Μην το ρωτάς το Grindr…

03/05/2017

Πρόσφατα το πολυαγαπημένο app (ή το app που αγαπάμε να μισούμε), το Grindr, πρόσθεσε στα προφίλ των χρηστών του την επιλογή της αναφοράς του “HIV status”, καθώς επίσης της τελευταίας φοράς που έγινε εξέταση, του ιικού φορτίου ή της χρήσης PreP (Προφύλαξη πριν από την έκθεση) ανάλογα με το status. Συγκεκριμένα, οι επιλογές είναι: “HIV-positive”, “HIV-positive/Undetectable”, “HIV-negative”, “HIV-negative/On PrEP”.

Όπως αναφέρει το ίδιο το Grindr στην σχετική ανακοίνωση: “Ο HIV παγκοσμίως επηρεάζει γκέι, μπάι και τρανς ανθρώπους σε κάθε χώρα του κόσμου. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στο κίνημα για καλύτερη ενημέρωση, τη μείωση του κρουσμάτων και να στηρίξουμε την παγκόσμια κοινότητα – ασχέτως HIV status – στο να ζουν καλύτερα, χωρίς στίγμα”.

Το πως έχουν αντιδράσει στην αλλαγή αυτή οι χρήστες του ποικίλλει και ειδικά στην Ελλάδα, που δεν παίρνουμε και μετάλλιο στο πόσο ενημερωμένοι, πόσο ειλικρινείς και πόσο ανοιχτοί είμαστε στο να μιλάμε για τέτοια θέματα. Υπήρξαν και πολλές αρνητικές, που είτε άκουσα σε προσωπικές συζητήσεις είτε διάβασα στα social media όπως: “Και γιατί να μας ρωτάει κάτι τέτοιο, είναι προσωπικό δεδομένο” (ενώ το αν είσαι top ή btm ας πούμε το φωνάζεις με την ντουντούκα). “Μα δεν γίνεται όλοι να είναι αρνητικοί και να έχουν εξεταστεί τον προηγούμενο μήνα” (ενώ ως γνωστόν ο,τι διαβάζεις στα προφίλ είναι αναμφίβολα αλήθεια). “Και γιατί να πρέπει να δηλώσω το στάτους μου” ή “Γιατί να πρέπει να εκτεθώ εγώ όταν οι άλλοι δεν το κάνουν ή λένε ψέματα”.

Προσωπικά, μόνο ως θετικό βλέπω ένα τέτοιο βήμα. Κατ’ αρχήν δεν σε υποχρεώνει κανείς, επειδή υπάρχει η επιλογή αυτή, να την χρησιμοποιήσεις κιόλας. Και πριν απ’ αυτή, υπήρχαν χρήστες που δήλωναν ή δε δήλωναν το στάτους τους. Απλά, τώρα γίνεται πιο οργανωμένα. Το θεωρώ καλό, γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση ή κι ενημερωτικά σε σχέση με τον HIV, την εξέταση, το ιικό φορτίο, την PreP και τι σημαίνουν αυτά. Μπορεί να γίνει αφορμή για συζήτηση σε τέτοια θέματα κι είναι ένας τρόπος να δούμε ότι καλό είναι να μπορούμε εύκολα και απλά – με ένα τικ στο ανάλογο κουτάκι – να δηλώνουμε το στάτους μας κι ότι δεν είναι δα και κάτι φοβερό το να το κάνεις.

Επίσης, μπορεί να μας βγάζει από την δύσκολη θέση του “πως ή πότε το λένε” όταν κάνουμε τσατ, να μας βγάλει απ’ τη θέση να κάνουμε αμήχανες συζητήσεις ή να δεχτούμε απόρριψη εκ των υστέρων.

Σε μια κοινωνία – και μια κοινότητα – που ακόμα το στίγμα, οι προκαταλήψεις, η έλλειψη ενημέρωσης κι ο φόβος καλά κρατούν, μόνο ως βήμα μπροστά βλέπω μια κίνηση που υπενθυμίζει, παροτρύνει και διευκολύνει το να ανοίξει ή να γίνει πιο εύκολη η συζήτηση γύρω από τον HIV και τη δήλωση του status.

Και μια ευκαιρία για όσους ακόμα δεν το έχουν κάνει να το τολμήσουν. Τολμήστε το λοιπόν!

Zak Kostopoulos

Ο Ζακ Κωστόπουλος είναι οροθετικός queer ακτιβιστής που δραστηριοποιείται και γράφει κυρίως για θέματα που αφορούν τον HIV και τη σεξουαλικότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.




Δες και αυτό!