1η φορά πτώση στις νέες διαγνώσεις του HIV σε gay άνδρες

23/06/2017
από

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας αποδίδει την πτώση αυτή στους συχνότερους ελέγχους και στις ταχύτερες θεραπείες των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Πρόκειται για την 1η πτώση του ποσοστού των νέων διαγνώσεων μεταξύ των gay ανδρών μετά την επιδημία του HIV. Το διάστημα Οκτώβριος 2015 και Σεπτέμβριος 2016, έγιναν κατά 32% λιγότερες διαγνώσεις HIV σε gay άνδρες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα αποτελέσματα προέρχονται από πέντε μεγαλύτερες κλινικές μονάδες του Λονδίνου.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας θεωρεί ότι οι συχνότερα τεστ κι οι ταχύτερες θεραπείες για όσους έχουν μολυνθεί, καθώς και το γεγονός ότι τα αντιιικά φάρμακα συνταγογραφούνται πιο γρήγορα από ποτέ είναι οι παράγοντες που συντελούν στη σημαντική αυτή μείωση.

Οι gay άνδρες αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου των ατόμων, που ζουν με τον ιό HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο οργανισμός αναφέρει επίσης την PrEP για την πρόληψη του ιού HIV στους gay άνδρες του Λονδίνου, ως έναν ακόμη λόγο για την πτώση των διαγνώσεων. Η PrEP δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμη στο NHS στην Αγγλία και την Ουαλία, αλλά πολλοί προμηθεύονται το φάρμακο ιδιωτικά, ενώ άλλοι συμμετέχουν σε τεστ αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.

Η κα Valerie Delpech, επικεφαλής για την επιτήρηση του HIV ιού στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, βλέπει θετικά τα ευρήματα, δηλώνοντας στο The Guardian: “Βασικά είμαστε μάρτυρες ενός φαινομενικού πειράματος. Το παρατηρούμε. Αυτό που βλέπουμε είναι η πρώτη κάμψη της επιδημίας του HIV στους gay άνδρες» .

Η κα Delpech είναι πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη χώρα εάν ληφθούν παρόμοια μέτρα:

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να  διευρύνουμε τις δράσεις μας, ώστε να μειώσουμε τις νέες μολύνσεις στους gay άνδρες – αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο του HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού” .

Ο κ. Michael Brady, ιατρός και διευθυντής του Terrence Higgins Trust, δήλωσε:

Αυτό δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα από το οπλοστάσιό μας κατά της μετάδοσης του HIV ιού. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε προφυλακτικά, τα τεστ, την PrEP και την έγκυρη διάγνωση και τη θεραπεία των ανθρώπων όσο το δυνατόν νωρίτερα.”




Δες και αυτό!