Το εμβληματικό gay περιοδικό Physique Pictorial επιστρέφει

11/08/2017
από

Υπήρχε μια κατηγορία περιοδικών στην Αμερική, ιδιαίτερα δημοφιλής από τη δεκαετία του ’30 μέχρι τα ’60s, με θεματική το fitness, τη γυμναστική και τον υγιεινό τρόπο ζωής των ανδρών (ή τουλάχιστον έτσι πλασάρονταν στο κοινό). Τα περιοδικά αυτά περιλάμβαναν κυρίως φωτογραφίες με μυώδεις, ελκυστικούς άντρες, σχεδόν ή εντελώς γυμνούς ή συχνά με string και άλλα εσώρουχα, να επιδίδονται σε αθλητικές πόζες ή να παρουσιάζουν ασκήσεις εκγύμνασης.

Στην πραγματικότητα, τα beefcake magazines, όπως ήταν γνωστά, ήταν μια πρώιμη μορφή γκέι πορνογραφίας, η οποία ήταν τότε ανύπαρκτη λόγω των συντηρητικών και ομοφοβικών ηθών της εποχής, που «προστατεύονταν» από αυστηρούς νόμους λογοκρισίας. Παράλληλα, περιλάμβαναν και τις πρώτες εικονογραφήσεις καλλιτεχνών που το έργο τους έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για την γκέι κουλτούρα, όπως του Tom of Finland.

Το πιο ακομπλεξάριστα βρόμικο gay περιοδικό του κόσμου Έτσι, το γκέι κοινό που δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ανοιχτά πορνογραφικό υλικό, μπορούσε να βρει τα beefcake magazines παντού: σε μέρη όπου πωλούνταν οι εφημερίδες, σε βιβλιοπωλεία, σε φαρμακεία, ακόμα και στις μικρότερες πόλεις της Αμερικής. Με αυτό τον τρόπο, οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι είχαν πρακτικά την πρώτη τους επαφή με την gay erotica. Ένα από τα πιο δημοφιλή περιοδικά του είδους ήταν το περιβόητο Physique Pictorial, που κυκλοφορούσε ανά τρίμηνο από την εταιρεία Athletic Model Guild (AMG) του φωτογράφου Bob Mizer. Ο Mizer ήταν από τους πρωτοπόρους στον χώρο της γκέι πορνογραφίας και ίδρυσε την AMG το 1945, με έδρα του το Λος Άντζελες. Εκείνη τη μεταπολεμική εποχή, η λογοκρισία των ΗΠΑ επέτρεπε το γυναικείο «καλλιτεχνικό» γυμνό, αλλά όχι το ανδρικό. Το Physique Pictorial κυκλοφόρησε λοιπόν το 1951 και ήταν το πρώτο περιοδικό με ολόγυμνους άντρες, ενώ το «βλέμμα» πάνω στο ανδρικό σώμα και η αισθητική του Mizer δημιούργησαν σχολή στην τέχνη της φωτογραφίας.

Με την έλευση των ’60s, όλη αυτή η «προσποίηση» των beefcake magazines άρχισε να χαλαρώνει, καθώς οι έλεγχοι γίνονταν πιο ελαστικοί και το fitness προκάλυμμα δεν ήταν πλέον απαραίτητο. Με το τέλος της δεκαετίας και τη νομιμοποίησή της γκέι πορνογραφίας, η αγορά των beefcake magazines κατέρρευσε, για να γνωρίσει μια μίνι νεκρανάσταση στα ’80s και τα ’90s, παράλληλα με την αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για την κουλτούρα του γυμναστηρίου και με την έξαρση του AIDS.

Πριν από λίγες μέρες, ανέβηκε το παρακάτω βίντεο στο Vimeo από το Bob Mizer Foundation. Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε το 2010 από τον φωτογράφο Dennis Bell, για εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, με στόχο την ανάδειξη του έργου προοδευτικών και αμφιλεγόμενων φωτογράφων, καθώς και τη διάσωση του τεράστιου αρχειακού υλικού αυτών των -καλτ, πλέον- φωτογραφιών. Το ίδρυμα επιχειρεί να επαναφέρει τα beefcake magazines, επανεκδίδοντας το Physique Pictorial στη νέα εποχή για τις νέες γενιές, και γι’αυτό έχει στήσει αντίστοιχη πλατφόρμα χρηματοδότησης στο Kickstarter.

Το νέο Physique Pictorial (τεύχος #42, φθινόπωρο 2017) θα περιλαμβάνει στην ύλη του αρχειακό υλικό από τις παλιές φωτογραφίσεις του Mizer, αντίστοιχες φωτογραφίες από συναδέλφους του εκείνης της εποχής, αλλά και σύγχρονη δουλειά νέων φωτογράφων που εστιάζουν στο ανδρικό γυμνό.

πηγή: lifo.gr




Δες και αυτό!