Ιστορική απόφαση: Το ΕΔΑΔ βάζει τέλος στην υποχρεωτική στείρωση

06/04/2017
από

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατέληξε σήμερα στη διαπίστωση ότι η απαίτηση στείρωσης, ως προϋπόθεση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, συνιστά παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την οργάνωση ΤGEU-Transgender Europe, δημιουργεί νομικό προηγούμενο στην Ευρώπη εξαναγκάζοντας τις 22 χώρες που θέτουν αυτή την προϋπόθεση να αλλάξουν τους νόμους τους.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ βασίζεται σε τρεις υποθέσεις ενάντια στη Γαλλία, σχετικά με την έλλειψη δυνατότητας αυτοδιάθεσης των τρανς ατόμων της χώρας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απαίτηση στείρωσης εναντιώνεται στο δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική ζωή.

“Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα νίκης για τα τρανς άτομα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη. Η απόφαση βάζει τέλος στο μαύρο κεφάλαιο της στείρωσης στην Ευρώπη. Τα 22 κράτη, στα οποία η στείρωση είναι ακόμη υποχρεωτική, θα πρέπει να βάλουν τέλος σ΄αυτή την πρακτική…”, σχολίασε η Julia Ehrt, διευθύντρια της Transgender Europe.

Παρά την απόφαση, το δικαστήριο αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι οι εξαναγκαστικές εξετάσεις που υπέστησαν τα άτομα αυτή στη Γαλλία, έγιναν κατόπιν κρατικής πρωτοβουλίας.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι σκληρές και περιττές ιατρικές εξετάσεις φαίνεται να είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Θα συνεχίσουμε ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα της ιατρικής, όπου τα τρανς άτομα εξακολουθούν συστηματικά υφίστανται», σχολίασε ο  Richard Köhler, υπεύθυνος Πολιτικής της Transgender Europe.




Δες και αυτό!