Μερικώς ικανοποιημένη η τρανς κοινότητα

06/05/2017
από

Δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη η τρανς κοινότητα, από το σχέδιο νόμου, για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο έχει τεθεί σε  διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έως τις 12 Ιουνίου.

«Ενώ γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός παράλληλα γίνονται κάποια βήματα προς τα πίσω» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η Μαρίνα Γαλανού ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η καταχώρηση στην αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και τα άλλα κρατικά έγγραφα του φύλου ενός ατόμου θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πως αυτό το αυτοπροσδιορίζει (δηλαδή σύμφωνα τον εσωτερικό τρόπο που το ίδιο αντιλαμβάνεται το φύλο του) και όχι σύμφωνα με το φύλο που έχει καταγραφεί κατά τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο.

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία τα τρανς άτομα δεν μπορούσαν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους και να αλλάξουν όνομά τους, εάν δεν είχε προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά τους όργανα για επαναπροσδιορισμό του φύλου, ενώ έπρεπε να υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

«Αναμφισβήτητα καλωσορίζουμε το σχέδιο νόμου», συνεχίζει η κ. Γαλανού ωστόσο δεν μπορούμε να μη επισημάνουμε τις ελλείψεις, όπως το ότι θέτει προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στο ισχύοντα νόμο.Δεν επιτρέπει στους γονείς  ανήλικων να προχωρήσουν σε αλλαγή των εγγράφων των παιδιών τους.Έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην κοινότητα μας, που γονείς έχουν διαπιστώσει ότι το παιδί τους δεν ταυτίζεται με το φύλο του και θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα αυτή. Επίσης θέτει ως προϋπόθεση το άτομο να μην είναι έγγαμο. Θεωρώ ότι και τις δύο περιπτώσεις καταπατούνται θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου η οποία, σημειωτέον, απαιτεί δικαστική απόφαση, η πρόεδρος του  Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών υποστηρίζει ότι δεν ακολουθεί τα ευρωπαϊκά standards που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η μόνη διαφορά είναι ότι η διαδικασία θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών», μας λέει, «ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ορίζει η διαδικασία να είναι γρήγορη, απλή και διαφανής»

«Επίσης υπάρχει έλλειψη προβλέψεων σε πεδία της δημόσιας ζωής, του σχολικού περιβάλλοντος, της υγείας καθώς και σε θέματα αναμόρφωσης της νομοθεσίας κατά των  διακρίσεων. Εμείς με υπευθυνότητα θα καταθέσουμε τις θέσεις μας και συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση του σχεδίου νόμου, με την ελπίδα ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα δώσει την δέουσα προσοχή ώστε ο νόμος να ανταποκρίνεται πλήρως στις πραγματικές ανάγκες των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων» καταλήγει η κ. Γαλανού.

πηγή: athina984.gr




Δες και αυτό!