Τρανς άτομα αποκλείονται από την ψηφοφορία των εκλογών της Αγγλίας

09/05/2017
από

Αυτό αντιλήφθηκε μία τρανς γυναίκα, όταν πήγε να εγγραφεί για να ψηφίσει, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Οι Βρετανίδες τρανς γυναίκες κι οι Βρετανοί τρανς άνδρες ανακαλύπτουν, ότι αποκλείονται από την ψηφοφορία, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βρετανικές εκλογές.

Μία τρανς γυναίκα σοκαρίστηκε, όταν προσπαθώντας να κάνει την εγγραφή της για να μπορέσει να ψηφίσει στην κομητεία του Wiltshire, στη νότια Αγγλία, ανακάλυψε ότι δεν μπορεί.

Δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής, επειδή το σύστημα ζητά από τον χρήστη το ΑΦΜ, το οποίο, για τα τρανς άτομα, φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται ως «προστατευμένο» και ως εκ τούτου δεν είναι διαθέσιμο για περαιτέρω επεξεργασία από άλλα συστήματα πέραν της εφορείας.

Έτσι, το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί να τις εκλογές δεν μπορεί να επιτρέψει στον χρήστη με “προστατευμένο” ΑΦΜ να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

«Ποτέ δεν ζήτησα από τη φορολογική υπηρεσία να βάλει τα αρχεία μου σ’ αυτή την κατηγορία [προστασία] κι αν με ρωτούσαν, θα τους έλεγα να μην το κάνουν. Αλλά ποτέ δεν ρώτησαν: συνέχισαν και το έκαναν μόνοι τους» , δηλώνει ένα τρανς άτομο.

Από τη στιγμή που η εγγραφή δεν μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά, μία τρανς γυναίκα πήγε να κάνει την εγγραφή της απευθείας στην τοπική υπηρεσία μ’ όλα τα απαραίτητα χαρτιά της μαζί της, όπως ταυτότητα, διαβατήριο ακόμη και σύμβαση εργασίας.

Εκεί, ο υπάλληλος αγνόησε την εξήγησή της, επιμένοντας, ότι το έπρεπε να δώσει το ΑΦΜ της, που το έβλεπε στο σύστημα με τη σήμανση «προστατευμένο» κι ότι δεν μπορούσε να προχωρούσε στην διαδικασία εγγραφής της για να ψηφίσει ηλεκτρονικά. Ο υπάλληλος δήλωνε επανειλημμένα στο άτομο ότι «χρειαζόταν απλώς το ΑΦΜ» .

Ο ίδιος υπάλληλος κάποια στιγμή ζήτησε το προηγούμενο όνομα του ατόμου καθώς και μια εξήγηση σχετικά με το γιατί φαίνεται στο σύστημα ως «προστατευμένο» το ΑΦΜ του.
Το τρανς άτομο αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Η σήμανση “προστατευμένο” στο ΑΦΜ κάποιου πολίτη μπορεί να σχετίζεται με μετανάστες, αλλά και με άτομα υψηλού κινδύνου – πληροφοριοδότες, εξέχοντα δημόσια πρόσωπα και θύματα σοβαρών εγκλημάτων. Η απαίτηση από ένα άτομο να αποκαλύψει τέτοιες λεπτομέρειες, όπως το προηγούμενο όνομά του ή και τον λόγο που το σύστημα εμφανίζει την κατάσταση του ΑΦΜ του ως “προστατευόμενη” , σε δημόσιο χώρο στην υποδοχή μιας δημόσιας υπηρεσίας είναι άκρως ακατάλληλη.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας επανέλαβε τα λόγια του υπαλλήλου, ότι παρόλο που είχε μαζί της κι όλα τα άλλα έγγραφα, χωρίς το ΑΦΜ, δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν.

Τα τρανς άτομα αισθάνονται ότι τιμωρούνται επειδή είναι τρανς. Και λένε μάλιστα ότι η κυβέρνηση το ήξερε γιατί το ίδιο συνέβη και λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Σε εκείνο το σημείο, οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών διαβεβαίωσαν ότι οι ψηφοφόροι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στο μέλλον.

Μάλιστα, διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας κοινοβουλευτικής υποψήφιας Helen Belcher, συναντήθηκαν με ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου υποσχέθηκαν να το λάβουν υπόψη κατά την εκπόνηση οποιουδήποτε μελλοντικού συστήματος εγγραφής. Τώρα φαίνεται ότι αυτή η υπόσχεση δεν έχει διατηρηθεί.

Σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου: “Οι αιτούντες που δεν μπορούν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα προσωπικά αναγνωριστικά στοιχεία ή των οποίων τα προσωπικά αναγνωριστικά στοιχεία δεν μπορούν να συνδυαστούν και να επαληθευτούν με κυβερνητικά ή τοπικά αρχεία, θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετα έγγραφα για την ταυτοποίησή τους (όπως ταυτοποίηση φωτογραφιών).

Ωστόσο, το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι η Εκλογική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για ό,τι θα συμβεί.

Το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου διαβεβαίωσε τους πολίτες μέσω του Gay Star News ότι: «Είναι δυνατή η εγγραφή στην ψηφοφορία χωρίς το ΑΦΜ, ενώ η Εκλογική Επιτροπή ήδη παρέχει στους εκλογικούς υπαλλήλους ολοκληρωμένη καθοδήγηση που περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί ένας υπάλληλος εάν ο αιτών δεν έχει το ΑΦΜ του.

Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη στο Wiltshire δεν έπρεπε να είχε συμβεί.
Το Gay Star News ενημέρωσε την Εκλογική Επιτροπή για το περιστατικό κι η απάντηση ήταν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν συναντήσει στιγμές που οι υπάλληλοι έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να εγγραφούν πολίτες χωρίς το ΑΦΜ τους για να ψηφίσουν. Όταν ρωτήθηκαν αν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν επιπλέον οδηγίες για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, αλλά η εκλογική επιτροπή αρνήθηκε.

Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο της κομητείας του Wiltshire ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δεν ήταν δικό τους λάθος, καθώς οι «κανονισμοί κι η διαδικασία» είχαν «αποφασιστεί από την κεντρική κυβέρνηση» .

Ωστόσο, πρόσθεσαν, ότι όταν ένα άτομο δεν παρείχε ΑΦΜ, τότε δέχονταν άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου. Δεν εξήγησαν, όμως, για ποιο λόγο το συγκεκριμένο τρανς άτομο ειδοποιήθηκε, ότι δεν μπορούσε να εγγραφεί – παρόλο που πήγε το ίδιο προσωπικά στα τοπικά γραφεία με το διαβατήριό του.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!