7 gay ταινίες που ξεχωρίσαμε το 2016

19/06/2017
από

Από το King Cobra μέχρι το Moonlight το 2016 οι queer ταινίες ήταν αρκετές. Ζούμε άραγε στη χρυσή εποχή των LGBTQI+ ταινιών; Πιθανώς. Από το Pride στο Carol και από το The Danish Girl στο Tangerine, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια σειρά πολύ καλές ταινίες που μπορεί και να άξιζαν βραβείο για τους LGBTI χαρακτήρες τους. Συγκεντρώσαμε εδώ τις 7 gay ταινίες που ξεχωρίσαμε μέσα στο 2016.

Νο 7 Other People

Ο Chris Kelly γράφει και σκηνοθετεί το Other People, μία μαύρη κωμωδία, που αφηγείται την ιστορία ενός γκέι νεαρού συγγραφέας, του David (Jesse Plemons), ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι του για να φροντίσει την μητέρα του, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο καρκίνου (την μητέρα υποδύεται η καταπληκτική Molly Shannon, υπέροχη μέχρι το τέλος). Συνήθως, οι ταινίες του Hollywood που σχετίζονται με τον θάνατο προσπαθούν να πρωτοτυπίσουν, να κάνουν κάτι διαφορετικό είτε προσθέτοντας μεγάλη δόση χιούμορ είτε αποφεύγοντας τις πολύ συναισθηματικές σκηνές για να μην πέσουν σε κλισέ. Ο Kelly, έχοντας ζήσει ο ίδιος αυτήν την εμπειρία, προσφέρει μία ειλικρινή αναπαράσταση. Το Other People είναι έντιμο, χωρίς περιττούς υπολογισμούς και γεμάτο αγάπη.


No 6 Holding the Man

Ένας ύμνος για τον έρωτα, την αγάπη, την συντροφικότητα, τη ζωή και το μαζί απέναντι στον θάνατο. Κυκλοφόρησε το 2015 στην Αυστραλία και το 2016 έφτασε στην Ευρώπη, όπου ξεχώρισε σε κάθε επίπεδο. Συναντήσαμε τον Tim και τον John, που τους ενσαρκώνουν ο Ryan Corr κι ο Craig Stott, ως δύο νέα παιδιά που σπουδάζουν κατά τη δεκαετία του 70′. Αγαπιούνται, κάνουν coming out και ζουν μαζί για περισσότερο από μία δεκαετία. Αψηφούν τους γονείς τους, τους ομοφοβικούς φίλους τους, τις διαγνώσεις του HIV και την απόσταση και το χρόνο που επιβάλλονται, όταν η ζωή τους χωρίζει. Όπως, ο Craig διαγνώνεται με καρκίνο ως αποτέλεσμα του HIV ιού κι η υγεία του επιδεινώνεται πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, ο Tim αφήνει τα πάντα κι αφοσιώνεται απόλυτα στον άντρα του. Το “Other People” , ακούγεται πολύ στενάχωρο , αλλά αντίθετα σε εμπνέει.


No 5 King Cobra

Η LGBTI φιλμογραφία του περιλαμβάνει το Milk, το Howl και το I Am Michael. Αλλά ο πάντα αμφιλεγόμενος James Franco ξεπερνά τον εαυτό του με αυτό το φανταστικά ωμό πορνογραφικό δράμα, το οποίο ήταν ίσως η πιο πολυαναμενόμενη LGBTI ταινία της χρονιάς. Bασισμένη σε αληθινή ιστορία είναι μια ματιά στα παρασκήνια της παγκόσμιας ιντερνετικής gay πορνογραφίας. To 2006 με το καλλιτεχνικό όνομα Brent Corrigan, ένας φιλόδοξος νεαρός γίνεται star όταν τον αναλαμβάνει ο Stephen, γνωστός παραγωγός ταινιών ενηλίκων της. Καθώς ο Brent γίνεται διάσημος στο χώρο του gay πορνό, απαιτεί συνεχώς περισσότερα χρήματα, κάτι που τον κάνει να έρθει σε σύγκρουση με το αφεντικό του. Επίσης προσελκύει το ενδιαφέρον ενός αντίπαλου παραγωγού και του ασταθούς εραστή του που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταστρέψουν την Cobra Videos και να κλέψουν το νούμερο ένα πρωταγωνιστή της. Οποίος γνωρίζει για τον Corrigan, θα την λατρέψει.


No 4 The Pass

Οι δεκαεννιάχρονοι Jason και Ade ήταν στην Ακαδημία ενός διάσημου ποδοσφαιρικού συλλόγου στο Λονδίνο από την ηλικία των οκτώ ετών. Είναι η νύχτα πριν από το πρώτο τους παιχνίδι για την ομάδα – έναν αγώνα του Champions League – και βρίσκονται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Ρουμανία. Πρέπει να κοιμηθούν, αλλά είναι υπερβολικά ενθουσιασμένοι. Χαζολογούν ο ένας με τον άλλον, προετοιμάζουν το κιτ τους, βλέπουν μία ταινία σεξ ενός συμπαίκτη τους και τότε, από το πουθενά, ένας από τους δύο φιλάει τον άλλο. Ο αντίκτυπος αυτού του «περάσματος» αναστέλλεται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής τους – μια δεκαετία φήμης και αποτυχίας, με μυστικά και ψέματα, σε έναν αθλητικό κόσμο, όπου η εικόνα είναι τα πάντα.


No 3 Looking: The Movie

Ο Patrick επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο για να τερματίσει τις σχέσεις του με τον Richie και τον Kevin. Παίζει και πάλι ο Tovey. (Παρεμπιπτόντως, μπορεί να μην είσαι κι ο μεγαλύτερος fan του, αλλά αυτή σε αυτή την ταινία θα σε κάνει να δακρύσεις). Πολύ ρεαλιστική ταινία, η ταύτιση με τις καταστάσεις αναπόφευκτη.


No 2 The Handmaiden


Πρόκειται για το λεσβιακό θρίλερ εποχής του Κορεάτη σκηνοθέτη Chan-wook Park (Sympathy for Mr. Vengeance το 2002, Sympathy for Lady Vengeance το 2005, Oldboy το 2003, Thirst το 2009) που έκανε το φεστιβάλ να αναστενάξει και να χειροκροτήσει θερμά. Στην υπό ιαπωνική κατοχή Κορέα της δεκαετίας του 1930 μια νεαρή κοπέλα προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια μια πλούσιας κληρονόμου. Στην πραγματικότητα όμως έχει στήσει μια σατανική πλεκτάνη μαζί με έναν επιδέξιο και γοητευτικό απατεώνα.


No 1 Moonlight

Η 1η LGBT ταινία που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κι αφηγείται την ιστορία του Barry Jenkins, που χαρτογραφεί τη ζωή ενός νεαρού ομοφυλόφιλου μαύρου άνδρα που μεγαλώνει σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Μαϊάμι. Το Moonlight είναι μια παγκόσμια ιστορία αγάπης, οικογένειας και συμφιλίωσης, που έρχεται να απελευθερώσει οποιονδήποτε έχει νοιώσει παράταιρος ή μόνος, ή έχει νοιώσει παγιδευμένος στα συναισθήματα του και λαχταρά την αλλαγή. Το συγκλονιστικό όραμα του Μπάρι Τζένκινς συγκινεί με την απεικόνιση των στιγμών, των ανθρώπων και των αγνώστων δυνάμεων, που πλάθουν τη ζωή μας και μας καθορίζουν.




Δες και αυτό!