Δεν είναι προτίμηση ανόητε, ρατσισμός είναι!

15/05/2017

Σκληρός ο κόσμος των dating εφαρμογών. Ένας κόσμος γεμάτος απαγορεύσεις. “Όχι χοντροί, όχι θηλυπρεπείς, όχι Ασιάτες, όχι τουρίστες, όχι, όχι, όχι…”. Άγνοια και μια άγρια κανονικοποίηση με δόσεις ρατσισμού, από μια ομάδα που υπερηφανεύεται για τη διαφορετικότητά της.

Συχνά, λοιπόν, συναντάμε άτομα που εμμένουν σε συμπεριφορές διάκρισης στο όνομα μιας προσωπικής, ρομαντικής ή σεξουαλικής προτίμησης. Άτομα που πιστεύουν ότι είναι εντάξει να διακρίνουν, όταν έχουν να κάνουν με το άτομο που θα περάσουν το βράδυ. Υποστηρίζουν, ότι είναι απλά μια προτίμηση, αλλά αυτό που (μάλλον) δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή αυτά που σχετίζονται με εθνικότητες ή εκφράσεις φύλου, εξακολουθεί να είναι διαχωρισμός, διάκριση. Ακόμα κι αν έχει να κάνει με το κρεβάτι μας.

Είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνουν τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην “προτίμηση” και τη “διάκριση”. Για παράδειγμα, υπάρχουν αυτοί που “προτιμούν” να κάνουν σεξ μόνο με Έλληνες ή λευκούς ανθρώπους. Δεν μπορείς, λοιπόν, να τους κατηγορήσεις γιατί είναι απλά μια προτίμηση. Σωστά; Λάθος. Ας μου εξηγήσει κάποιος πώς το χρώμα δέρματος ή το μέρος απ΄όπου έχει γεννηθεί κάποιος, μπορεί να συσχετιστεί με μια σεξουαλική προτίμηση;

Κανένας δε γεννιέται, πιστεύοντας ότι μια κατηγορία ανθρώπων είναι μη ελκυστική- αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται, παγιώνεται. Είναι κάτι που έχει να κάνει, απλά, μ΄όλα τα στερεότυπα που έχουμε μέσα μας. Στερεότυπα που δημιουργούν διάκριση. Όπως αυτό – το αγαπημένο- της “αρρενωπότητας”. Πείτε μου, αλήθεια, ποια είναι εκείνα τα κριτήρια που πρέπει κάποιος να πληρεί για να είναι αρρενωπός. Ρωτήστε κάποιον -που το χρησιμοποιεί στο προφίλ του- να σας το εξηγήσει. Κι όταν το κάνει, καθίστε και σκεφτείτε αν αυτά που ακούτε εμπεριέχουν διάκριση, ρατσισμό.

“Μην έχεις λεπτή φωνή, μην είσαι άτριχος, μην φοράς ανοιχτά χρώματα, μην είσαι λεπτός, μην είσαι υπέρβαρος, μην έχεις κάποιο χρώμα, μην είσαι από κάποιο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη, μην είσαι διαφορετικός”.

Μιλάμε για εκφράσεις που αντιπροσωπεύουν τις αντιλήψεις μας κι αποτυπώνουν τις απόψεις μας γύρω από θέματα (όπως αυτά της έκφρασης φύλου, των κοινωνικών ρόλων, των φυλετικών διαχωρισμών κ.α.) κι όχι τις όποιες σεξουαλικές μας προτιμήσεις.

Για παράδειγμα:

Το ότι δε σ΄αρέσει ο “χ”, είναι θέμα προτίμησης. Το ότι δεν σ΄αρέσει ο “χ”, γιατί είναι θηλυπρεπής, άρα δεν σ΄αρέσουν οι θηλυπρεπείς, γιατί όλοι οι θηλυπρεπείς είναι έτσι, επομένως μακριά οι θηλυπρεπείς… δεν είναι προτίμηση. Είναι άποψη! Άποψη ανόητη κι εσύ μπουζούκι που την εκφράζεις.

Για να το μαζέψουμε, λοιπόν, οι προτιμήσεις μας δημιουργούν ρατσισμό όταν βασίζονται σε προκαταλήψεις. Γιατί πολύ απλά η όποια έλξη εξαρτάται από τα ερεθίσματα που δέχονται οι αισθήσεις μας όταν γνωρίζουμε κάποιον κι όχι απ΄τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για τον περιγράψουμε.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!