“Υπάρχει κεκτημένο στα LGBTQI+ δικαιώματα;” Η συζήτηση στον ΙΑΝΟ

09/06/2017
από

Σήμερα, νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πολιτικής Ομάδας του Athens Pride στον ΙΑΝΟ με θέμα: “Παγκόσμια πραγματικότητα και καθημερινή ζωή: Υπάρχει κεκτημένο στα LGBTQI+ δικαιώματα;

Η συζήτηση αρχικά κινήθηκε γύρω από την ανάγκη για ορατότητα ως αντίδοτο στη ντροπή και κατά πόσο ο ακτιβισμός μπορεί να δώσει τον χώρο για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ζυμώσεις, μέσα από μία επιστημονική οπτική γύρω από την πολιτική κρίση, την άνοδο των ακροδεξιών φωνών στο πολιτικό γίγνεσθαι και τον αντίκτυπο αυτών στα ανθρώπινα και ως εκ τούτου LGBTQI+ δικαιώματα.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που αναδύθηκε κι απασχόλησε αρκετά ήταν το εξής:
Υπάρχει τελικά κεκτημένο στα LGBTQI δικαιώματα; Πόσο μας επηρεάζουν τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε Παγκόσμιο επίπεδο; Η εκλογική νίκη του Trump κι η στάση του απέναντι στα LGBTQI+ δικαιώματα αναιρεί τις κατακτήσεις μας αναφορικά με τα δικαιώματα της κοινότητάς μας ή μήπως η πολιτική της Ευρώπης, που υιοθετούν αυστηρά αντανακλαστικά απέναντι στην προστασία των μειονοτήτων, μας παρέχει ένα επαρκές προστατευτικό πλαίσιο; Εν συνεχεία υπογραμμίστηκε η σημασία των θεσμικών και των νομικών ρυθμίσεων που αναμφίβολα ορίζουν το πλαίσιο και παρέχουν τα εργαλεία για την προστασία των δικαιωμάτων μας.

Έπειτα, συζητήθηκε ο ρόλος του θεσμού του Athens Pride, όπου κάθε χρόνο στρέφει την προσοχή του σε μία ευρύτερη θεματική, υιοθετώντας μία πολιτική ταυτότητα κι έναν πολιτικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα συμβάλει στην ορατότητα της LGBTQI+ κοινότητας, όπου όλες οι οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τις δικές τους διεκδικήσεις και προτεραιότητες.

Ο διάλογος στη συνέχεια οδήγησε στο θέμα της εστίασης της προσοχής των μελών της κοινότητας απέναντι σε ομοφοβικές και τρανφοβικές δηλώσεις. Συζητήθηκε το αν είναι χρήσιμο ή/και αναγκαίο να υπάρχει απάντηση σε δηλώσεις ρητορικής μίσους, ή αν η εστίαση της προσοχής μας είναι περισσότερο χρήσιμο να στρέφεται σε θετικές δράσεις, πολιτικά ορθές δηλώσεις και προς την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Βίας, η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, το περιοδικό antivirus, η τέχνη κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες κι οργανωμένες δράσεις, από και για την κοινότητα, συμβάλουν σημαντικά στην εξασφάλιση του πλαισίου, των καταγεγραμμένων στοιχείων, του ασφαλούς χώρου και των διαύλων επικοινωνίας με την ευρύτερη κοινωνία, προωθώντας την ορατότητα και την εξωστρέφεια. Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της υποστήριξης ευρύτερων συνεργασιών με στόχο τη συμπεριληπτικότητα, τον πλουραλισμό και τη διαθεματικότητα.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν μέλη ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, καθώς και φορείς του ευρύτερου χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έκλεισε με την υπόσχεση η συζήτηση να συνεχιστεί αύριο στο Athens Pride στην πλατεία Συντάγματος πάνω και κάτω από το stage, με ή και χωρίς μικρόφωνο.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!