Ο ακτιβιστής & κωμικός Dick Gregory πέθανε σε ηλικία 84 ετών

21/08/2017
από

Ο Dick Gregory αγωνίστηκε για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής της ομοφυλοφιλίας στις αφροαμερικανικές εκκλησίες.

Ο ακτιβιστής και κωμικός πέθανε στις 19 Αυγούστου στην Ουάσινγκτον. Ο γιος του, Christian, δημοσίευσε την αναγγελία του θανάτου του στο Facebook. Έγραψε:

«Είναι τεράστια η θλίψη για την οικογένεια του Gregory να επιβεβαιώνει ότι ο πατέρας, ο κωμικός θρύλος κι ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, κ. Dick Gregory απεβίωσε απόψε από αυτή τη γη, στην Ουάσινγκτον. Η οικογένεια εκτιμά την έκρηξη υποστήριξης και αγάπης και με σεβασμό ζητάει την ιδιωτικότητά της, καθώς θρηνούν αυτήn την πολύ δύσκολη περίοδο» .

Ο Gregory ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους κωμικούς, που έπαιξαν μπροστά σε λευκά ακροατήρια στην Αμερική. Το πρώτο μεγάλο άνοιγμα, που έκανε ήταν μια εμφάνιση στο Tonight Show το 1962. Συμφώνησε να συνεχίσει στο show με την προϋπόθεση να μπορεί να κάθεται μετά με τον οικοδεσπότη Jack Paar. Πριν από αυτό, οι Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το σετ, αμέσως μετά το κομμάτι τους.

Διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, πραγματοποίησε απεργίες πείνας και κάποτε κλειδώθηκε για μια νύχτα στη φυλακή με τον Bernie Sanders μετά από διαμαρτυρία στο Σικάγο.

Ο Gregory είπε κάποτε ότι θα ήθελε να μοιάζει με χελώνα: «Σκληρός στο εξωτερικό, μαλακός στο εσωτερικό και πρόθυμος να παίρνει ρίσκα» .

Κι άλλη φορά είχε ανέφερει: «Στο σπίτι μου ποτέ δεν έμαθα το μίσος ή τη ντροπή. Έπρεπε να πάω στο σχολείο για να τα δω.

Επίσης, δεν απέφυγε ποτέ από αμφιλεγόμενα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας εντός του Αφροαμερικανικού Χριστιανισμού.

Το 2012, μίλησε για τον Μπαράκ Ομπάμα που υποστήριζε την ισότητα στον γάμο:

Έτσι, λοιπόν, όταν εμφανίστηκε αυτή η έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι μαύροι χριστιανοί καταδίκασαν τον Πρόεδρο Ομπάμα για τη στήριξη του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, σκέφτηκα: “Μα καλά, αφού η ομοφυλοφιλία είναι στο βιβλίο, που όλοι διαβάζετε!

Και πρόσθεσε:

«Έχω περάσει όλη μου τη ζωή σε εκκλησίες μαύρων και σε κάθε εκκλησία, όλοι ήξεραν ποιοι ήταν οι ομοφυλόφιλοι κήρυκες και ποια μέλη της εκκλησίας τους ήταν gay. Έτσι, αναρωτιέμαι «Γιατί, ξαφνικά, καταδικάζετε την ομοφυλοφιλία σα να μην γνωρίζατε τι συνέβαινε κάτω από τις μύτες σας όλο αυτό το διάστημα;» .




Δες και αυτό!