Δικαίωση για μία οροθετική γυναίκα -μέσω του Γ’ Τριμελές Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών- που κατηγορούνταν με τη διάταξη 39Α του Ανδρέα Λοβέρδου (την έχει επαναφέρει ο Αδ. Γεωργιάδης) για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης (δια της μετάδοσης του ιού HIV).

Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί (σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή), παρότι λάμβανε αντιρετροϊκή αγωγή και είχε στη διάθεσή της προφυλακτικά κατά τη σύλληψη.

Στις 3 Μαΐου έπεσε η αυλαία του πρώτου κύκλου δικαστικών αγώνων των διωκόμενων οροθετικών γυναικών που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012, με την Υ.Γ. 39Α.

Στο ακροατήριο αναδείχθηκε το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν με την HIV λοίμωξη στην ενεργή σεξουαλική ζωή, ενώ τονίστηκαν οι διεθνώς παραδεκτές επιστημονικές έρευνες και διαπιστώσεις ότι η χρήση προφυλακτικού σε συνδυασμό με λήψη αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει σε συντριπτικό βαθμό το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού HIV.

«Ο αγώνας των γυναικών όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκκρεμεί η απόσυρση των προσωπικών δεδομένων των γυναικών από το διαδίκτυο, όπως επίσης οι αγωγές των γυναικών ώστε να αποζημιωθούν για την ηθική βλάβη που υπέστησαν» σημειώνουν σε κοινό δελτίο Τύπου οι Οργανώσεις: «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS «PRAKSIS», «Θετική Φωνή» Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών», «Act-UP» και «Το Μωβ».

πηγή: efsyn.gr