Συνέντευξη: Fabrice Luang-Vija

29/03/2017

ΤοΒe there! Corfu Animation Festival (29/3-2/4), μετά τo επιτυχημένο αφιέρωμα στην ταινίες ΛΟΑΤΚΙ το 2014, συνεχίζει στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα το 2017, με 3 αντίστοιχες ταινίες που ρωτούν για ρόλους, συντροφικότητα και ταυτότητα. Ανάμεσα σ΄αυτές και το “Δύο Ψυχές σε Ένα Σώμα” (He Who Has Two Souls / Celui qui a deux âmes), το οποίο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, στα γαλλικά βραβεία César. 

Βασισμένη σ’ ένα παραμύθι, η ταινία μας ταξιδεύει στον κόσμο του Βορρά και μας αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που τον αποκαλούσαν «Δύο ψυχές σε ένα σώμα». Ήταν όμορφος σαν γυναίκα και γοητευτικός σας άνδρας, και δίσταζε… Εμείς μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Fabrice Luang-Vija και ταξιδέψαμε μαζί στον κόσμο αυτό.

Η ταινία βασίζεται σε ένα παραμύθι της Néfissa Bénouniche; Γιατί επιλέξατε να καταπιαστείτε μ΄αυτό;

Ανακάλυψα αυτή την ιστορία, ακούγοντας ένα CD. H φωνή αλλά κι η ιστορία της Bénouniche με έκαναν αμέσως να θέλω φτιάξω μια ταινία. Μου άρεσε πολύ αυτή η ιστορία. Συνδιαλέγεται μ΄ένα θέμα πολύ μοντέρνο και κοντινό στις δικές μας κοινωνίες, ενώ το βλέπουμε να λαμβάνει χώρα στον μακρινό κόσμο του Μεγάλου Βορρά.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα απ΄αυτή την ταινία;

Να σου πω την αλήθεια, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Ψάχνω, ως επί το πλείστον, να διηγηθώ μια ιστορία που δημιουργεί συναίσθημα. Αν θα θέλαμε όμως να βρούμε κάποιο μήνυμα, αυτό θα ήταν να μην προσπαθούμε να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους, να μην τους βάζουμε σε κουτάκια.

H ιστορία σας μας ταξιδεύει στον κόσμο του Βορρά και στην κοινωνία των Ινουίτ. Μια κοινωνία που φαίνεται πιο ανεκτική στο κομμάτι των ταυτοτήτων και των φύλων από τη δική μας δυτική κοινωνία. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Εντάξει, δεν είμαι ειδικός στην κουλτούρα των Ινουίτ, αλλά ναι, υποθέτω ότι πολυάριθμες κουλτούρες -αρχαίες και μακρινές- έχουν μια ματιά πολύ πιο ελεύθερη, λιγότερο στερεοτυπική από τις δικές μας δυτικές κοινωνίες, σε θέματα ταυτότητας, φύλου και σεξουαλικότητας. Οι κοινωνίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της ιουδαιοχριστιανικής κουλτούρας, έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς αρκετά μειωτικό (για πολλούς), βασισμένο στην ενοχή και στα ταμπού. Ένα καθεστώς για το πως και ποια πρέπει να είναι η σεξουαλικότητα του καθενός.

Το θέμα των έμφυλων ταυτοτήτων, εξάλλου, είναι κάτι κοινωνικό…

Μια κοινωνία πλήρως απελευθερωμένη είναι μια κοινωνία, στην οποία καμία ταυτότητα δεν κρίνεται ή απορρίπτεται. Ως εκ τούτου, ναι, το θέμα της ταυτότητας και του φύλου έχει αναγκαστικά μια κοινωνιολογική πτυχή.

Πώς αισθάνεστε για τη νίκη σας στα γαλλικά βραβεία César;

Ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Είμαι συγκινημένος και νιώθω μεγάλη τιμή, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό βραβείο. Ένα βραβείο που μου δίνει δύναμη και για την επόμενη ταινία μικρού μήκους που ετοιμάζω κι η οποία θα λέγεται “Le Prince Serpent” (O Πρίγκιπας Φίδι). Κι αυτή εμπνευσμένη από ένα παραμύθι.

Κι ένα σχόλιο για τη συμμετοχή σας στο Βe there! Corfu Animation Festival, που ξεκινάει σήμερα;

Ζήτω το Βe there! Corfu Animation Festival! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν φεστιβάλ σαν κι αυτό. Χάρη σ΄αυτά, οι ταινίες μας μπορούν ν΄αγγίξουν το κοινό σ΄όλες τις χώρες!

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!