Θεματική εβδομάδα στα σχολεία – Έμφυλες Ταυτότητες στην ΕΡΤ

05/06/2017
από

Χθες το βράδυ προβλήθηκε το 2ο μέρος της εκπομπής για τη “Θεματική εβδομάδα στα σχολεία, Φάκελος – Έμφυλες Ταυτότητες” της ΕΡΤ1.

Με αφορμή τη θεματική εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας στα γυμνάσια της χώρας, ειδικοί καλεσμένοι συζητούν και αναλύουν με τη Μάριον Μιχελιδάκη σε τρεις δίωρες εκπομπές, τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές: εθισμός και εξαρτήσεις, έμφυλες ταυτότητες και τέλος διατροφή και ποιότητα ζωής. Στη συζήτηση συμμετέχουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παρεμβαίνουν και θέτουν τις ερωτήσεις τους.

Μάριον Μιχελιδάκη

Η πρώτη εκπομπή μεταδόθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, με θέμα τον εθισμό και τις εξαρτήσεις.

Χθες, ήταν η σειρά της δεύτερης με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες, με καλεσμένες/ους τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό και τέως γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Φωτείνη Κούβελα, γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων, τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη, ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή, την Αντιγόνη Λυμπέρη, εκπαιδευτικό – κοινωνιολόγο, την Ιωάννα Ροτζιώκου, Αστυνομικό, εκπρόσωπο τύπου ΕΛ.ΑΣ και τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο.

Στο κοινό παρευρέθηκαν μέλη από το Πολύχρωμο Σχολείο, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, μία μαθήτρια και μία μητέρα.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε την σπουδαιότητα του ρόλου του σχολικού περιβάλλοντος στο θέμα του σεβασμού των μαθητριών και των μαθητών τόσο απέναντι στον εαυτό τους, όσο και απέναντι στους άλλους, σημειώνοντας τη σημασία “μίας διαρκούς όσμωσης μεταξύ του σπιτιού, της οικογένειας και του σχολείου.

Κωστής Παπαϊωάννου

Ο κ. Παπαδημητριάδης αναφέρθηκε στο είδος της κοινωνίας, που θέλουμε να έχουμε:

“Αυτά τα προγράμματα κάνουν το σωστό, ξεκινώντας από το 2ο σπίτι των παιδιών, το σχολείο. Από την ηλικία των 5 ετών, θα έπρεπε να συζητούνται αυτά τα ζητήματα κι έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε, καθώς τα παιδιά, αν από μικρά δεν μαθαίνουν την αποδοχή, θα είναι οι πρώτοι ενήλικες, όπου ανεπίδεκτοι μαθήσεως για την αποδοχή της διαφορετικότητας, θα βρεθούν απέναντι σε ζητήματα, όπως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, θα είναι συμμέτοχοι σε σεξιστικές ενέργειες και ενδεχομένως θα είναι παιδιά που δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν σωστά με τους γύρω τους και επομένως, η άγνοια που πάντα προκαλεί τον φόβο, θα προκαλεί μια συστολή κι αυτό το φαινόμενο να διαιωνίζεται.

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο κ. Σωτηρόπουλος υπογράμμισε σχετικά με την κριτική που ξέσπασε για την θεματική εβδομάδα στα σχολεία, ότι η εκπαίδευση δεσμεύεται κι έχει υποχρέωση να ενημερώνει σχετικά με αυτά τα ζητήματα της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού τις μαθήτριες και τους μαθητές:

Μία κριτική, που έγινε για την θεματική εβδομάδα, ήταν ότι το κράτος, με τη μορφή του σχολείου, παρενέβη σε ένα ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να συζητείται μόνο μέσα στην οικογένεια κι είναι σαν να έχουμε μία μορφή παρέμβασης στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή των παιδιών και των πολιτών. Αυτό δεν ευσταθεί. Στην πραγματικότητα το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού . Είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο από τις διεθνείς συμβάσεις κι από το διεθνές σύμφωνο για τα κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά κι είναι και μία επιταγή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι θα πρέπει το σχολικό περιβάλλον να ενημερώνει, να παρέχει έγκυρη πληροφόρηση σε αυτά τα ζητήματα στα παιδιά. Επομένως, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την ιδιωτική οικογενειακή ζωή, κι εκεί βέβαια θα πρέπει να γίνεται δουλειά, αλλά είναι κάτι που αφορά δεσμευτικά και την εκπαίδευση.

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Δείτε την εκπομπή εδώ.

Η τρίτη εκπομπή θα μεταδοθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στις 22:00, με θέμα τη διατροφή και την ποιότητα ζωής.

Την παρουσίαση της εκπομπής επιμελείται η Μάριον Μιχελιδάκη, σε αρχισυνταξία Ολυμπιάδας Μαρίας Ολυμπίτης και Νεφέλης Λυγερού, η διεύθυνση παραγωγής είναι της Ευτυχίας Μελέτη, ενώ στη σκηνοθεσία είναι ο Δημήτρη Μητσιώνης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!