Συνέντευξη: Σμαρ

17/04/2017

Η Σμαράγδα Μάγκου, γνωστή ως Σμαρ, εκδίδει, επιμελείται και σχεδιάζει την ξεκαρδιστική, αλλά και απίστευτα αληθινή σειρά κόμικς “Μαλάκα Λεσβίες!” .

Κάθε κόμικ της κι ένας μικρόκοσμος από στιγμιότυπα ομοφοβικών, σεξιστικών κι άλλων ανεκδιήγητων σχολίων, που ακούν οι λεσβίες, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους! Η αναλογία της αλήθειας και του χιούμορ ευρηματική. Κάθε σελίδα συμπυκνώνει την στερεοτυπική αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας, μπροστά σ’ ένα ζευγάρι λεσβιών.

Συναντήσαμε τη Σμαρ, πριν λίγες μέρες στο Comicdom Con Athens 2017, που πραγματοποιείται για 12η χρονιά στην Αθήνα, στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Δείτε όσα μοιράστηκε μαζί μας για την ενασχόλησή της με τη σκιτσογραφία, την ελληνική σκηνή κόμικς, τι ετοιμάζει αυτόν τον καιρό κι άλλα πολλά:

Comicdom Con 2017 – Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, η Σμαρ στα αριστερά & δίπλα της ο Steve

1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τα κόμικς; 

Μου άρεσε το διάβασμα και τα κόμικς από πολύ μικρή, σίγουρα από το δημοτικό διάβαζα περιοδικά με κόμικς. Πρόσφατα, βρήκα τετράδια με γραμμές στα οποία είχα φτιάξει κάτι υπέροχα τερατουργήματα, που τα ονόμαζα θεατρικά, αλλά ήταν ξεκάθαρα κόμικς. Στο γυμνάσιο έγινε κι αστείο μεταξύ φίλων. Βάζαμε τις εαυτές μας μέσα σε ιστορίες που ζωγραφίζαμε εναλλάξ και τις ανταλλάζαμε για να γελάμε μεταξύ μας.


2. Τι είναι η σκιτσογραφία για σένα;

Δε νομίζω ότι μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο έξυπνο από το να λες ιστορίες με εικόνα και κείμενο. Μπορεί οι ιστορίες να διαρκούν μία στιγμή, αλλά το νόημα είναι ότι πάντα έχει να κάνει με κάποια αφήγηση.


 
3. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη σειρά “Μαλάκα Λεσβίες!”;
Η αρχική ιστορία (το αγοράκι, προφανώς ενθουσιασμένο, που έβλεπε εξωγήινους, μας φώναξε δυνατά τον τίτλο του κόμικ στο δρόμο) ήταν από τις αγαπημένες μου να λέω, όσον αφορά την ομοφοβία. Μου ήταν πολύ αστείο το πόσο αντιπροσωπευτικό ήταν για την εικόνα που υπάρχει για τις λεσβίες.
 

Το 2013 βρέθηκα πρώτη φορά ως συμμετέχουσα στο Comicdom, φεστιβάλ κόμικς. Είχα μαζί μου ένα ζινάκι, που είχαμε φτιάξει με φίλες, που είχε μικρές ιστορίες, κόμικς και όχι, με θέμα τα ταξίδια. Μου άρεσε πολύ η ιδέα του να κάνω κάτι και το όλο κλίμα ήταν πολύ θετικό, αλλά μου ήταν ξεκάθαρο, ότι ήθελα να κάνω κάτι σε μεγαλύτερο κόμικ την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, κι ενώ χαιρόμουν με την ιδέα, μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία με το παιδάκι και μου ταίριαξε πολύ σε χιουμοριστικό κόμικ. Σκέφτηκα, ότι ένα κόμικ με αυτό τον τίτλο θα με τραβούσε σίγουρα και θα χαιρόμουν να βρω εκπροσώπηση μη στρέιτ ανθρώπων σε ελληνικά κόμικς.


4. Έχεις αγαπημένες σχεδιάστριες ή σχεδιαστές που θαυμάζεις και παρακολουθείς τη δουλειά τους;

Σίγουρα. Μέσω των webcomics τους (και της γενικότερης online παρουσίας) μερικές που παρακολουθώ χρόνια είναι οι: Danielle Corsetto, Meredith Gran, Lucy Bellwood, E.K. Weaver, Rosalarian, Spike Trotman, Lucy Knisley, Noelle Stevenson κι ένα σωρό άλλες κι άλλοι.


Απόσπασμα από το “Μαλάκα Λεσβίες! 4” , Σμαρ
5. Πώς βλέπεις την ελληνική σκηνή κόμικς από την άποψη της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού; Υπάρχει αλληλεγγύη κι υποστήριξη στον χώρο και στο κοινό που προσελκύει;

Σίγουρα υπάρχει υποστήριξη, κι έχω λάβει πολύ ζεστές αντιδράσεις από κόσμο που χαίρεται με τα κόμικς που κάνω! Όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα, σαν αναγνώστρια, είναι λυπηρό να βλέπω ακόμα σεξιστικά / ομοφοβικά / τρανσφοβικά αστεία και κλισέ σε κόμικς που βγαίνουν φέτος, αλλά προφανώς δεν είμαστε αποκομμέν@ από τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή κάνουμε κόμικς.


6. Συμμετέχεις στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς στην κατηγορία της Καλύτερης Αυτοέκδοσης με το “Μαλάκα Λεσβίες! 3” . Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν την συμμετοχή;

Σίγουρα χαίρομαι με την υποψηφιότητα, όπως και την προπέρσινη για το 1ο τεύχος. Οι αυτοεκδόσεις που βγαίνουν στο Comicdom (και εκτός) είναι κάθε χρόνο και καλύτερες και έχει ενδιαφέρον να τις παρακολουθείς, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια.


7. Πώς είναι μία νεαρή λεσβία γυναίκα να εκδίδει μόνη της την δική της δουλειά, στον καλλιτεχνικό χώρο της 9ης τέχνης του κόμικ σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα; Είναι τόσο δύσκολο όσο το περιγράφω;

Ναι και όχι; Το “μόνη της” υπονοεί, ότι θεωρητικά δεν υπάρχει κανείς να σου πει τι να (μην) πεις και πώς να το κάνεις. Από την άλλη, είναι μεγάλο πρότζεκτ, έχει πολύ τρέξιμο και φυσικά το να είσαι out σε όσο κόσμο ξέρεις και δεν ξέρεις δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Οπότε θα έλεγα ότι εξαρτάται από τις συνθήκες σου.


8. Ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτόν τον καιρό;

Τον τελευταίο καιρό προετοιμάζω ένα webcomic, που θέλω να κυκλοφορήσω μέσα στο 2017. Θα είναι μικρές, κωμικές ιστορίες καθημερινότητας μη στρέιτ χαρακτήρων, που μένουν στην Αθήνα. Θα είναι στα αγγλικά και θα το ποστάρω σελίδα-σελίδα σε δικό του σάιτ.


9. Τι θα συμβούλευες κάποιο LGBT άτομο που θέλει να ασχοληθεί με το κόμικ;

Υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω στο ίντερνετ για να κάτσεις να μάθεις μόνη σου και μία αρκετά φιλική κοινότητα δημιουργών, που χαίρονται να μοιράζονται συμβουλές και βοηθητικά πράγματα. Μπορείς να πειραματιστείς και να βελτιωθείς με τον καιρό. Άλλωστε, δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος να κάνεις κόμικς – το xkcd έχει γίνει πολύ γνωστό και επιτυχημένο με τις πιο απλές φιγούρες για σκίτσο. Συγκεκριμένα, για LGBT δημιουργούς θα έλεγα ότι, ειδικά στα ελληνικά, υπάρχει έλλειψη αντιπροσώπευσης κι υπάρχει ένα κοινό που διψάει για περισσότερα. Οπότε, κάνε πράγματα!


Μπορείτε να βρείτε όλα τα τεύχη του “Μαλάκα Λεσβίες!” σε επιλεγμένα καταστήματα κόμικς, που ανακοινώνονται στο smarmakescomics.tumblr.com και στη σελίδα της Σμαρ στο Facebook Smar Makes Comics.

Τα τρία πρώτα τεύχη κυκλοφορούν μεταφρασμένα και στα Αγγλικά.

Η Σμαρ θα είναι στη Θεσσαλονίκη στο The Comic Con (5-6-7 Μαΐου).


Συνέντευξη:Κλεοπάτρα Οικονομίδου




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!