Οι επιθέσεις εις βάρος της LGBT+ κοινότητας που μας συγκλόνισαν

17/05/2017

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, θυμόμαστε όλες εκείνες τις επιθέσεις (λεκτικές-σωματικές) εις βάρος της LGBT+ κοινότητας, που σημειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και που μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε (με τον χειρότερο τρόπο) γιατί αυτή η ημέρα είναι τόσο σημαντική.

Η τρομοκρατία χτυπάει την LGBT+ κοινότητα κι ο κόσμος βυθίζεται στο πένθος (ΗΠΑ)

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση ένοπλου άντρα σε gay club στο Ορλάντο της Φλόριντα. Πρόκειται για την χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ απ’ έναν δράστη. Υπεύθυνος ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, αμερικανός υπήκοος με καταγωγή από το Αφγανιστάν.


Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης επιτίθεται στην τρανς κοινότητα (Τουρκία)

Το απόγευμα της 19ης Ιουνίου μια ομάδα περίπου 50 ατόμων της τρανς κοινότητας προσπάθησε να διαδηλώσει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια, περισσότεροι από 300 αστυνομικοί με εξαρτύσεις και υποστηριζόμενοι από αντλίες νερού αναπτύχθηκαν κατά μήκος των γύρω δρόμων και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με ιδιαίτερη αγριότητα. Λίγες μέρες αργότερα, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με άλλα μέλη της LGBT+ κοινότητας.


Οι τζιχαντιστές συνεχίζουν τη σταυροφορία ενάντια στην ομοφυλοφιλία (Ιράκ)

Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτελούν, πετώντας απ΄τις ταράτσες, ομοφυλόφιλους άνδρες. Το κοινό συμμετέχει εκτελώντας διά λιθοβοσισμού.


Gay ζευγάρι καταγγέλει άγρια ομοφοβική επίθεση στη Μύκονο (Ελλάδα)

Επίθεση με θύμα ένα gay ζευγάρι από το Λονδίνο σημειώθηκε στη Μύκονο, στις αρχές Αυγούστου. Ο λόγος για τον Vestal και τον σύζυγό του Tristan, οι οποίοι βρίσκονταν στο νησί για διακοπές. Όπως υποστηρίζει το ζευγάρι κι οι δύο δέχθηκαν αρκετά χτυπήματα με αποτέλεσμα να πέσουν λιπόθυμοι.


Αποκεφάλισαν και διαμέλισαν gay πρόσφυγα (Τουρκία)

Το πτώμα ενός ομοφυλόφιλου Σύρου πρόσφυγα βρέθηκε αποκεφαλισμένο και φρικτά παραμορφωμένο στην Κωνσταντινούπολη, δύο ημέρες μετά την εξαφάνισή του στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση οργάνωσης για gay δικαιώματα.


Δώστε φωνή στη Hande Kader (Τουρκία)

Το σώμα Hande Kader, γνωστή για την ακτιβιστική της δράση υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, βρέθηκε απανθρακωμένο και ακρωτηριασμένο στη γειτονιά Zekeriyaköy της Κωνσταντινούπολης στις 12 Αυγούστου. Φίλοι της Kader – η οποία εργαζόταν ως σεξεργάτρια – δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι πριν βρεθεί νεκρή, την είχαν δει να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο ενός πελάτη.


Ομοφοβική επίθεση εις βάρος 17χρονων από οπαδούς της ΑΕΚ (Ελλάδα)

Δυο 17χρονοι καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα φραστικής και σωματικής επίθεσης από οπαδούς της ΑΕΚ το Σαββάτο 22/10/2016. Πιο συγκεκριμένα οι δυο μαθητές – ο Βασίλης Τ. και ο Βασίλης Λ. – βρισκόντουσαν στο βαγόνι του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση προς Κηφισιά όταν περί τις 19:30 μια ομάδα 30-40 μαυροντυμένων ατόμων με εμβλήματα της ΑΕΚ (κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια) επιβιβαστήκαν στο σταθμό «Βικτώρια» φωνάζοντας συνθήματα χτυπώντας και ταρακουνώντας το βαγόνι.


Ομοφοβικό παραλήρημα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη (Ελλάδα)

Πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνο Κατσίκη,  σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενός ανθρώπου πρέπει να υπόκειται σε οριοθετήσεις στην εργασία. Και κάπου εκεί ήρθε και το ομοφοβικό παραλήρημα. Είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ: «έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού εάν η δασκάλα του προβεί σε αλλαγή φύλου και την επόμενη χρονιά εμφανιστεί ως δάσκαλος; Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Ένας ομοφυλόφιλος μπέι-μπι σίτερ;».


Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Ετοιμάζει Σχολεία για να Κάνει Straight τους Ομοφυλόφιλους (Κύπρος)

Ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας αποκάλυψε ότι η Εκκλησία της Κύπρου, προσανατολίζεται προς την δημιουργία σχολείων, τα οποία θα συντείνουν προς τον στόχο της καλλιέργειας ορθών κατευθύνσεων σε παιδιά.


Γιακουμάτος: Η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική αρρώστια (Ελλάδα)

Μαθήματα ομοφοβίας παρέδωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ιατρός, Γεράσιμος Γιακουμάτος, που δήλωσε πως η ομοφυλοφιλία είναι μία κολλητική αρρώστια. «Όταν το παιδί παρακολουθεί παραδείγματα επιτυχημένων ομοφυλόφιλων, και βλέπει να ανεβαίνει, να ανεβαίνει… κολλάει. Είναι κολλητική αρρώστια» εξήγησε υποστηρίζοντας την άποψή του..


Μητέρα ομολογεί τη δολοφονία του gay γιου της- έκαψε μέχρι και το πτώμα του (Βραζιλία)

Τη δολοφονία του gay γιου της ομολόγησε μια γυναίκα από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η ίδια τον μαχαίρωσε αρκετές φορές ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να κάψει το άψυχο σώμα του.


Με πλησίασαν απειλητικά και φώναξαν: «θα σε σκοτώσουμε πούστη» (Ελλάδα)

Λεκτική και παραλίγο σωματική επίθεση δέχτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Πατησίων ο ακτιβιστής και drag performer Ζακ Κωστόπουλος σύμφωνα με ανάρτηση, που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.


Οι έμφυλες ταυτότητες κι ο ιερός (ομο/τρανς-φοβικός) πόλεμος της Εκκλησίας

Με την εγκύκλιο και τις «έμφυλες ταυτότητες» καταπιάστηκαν αρκετοί εκπρόσωποι της εκκλησίας. Τα “λόγια αγάπης” σκόρπισαν στην ατμόσφαιρα.


Καταγγελία για τρανσφοβική επίθεση στα Εξάρχεια (Ελλάδα)

Καταγγελία για τρανσφοβική-cis-σεξιστική επίθεση στα Εξάρχεια έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/2. “Σε κάποια στιγμή περπατώντας στην Εμμανουήλ Μπενάκη και Τζαβέλας είδα 10 τύπους, 10 άντρες να κάθονται και να συζητάνε. Η πρώτη επίθεση ήταν αρχικά λεκτική, λέγοντας μου που πάει το τραβέλι και αποκαλώντας με πούστη, εγώ το αγνόησα και συνέχισα να περπατάω μέχρι που κάποιος από αυτούς με πήρε από πίσω με έσπρωξε και αποκαλώντας με τραβέλι μου είπε να του δώσω το κινητό μου και άρχισε να μου το τραβάει από τα χέρια. Εγώ αντιστάθηκα και του έκοψα μια μπουνιά, μετά ήρθαν άλλοι 4 από αυτούς κρατώντας μου τα χέρια και σπρώχνοντας με, τραβώντας μου τα ρούχα…”


Gay ζευγάρι δέχεται άγρια επίθεση την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου (Μ. Βρετανία)

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ένα gay ζευγάρι στο Λονδίνο. Ο λόγος για τον 26χρονο Ζμπίνεκ Ζατλούκαλ και τον 35χρονο σύντροφό του Φιλ Πουλ, οι οποίοι επέστρεφαν σπίτι τους με το τρένο, μετά από ένα ρομαντικό δείπνο.


Πατέρας βιάζει τη λεσβία κόρη του για να της δείξει ότι το σεξ με τους άνδρες είναι καλύτερο (Μ. Βρετανία)

Τη λεσβία κόρη του βίασε ένας πατέρας από τη Μ. Βρετανία για να της αποδείξει ότι το σεξ με τους άνδρες είναι καλύτερο. Το 16χρονο κορίτσι, στα πλαίσια της δίκης στο δικαστήριο Warwick Crown, δήλωσε ότι είπε στον πατέρα του «ότι παλεύει με την ταυτότητα του», όταν συνέβη το περιστατικό. Ο 54χρονος άνδρας τότε αντέδρασε πολύ άσχημα.


Άγριος ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου σε βάρος τρανς γυναίκας (Βραζιλία)

Μια τρανς γυναίκα ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι θανάτου από μια ομάδα τρανσφοβικών κακοποιών που την έσυραν από το σπίτι της και της επιτέθηκαν.


Τρανσφοβικό περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (Κύπρος)

Άγρια επίθεση φαίνεται να δέχθηκε μία τρανς γυναίκα τη γραμματέα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σύμφωνα, μάλιστα, μ΄όσα κατήγγειλε η ίδια, αφορμή στάθηκε μία καρέκλα που πήρε από την κουζίνα για να κάτσει η οποία, κατά τη γραμματέα, προοριζόταν μόνο για «φυσιολογικούς ανθρώπους».


Θύμα ομοφοβικής επίθεσης μια γυναίκα στο Γκάζι (Ελλάδα)

Για την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε μια γυναίκα στο Γκάζι μας ενημερώνει η ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε στη σελίδα της ομάδας στο Facebook: Τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Μαρτίου λίγο μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα έγινε τραμπούκικη επίθεση σε γυναίκα στο Γκάζι. Πιο συγκεκριμένα, καθώς η Χ. έβγαινε από ένα μπαρ επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, αμάξι με 3 επιβαίνοντες τη σταμάτησε και με πρόσχημα ότι ψάχνουν κάποιο μπαρ άρχισαν να της επιτίθενται φραστικά με ατάκες όπως: «Στρέιτ μπαρ ψάχνουμε, εσύ τι είσαι λεσβία;» ακολουθούμενες από χυδαία σεξιστικές και ομοφοβικές εκφράσεις στην απάντησή της πως είναι λεσβία.


Δημόσιο μαστίγωμα κι εξευτελισμός σε gay ζευγάρι (Ινδονησία)

Η ποινή του δημόσιου μαστιγώματος (100 φορές ο καθένας) επιβλήθηκε σε δύο gay άνδρες από την Ινδονησία, επειδή έκαναν σεξ. Το περιστατικό συνέβη στην ημιαυτόνομη περιοχή Ασέχ, όταν ένας άγνωστος άνδρας εισέβαλε σ’ ένα σπίτι και εντόπισε τους δύο gay άνδρες, 20 και 24 ετών, να επιδίδονται σε σεξουαλική πράξη.


Τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους απ’ την εποχή του Χίτλερ (Τσετσενία)

Στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους φαίνεται ν΄ανοίγει η Τσετσενία, στα οποία – σύμφωνα με τους ακτιβιστές- οι κρατούμενοι υφίστανται βασανισμούς με ηλεκτροσόκ, ενώ συχνά ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου.


Ρατσιστική επίθεση σε βάρος τρανς προσφύγων στη Λέρο (Ελλάδα)

Επίθεση σε βάρος δύο τρανς γυναικών προσφύγων με τρανσφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα από άντρες που επέβαιναν σε μηχανάκι συνέβη την Τετάρτη 3 Μαΐου στο νησί της Λέρου.


Ομοφοβική επίθεση & ληστεία στο Ηράκλειο Κρήτης (Ελλάδα)

Η επίθεση έγινε την Πέμπτη (11/05). Το θύμα ονομάζεται Ιωάννης κι έκανε καταγγελία στην αστυνομία κι οι δράστες πέρασαν από τη διαδικασία του αυτοφώρου. Οι δράστες επιτέθηκαν στον νεαρό άνδρα σωματικά, λεκτικά και σεξουαλικά και στο τέλος έκλεψαν το πορτοφόλι και το κινητό του. Ο Ιωάννης φέρει σημάδια από τα χτυπήματα σ’ όλο το σώμα του, ενώ έχει υποστεί σοβαρό αιμάτωμα στο μάτι του, που χρήζει άμεσης επέμβασης. Ο Ιωάννης έκανε επώνυμη καταγγελία στο lesbian.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!