Για να μη σου μαδάει

Περιορίστε το μάδημα του σκύλου σας εύκολα και αποτελεσματικά.

Εντάξει, μαδάει ο σκύλος σου και έχεις φτάσει στα όρια σου. Μαζί σου και εγώ και όλοι οι σκυλογονείς αυτή την περίοδο. Μπορείς, όμως, να κάνεις κάποια απλά πράγματα για να ανακουφίσεις το τετράποδο μέλος της οικογένειας σου και να μην χρειάζεται να σκουπίζεις δύο φορές την ημέρα το σπίτι σου.

Είναι αυτή η ωραία εποχή, που όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτου μεγέθους, ράτσας, μήκος τρίχας “ανανεώνουν το τρίχωμα τους.

Πώς να το περιορίσω

Στην ουσία δεν μπορείς να σταματήσεις το μάδημα, καθώς αυτή είναι ή φυσική διαδικασία θερμορύθμισης του σκύλου σου. Με το συχνό βούρτσισμα όμως, μπορείς να δεις μεγάλη μείωση της τρίχας μέσα στο σπίτι και κατά συνέπεια στα ρούχα σου, στον καναπέ σου, ακόμα και στις κάλτσες σου (αρχίζεις να ταυτίζεσαι σιγά σιγά ε;). Ο κτηνίατρος ή ο groomer σου μπορούν να συστήσουν την κατάλληλη βούρτσα και χτένα ανάλογα με τον σκύλο σου για να έχεις το αποτέλεσμα που ζητάς. Ένας πλήρης καλλωπισμός (μπάνιο, στέγνωμα, χτένισμα, αφαίρεση νεκρής τρίχας) θα βγάλει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τρίχας και θα βοηθήσει το τρίχωμα του σκύλου σου να αναπνεύσει και θα κρατήσει το σπίτι σου καθαρό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπερβολική απώλεια τρίχας, ωστόσο, μπορεί να κρύβει άλλα αίτια, τα οποία ο κτηνίατρος θα μπορεί να τα εντοπίσει και να αρχίσει την ανάλογη θεραπεία. Λόγοι που μπορεί ένα σκυλί να μαδάει παραπάνω από το κανονικά θα μπορούσαν να είναι :

  1. Εξωτερικά παράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλοι κλπ)

  2. Μυκητιακές ή βακτηριακές μολύνσεις

  3. Επίκτητες ή διατροφικές αλλεργίες

  4. Ασθένειες στο ήπαρ, τους νεφρούς και τον θυροειδή αδένα

  5. Εγκυμοσύνη

  6. Ορισμένα φάρμακα

  7. Τραύμα που έχει δημιουργηθεί από υπερβολικό γλύψιμο από τον ίδιο τον σκύλο

  8. Καρκίνος

  9. Αυτοάνοσα νοσήματα

  10. Έγκαυμα από τον ήλιο (σε κοντότριχες ράτσες ή σκυλιά που κουρεύονται υπερβολικά κοντά)

Μιλήστε με τον κτηνίατρο και τον groomer του σκύλου σας, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να μαδάει παραπάνω από το φυσιολογικό.

Αλέξανδρος Παπαγγέλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Μετά από χρόνια στα θρανία και στα πανεπιστήμια συνειδητοποίησα πως κάτι μου έλειπε και δεν ένιωθα γεμάτος! Οταν ήρθε στην ζωή μου η τετράποδη κόρη μου (Κύρα) συνειδητοποίησα τις ανάγκες περιποίησης που έχουν τα σκυλιά και έτσι πήρα την καλύτερη απόφαση της ζωής μου μέχρι στιγμής, να ασχοληθώ με την κομμωτική σκύλων! Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, μια αγκαλιά και ένα φιλί (γεμάτο σαλάκια εννοείται) είναι η καλύτερη επιβράβευση!




Δες και αυτό!