Αποκτήσατε το πρώτο σας γατάκι ή σκυλάκι; Τέλεια, να σας ζήσει. Η περιποίηση των κατοικίδιων είναι ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής και συναισθηματικής ευημερίας των ζώων σας. Ακόμα κι όταν έχετε ένα νέο κουτάβι ή γατάκι, η περιποίησή του είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αναπτύξετε τη σχέση μεταξύ σας. Καθώς πλένετε ή βουρτσίζετε το κατοικίδιο σας, η συνεχής επαφή είναι καταπραϋντική και δίνει στο νεαρό ζώο μία αίσθηση ευεξίας. Όσο μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στο κατοικίδιο τόσο η σχέση μεταξύ του φροντιστή και των ζώων γίνεται ισχυρότερη και μεγαλύτερη. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα.

Τρίχωμα: Στην αγορά θα βρείτε βούρτσες, χτένες κι εργαλεία για κάθε τύπο και μήκος τριχώματος. Βουρτσίστε τη γάτα ή τον σκύλο σας αρκετές φορές την εβδομάδα, ακόμα κι αν έχουν κοντό τρίχωμα. Μειώνετε τις πιθανότητες να «κομπιάσει» το τρίχωμα και να παραμείνει καθαρό και υγιές ενώ ενισχύετε παράλληλα το δέσιμο σας με το κατοικίδιο, αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης.

Μάτια και αυτιά: Όταν οι φατσούλες τους σας κοιτάζουν κατάματα, πρέπει να είναι καθαρές και λαμπερές με μία «υγρή» όψη. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, αν παρατηρήσετε κοκκινίλα ή ερεθισμό στα μάτια τους.  Τα αυτιά χρειάζονται μία φορά την εβδομάδα καθάρισμα. Πρέπει να είναι καθαρά και να έχουν μία ουδέτερη μυρωδιά. Αν παρατηρήσετε ερεθισμό, κοκκινίλα ή άσχημη μυρωδιά τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Χρησιμοποιείστε υγρά ή πανάκια για τον καθαρισμό των ματιών και των αυτιών, ειδικά σχεδιασμένα για κατοικίδια.

Νύχια: Τα σκυλιά με υψηλή δραστηριότητα ακονίζουν τα νύχια τους στο έδαφος, οπότε ίσως να μην χρειάζονται κόψιμο. Ωστόσο τα σκυλιά κι οι γάτες που ζούνε σε σπίτια σίγουρα το χρειάζονται. Τα μεγάλα νύχια μπορούν να εισχωρήσουν στις πατούσες τους ή στο δέρμα τους, προκαλώντας τους πόνο και πιθανή μόλυνση. Να κόβετε τα νύχια τους ελάχιστα – κάθε 20 μέρες- τόσο, ώστε να μη φτάσετε στην εσωτερική φλέβα του νυχιού. Αν κατά λάθος αιμορραγήσει, τοποθετήστε στυπτική σκόνη. Αν αυτό σας δυσκολεύει, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων (groomer) ή κτηνίατρο.

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Μετά από χρόνια στα θρανία και στα πανεπιστήμια συνειδητοποίησα πως κάτι μου έλειπε και δεν ένιωθα γεμάτος! Οταν ήρθε στην ζωή μου η τετράποδη κόρη μου (Κύρα) συνειδητοποίησα τις ανάγκες περιποίησης που έχουν τα σκυλιά και έτσι πήρα την καλύτερη απόφαση της ζωής μου μέχρι στιγμής, να ασχοληθώ με την κομμωτική σκύλων! Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, μια αγκαλιά και ένα φιλί (γεμάτο σαλάκια εννοείται) είναι η καλύτερη επιβράβευση!