Ούτε ο Άνθιμος δεν πήγε στην αγρυπνία κατά του Pride

22/06/2017
από

Η αγρυπνία που διοργανώθηκε στον ιερό ναό της Αχειροποιήτου από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ως απάντηση στο Thessaloniki Pride δεν είχε και μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Ούτε καν ο ενορχηστρωτής της αγρυπνίας, Μητροπολίτης Άνθιμος,  δεν έδωσε το παρόν, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από μέλη παραθρησκευτικής οργάνωσης, που κατά τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Άνθιμου thestival.gr στο δεν έχουν καμία σχέση με την Μητρόπολη:

«Μόλις ενημερώθηκα για το περιστατικό έστειλα αμέσως τον πρωτοσύγκελο στο σημείο για να διευκολύνει το έργο των δημοσιογράφων. Τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία και τις καταδικάζω. Τα άτομα αυτά είναι άγνωστα σε μένα και δεν έχουν κανέναν ρόλο στη Μητρόπολη» .

Στο μήνυμα της Ιεράς Μητρόπολης αναφερόταν ότι θα τελεστεί αγρυπνία, με σκοπό να “αντιμετωπιστεί ποιμαντικά και αποτρεπτικά, η δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων” .

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος μίλησε στα ΜΜΕ, που βρέθηκαν απ’ έξω και ρωτούσαν γιατί τους απαγορεύτηκε η είσοδος υπογραμμίζοντας ότι δεν η Εκκλησία δεν εμποδίζει σε κανέναν να περάσει εντός του Ναού αλλά και για τον σκοπό της αγρυπνίας καθεαυτής:

Είναι και κάποια πράγματα που έχουν και κάποια όρια μέσα στην πορεία γενικότερα της ζωής. Δηλαδή, το να περνάμε μπροστά από εκκλησίες και να λέμε εμείς είμαστε αυτοί κι εσείς είστε εκείνοι, δε νομίζω ότι οικοδομεί κάτι, μάλλον προκαλεί περισσότερο, παρά δημιουργεί κάτι το οποίον να είναι πιο ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους.

Η αμαρτία γενικότερα σαν αμαρτία ορίζεται μέσα στο Ευαγγέλιο και στην Εκκλησία μας. Δε νοείται κάτι διαφορετικό. Κανένα πρόβλημα απολύτως δεν υπάρχει. Κάνουμε μία προσευχή για όλους μας, για εμάς, για εσάς, για τον κόσμο. Η εκκλησία δεν διώχνει κανέναν, ποτέ.

Δεν απαγόρευσε σε κανέναν να μπει μέσα στην εκκλησία, αλλά οι προσωπικές και προσευχητικές διαστάσεις ανθρώπων που εκκλησιάζονται δε νομίζω, ότι είναι απαραίτητο να προβάλλονται μ’ έναν τέτοιο τρόπο, ότι ξέρετε είναι εκείνοι κι οι άλλοι είναι οι άλλοι.

Όλοι είμαστε μαζί, είμαστε μία κοινωνία. Θα έπρεπε ίσως κι οι δημοσιογράφοι γενικότερα, όποιοι είναι, να έρθουν από τη Μητρόπολη το πρωί να ζητήσουν μία άδεια για το πώς θα γίνει, τι θα γίνει και να δοθεί μια ομαλή κατά κάποιο τρόπο διαδικασία.




Δες και αυτό!