται για gay ή για λεσβίες ή για τρανς άτομα.

Είναι επίσης πιθανό ότι τα παιδιά θα έχουν ακούσει αρνητικές απόψεις ή και απόψεις που προωθούν τις διακρίσεις.

Ο οδηγός προτείνει διάφορα θέματα που οι γονείς κι οι φροντιστές μπορούν να απευθύνοουν στα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της ισότητας των δύο φύλων, των διαφορετικών ειδών σχέσεων και βέβαια αποσαφηνίζοντας παρανοήσεις ή μύθους κατά τη διάκρκεια της συζήτησης.

Μεταξύ άλλων – και ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο του ενδιαφέροντος – μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν γενικά για τις διακρίσεις και τις κοινωνικές αξίες, αναφέρει η Burke.

“[Θα μπορούσατε να ρωτήσετε] γιατί η διάκριση είναι επιβλαβής; Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, το άτομο αισθάνεται λιγότερο καλά, έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη, ανησυχία, ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.”

Η Burke δήλωσε ότι δεν υπάρχουν “αποδεικτικά στοιχεία” ότι τα παιδιά βλάπτονται ακούγοντας για την ποικιλομορφία των σχέσεων. Πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό να καταπολεμηθεί η “τρομερά ενοχλητική ιδέα” ότι οι γονείς του ίδιου φύλου μπορεί να βλάψουν τα παιδιά τους.

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι πολύ σαφή, ότι τα παιδιά των γονιών του ίδιου φύλου τα καταφέρνουν τουλάχιστον εξίσου καλά όσο και τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων γονέων» .

Τα πιο ευάλωτα παιδιά θα είναι εκείνα που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και με νεαρά LGBTI άτομα που ή είναι αβέβαια για την σεξουαλικότητά τους ή την ταυτότητα φύλου τους, δήλωσε η Burke.

Η APS σχεδιάζει να διανείμει τον οδηγό στα σχολεία και τους γονείς, καθώς και να τον διαθέσει ελεύθερα στον ιστότοπό της.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!