League Of Legends: Έρχεται ο 1ος LGBT χαρακτήρας

22/03/2017
από

Το League Of Legends θα συμπεριλάβει και LGBT χαρακτήρες “ως έναν βαθμό” δήλωσε ο διευθυντής σχεδίασης του διάσημου παιχνιδιού.

Το League of Legends είναι ένα από τα πιο διάσημα multiplayer online battle arena (MOBA) παιχνίδια που κυκλοφορούν, αλλά δυστυχώς υστερεί στο θέμα της συμπεριληπτικότητας LGBT χαρακτήρων, που μπορεί ο εκάστοτε παίκτης να επιλέξει.

Αυτό θα αλλάξει “ως έναν βαθμό” , δήλωσε ο διευθυντής της σχεδιαστικής ομάδας της Riot Games, Greg Street, ο οποίος δεν φαίνεται να βιάζεται για να ανατρέψει το status quo του παιχνιδιού.

Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τόπο The Rift Herald, ο Street παραδέχτηκε ότι οι δημιουργοί των παιχνιδιών “το χρωστάνε στους παίχτες και πιστεύω και σε όλο τον κόσμο” (το να συμπεριλαμβάνονται LGBT χαρακτήρες στα παιχνίδια).

Αυτό που δεν θέλω να κάνω είναι να πω ότι, οκ παιδιά, ο επόμενος χαρακτήρας που θα σχεδιάσουμε, σε οτιδήποτε κι αν δουλεύετε, θα είναι οπωσδήποτε λεσβία” , δήλωσε ο Greg Street, προσθέτοντας ότι “Θα πρέπει από την αρχή να οριστεί η ταυτότητα του χαρακτήρα” .

Ο Street σημείωσε ακόμη ότι η Riot Games είναι πολύ “προσεκτική” με το LGBT περιεχόμενο σε χώρες που η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη ή απαγορεύονται ομόφυλες αναπαραστάσεις σε ανηλίκους υπογραμμίζοντας ότι:

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με παίκτες που, επειδή ζουν σε μία περιοχή, δεν θα ήταν σε θέση να παίξουν ένα παιχνίδι, γεγονός που μπορεί να είναι πλήγμα γι’ αυτούς. Δεν θέλουμε να βλάψουμε έστω κι έμμεσα τους παίκτες.»

Να θυμίσουμε εδώ ένα παράδειγμα: Η EA εμπνεύστηκε από την Rainbow Laces Campaign του Stonewall στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφάσισε στο FIFA 17 να δίνεται η δυνατότητα στους παίκτες να ντύσουν τις ομάδες τους με φορεσιές στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών ομοφοβικών παιχτών, που έκλειναν το παιχνίδι (rage quit) και διαμαρτύρονταν στα social media, γεγονός που θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση του παιχνιδιού σε διάφορες χώρες.

Ευτυχώς, όμως η EA δεν θορυβήθηκε και γενικά φαίνεται, ότι οι εταιρίες προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση και δεν επηρεάζονται από τέτοιες αντιδράσεις.

Queer χαρακτήρες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στο online gaming, παρόλο που συχνά οι εταιρείες αισθάνονται ότι περπατούν σε τεντωμένο σχοινί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Tracer, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Blizzard ως λεσβία χαρακτήρας στο δημοφιλές παιχνίδι Overwatch. Η Blizzard συνέχισε να υποστηρίζει την Tracer, παρόλο που ένα digital comic βασισμένο στο Overwatch απαγορεύτηκε στην Ρωσία, επειδή απεικόνιζε την Tracer με την κοπέλα της δίπλα-δίπλα.

Overwatch

Η πολυπλοκότητα, όμως της κατάστασης γίνεται εντονότερη, όχι τόσο με επίπεδο εταιριών, αλλά μεταξύ των παιχτών, όταν συμπεριλάβουμε στην όλη προσπάθεια το πόσο τοξικοί μπορούν να γίνουν καμιά φορά οι παίχτες MOBA παιχνιδιών.

Χαρακτηρισμοί, προσβολές, ακόμη και προτροπή σε θάνατο είναι μερικά από τα συνήθη σχόλια κάποιων, προς παίχτες που επιλέγουν την ορατότητα ή απλά θέλουν να παίξουν με κάποιον LGBT χαρακτήρα. Το 2015 η Riot Games χορήγησε περισσότερα από 31.000 $ στο Trevor Project, ποσό που συγκεντρώθηκε μόνο από τα πρόστιμα προς τους παίκτες.

Η δωρεά αντανακλά, επίσης τη δέσμευση της Riot απέναντι σε κάθε είδους λεκτική κακοποίηση. Για παράδειγμα, το League of Legends Tribunal είναι ένα εργαλείο αναφοράς, που δίνει τη δυνατότητα στους παίχτες να αναφέρουν άλλους, όταν χρησιμοποιούν ρητορική μίσους.

Αυτό οδήγησε στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης σχολίων ομοφοβίας, σεξισμού και ρατσισμού, κατά 2% στο σύνολο των παιχνιδιών. Μάλιστα, οι παίκτες της Β. Αμερικής απέρριπταν σε συντριπτική πλειοψηφία τις ομοφοβικές προσβολές και χρησιμοποίησαν πολύ συχνά το Tribunal για να συμμορφώσουν τους συνομηλίκους τους.

Έτσι, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία τον 1ο LGBT χαρακτήρα στο League Of Legends, παρακολουθούμε, παράλληλα, με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τα online παιχνίδια και την ασφάλεια που μπορούν, ή δεν μπορούν, να μας παρέχουν.




Δες και αυτό!