Συμπερίληψη των LGBTI μαθητών στην πολιτική ενάντια στο bulling στην Ιαπωνία

24/03/2017
από

Το 50% των LGBTI μαθητών στην Ιαπωνία λένε ότι έχουν πέσει θύμα bulling στο σχολείο και το 70& αυτών δεν αισθάνονται προστατευμένοι.

Η Ιαπωνία επιτέλους αναβάθμισε την εθνική της πολιτική για το bulling προβλέποντας ρυθμίσεις που σέβονται την ποικιλομορφία στο φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό των μαθητών.

Οι ακτιβιστές της χώρας πιστεύουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την εθνική και διεθνή εικόνα της Ιαπωνίας σε σχέση με τα LGBTI δικαιώματα.

Η νέα πολιτική της Ιαπωνίας για το bulling είναι ένα σημαντικό βήμα που διασφαλίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά” , δήλωσε η Kanae Doi, διευθύντρια του Human Rights Watch (HRW) στην Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση καινοτομεί στην διοίκηση της εκπαίδευσης και στην ενδυνάμωση των δασκάλων για την προστασία των LGBT μαθητών. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% των LGBTI μαθητών έχει πέσει θύμα bulling στο σχολείο. Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν μάλιστα ότι δεν αισθάνονταν προστατευμένοι από τους καθηγητές ή το σχολείο τους.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μία Βασική Πολιτική για την Πρόληψη του Bulling την περασμένη εβδομάδα, η οποία προβλέπει τα σχολεία να προλαμβάνουν τα περιστατικά bulling βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Το σχολείο μπορεί να επιτύχει τον στόχο αρχικά εξασφαλίζοντας την κατανόηση του θέματος από τους δασκάλους και στη συνέχεια διασφαλίζοντας ότι το σχολείο θα ενημερωθεί και θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα.

Μια έκθεση του 2016 της HRW διαπίστωσε ότι οι LGBTI μαθήτριες και μαθητές στα ιαπωνικά σχολεία αντιμετωπίζουν σωματική και λεκτική κακοποίηση, παρενόχληση και συχνές προσβολές από συμμαθητές και από το προσωπικό. Η απεχθή αντι-LGBTI ρητορική είναι σχεδόν πανταχού παρούσα, οδηγώντας τις/τους LGBTI μαθήτριες και μαθητές στη σιωπή, στην εσωτερίκευση, και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αυτοτραυματισμούς.

Οι Ιάπωνες καθηγητές δεν έχουν τα εφόδια για να ανταποκριθούν στα LGBTI περιστατικά εκφοβισμού κι ακόμη κι όταν οι δάσκαλοι ή τα σχολεία προσπάθησαν να υποστηρίξουν τους μαθητές η βοήθειά τους ήταν ανεπαρκής. Οι εκπαιδευτικοί συχνά έχουν κακή ή ελλειπή ενημέρωση για τα LGBTI θέματα και αγνοούν τις συγκεκριμένες ευπάθειες που αντιμετωπίζουν οι LGBTI παιδιά.

«Η υποστήριξη της Ιαπωνίας στις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των LGBT και η συν-προεδρία της στην διάσκεψη του 2016 της UNESCO για τον εκφοβισμό LGBT ατόμων αποτελούν σημεία για τα οποία η κυβέρνηση είναι περήφανη» δήλωσε η Doi, προσθέτοντας:

«Με την τροποποίηση της βασικής πολιτικής για την πρόληψη του εκφοβισμού, ώστε να περιληφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός κι η ταυτότητα φύλου, η Ιαπωνία κάνει ένα κρίσιμο πολιτικό βήμα σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»




Δες και αυτό!