Μια απάντηση από το Instabul Pride για την απαγόρευση του φεστιβάλ

26/06/2017
από

Η δική μας LGBTI+ Pride παρέλαση, που χάσαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε, που σκοπεύαμε να γιορτάσουμε για 15η φορά, απαγορεύτηκε και πάλι από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Ως η 25η επιτροπή του LGBTI+ Pride Week είχαμε ενημερώσει το γραφείο του Κυβερνήτη, σχετικά με την ώρα και τον χώρο της παρέλασης, κάνοντας αίτηση για συνάντηση μαζί του 20 ημέρες πριν, χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση. Το γραφείο του κυβερνήτη προχώρησε σε ανακοίνωση μία μέρα πριν την παρέλαση, αποφασίζοντας την απαγόρευσή της, παίρνοντας μακριά το πιο δημοκρατικό μας δικαίωμα.

Ήταν εδώ και καιρό γνωστό σ΄όλους, ότι η LGBTI+ Pride εβδομάδα γιορτάζεται τα τελευταία 25 χρόνια στην Τουρκία, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μαζί με μια Pride παρέλαση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου (από το 2003). Προβαίνοντας σε επίσημες ανακοινώσεις είναι ένα δικαίωμα, η διαμαρτυρία είναι ένα δικαίωμα, το να οργανώνεις, να έχεις αντίρρηση και να αντιστέκεσαι είναι δικαίωμα. Δεν πρέπει ν΄απαιτείται κάποια έγκριση γι΄αυτό.

Οι λόγοι που αναφέρονται στην ανακοίνωση απαγόρευσης του Κυβερνήτη είναι ακριβώς εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους βγαίνουμε στους δρόμους. Ναι, το κάλεσμα που κάναμε “έλαβε πολύ σοβαρές αντιδράσεις από διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας”. Ο πραγματικός, όμως, λόγος των αντιδράσεων, απέναντι στην παρέλαση που πραγματοποιείται ειρηνικά τα τελευταία 12 χρόνια, είναι το μίσος. Οι απειλές από τις προαναφερθείσες ομάδες της κοινωνίας δεν συνιστούν “σοβαρές αντιδράσεις” αλλά δημόσια προσβολή. Οι διάφοροι τομείς της κοινωνίας έχουν αντιδράσει, αλλά η ίδια κοινωνία περίμενε καιρό να βρεθεί σ΄αυτή την παρέλαση. Το γραφείο του Κυβερνήτη έδειξε ότι στηρίζει αυτές τις αντιδράσεις και όχι την κοινωνία.

Το γραφείο του Κυβερνήτη απαγόρευσε την παρέλαση με την δικαιολογία της “προστασίας των πολιτών, των ατόμων που θα συμμετέχουν συγκεκριμένα, μαζί με τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την περιοχή”. Η ασφάλεια μας δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να μας βάζουν πίσω από τοίχους, με το να μας ζητούν να κρυβόμαστε, με το να μας εμποδίζουν από το να οργανωνόμαστε, να είμαστε ορατοί και με το να ενθαρρύνουν όσους μας απειλούν. Η ασφάλειά μας θα επιτευχθεί με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις και την προστασία της κοινωνικής ειρήνης. Η ασφάλειά μας θα επιτευχθεί με τη συνταγματική μας αναγνώριση, με τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας. Η ασφάλειά μας θα επιτευχθεί σε μια χώρα, όπου μπορούμε να έχουμε μια LGBTI+ Pride παρέλαση.

Δε φοβόμαστε, είμαστε εδώ, δεν πρόκειται ν΄αλλάξουμε. Εσείς φοβάστε, εσείς πρόκειται ν΄αλλάξετε, εσείς θα πρέπει να το συνηθίσετε. Ζωγραφίζαμε αυτό τον δρόμο για 12 χρόνια, δείχνοντας την ομορφιά του να ζεις και να διαδηλώνεις μαζί με τον υπόλοιπο χρόνο. Είμαστε εδώ ξανά, αυτή τη φορά για να παλέψουμε με το σκοτάδι γύρω από το pride μας.

Είμαστε αυτοί που προκήρυξαν την επανάσταση της αγάπης και της ταυτότητας φύλου. Είμαστε αυτοί που τέθηκαν εκτός και αγνοήθηκαν. Δεν είμαστε μόνοι, δεν κάνουμε λάθος και δεν εγκαταλείπουμε με κανέναν τρόπο. Κυβερνήτες, κυβερνήσεις και πολιτείες αλλάζουν, εμείς μένουμε. Αυτές οι απειλές, οι απαγορεύσεις, οι πιέσεις δε θα μας σταματήσουν. Μας λείπει η παρέλασή μας, δεν θα την παρατήσουμε όμως. Γιορτάζουμε την 25η επέτειο της İstanbul LGBTI+ Pride εβδομάδας και είμαστε περήφανοι.

Να είστε ασταμάτητοι!

–25th Istanbul LGBTI+ Pride Week Committee-




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!