Τέσσερα “Σπίτια Ειρήνης” από LGBT οργάνωση στην Κολομβία

15/03/2017
από

Στο Soledad μία Κολομβιανή LGBT οργάνωση εγκαινίασε τέσσερα «Σπίτια Ειρήνης” ( “Casas de Paz” στα ισπανικά) για την υποστήριξη της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

“Casa de Paz”, Soledad, Colombia

Η οργάνωση Caribe Afirmativo ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι θα ανοίξει τέσσερα “Σπίτια Ειρήνης» στο Soledad, στην Ciénega, στο Carmen de Bolívar στο Maicao, πόλεις που ιστορικά έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις. Ο Wilson Castañeda, Διευθυντής της οργάνωσης, συμμετείχε στον σχετικό ειρηνευτικό διάλογο στην Αβάνα μαζί μ’ άλλους δύο εκπροσώπους των LGBT οργανώσεων.

Ο Saul Castellar της Caribe Afirmativo με τον Ludwin Cabas, τον manager του “Casa de Paz” στο Soledad, Colombia, 13 Μαρτίου 2017

Στις 2 Οκτωβρίου του 2016 μετά από ψηφοφορία των Κολομβιανών πολιτών, απορρίφθηκε η συμφωνία, με φόντο την anti-LGBT ρητορική από θρησκευτικές και συντηρητικές ομάδες που αντιτίθενται. Έτσι, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos κι ο Διοικητής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Rodrigo “Timochenko” Londoño στις 24 Νοεμβρίου του 2016 στην κολομβιανή πρωτεύουσα (Μπογκοτά), υπέγραψαν μια 2η ειρηνευτική συμφωνία, στην οποία υπήρχαν κάποιες αναφορές στα LGBT άτομα, τα οποία και αναγνωρίζονται ως θύματα των συγκρούσεων.

Τα “Σπίτια Ειρήνης” ξεκίνησαν να λειτουργούν από το Νοέμβριο του 2016 και κάθε σπίτι διοργανώνει εκδηλώσεις, εργαστήρια και συναντήσεις κατά τις οποίες LGBT ομάδες, τρανς γυναίκες και κάτοικοι της περιοχής συζητούν για την πρόληψη της βίας, την καταπολέμηση της επιδημίας του HIV/AIDS, καθώς και για άλλα θέματα.

Οργάνωση Caribe Afirmativo, στο γραφείο που Προέδρου Wilson Castañeda στη Barranquilla στην Κολομβία

Ο Διευθυντής της οργάνωσης Caribe Afirmativo, Wilson Castañeda δήλωσε στον Michael K. Lavers της Washington Blade, ότι το έργο θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια κι ότι κάθε ένα από τα τέσσερα σπίτια κοστίζει 7 εκατομμύρια πέσος Κολομβίας ($ 2,333.73) το μήνα. Στα έξοδα περιλαμβάνονται η κάλυψη του ενοικίου, η μισθοδοσία των υπαλλήλων και τα βασικά πάγια λειτουργίας. Ο Castañeda σημείωσε ακόμη ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί κάποια από αυτά τα χρήματα για να καλύψει έξοδα για τη μεταφορά και τη σίτιση των επισκεπτών, που είναι άποροι.

Η καθιέρωση της ειρήνης οφείλεται στην συμβολή των LGBT ατόμων” δήλωσε ο Saul Castellar της Caribe Afirmativo σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα στην πόλη Barranquilla, ενώ ο Ludwin Cabas, ιδιοκτήτης της επιχείρησης που διαχειρίζεται το «Σπίτι Ειρήνης» στην Soledad, συμφώνησε.

Το «Σπίτι Ειρήνης» είναι ένας χώρος για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν προβλήματα κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων στην Κολομβία,” δήλωσε ο Castellar, ενώ ο Cabas πρόσθεσε ότι «Δεν είναι ένα έργο μόνο για την LGBT κοινότητα, αλλά και για τον πληθυσμό που πλήττεται» .


Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που ξεκίνησε το 1962. Μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), παραστρατιωτικές ομάδες κι ο κολομβιανός στρατό στοχοποίησαν, εκτόπισαν ή ακόμη και σκότωσαν ανθρώπους εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.

Ο Luis Bernardo Vélez, διευθυντής του Γραφείου Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Οικογένειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης Medellín, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο γραφείο του, ότι τα LGBT και intersex άτομα ήταν μεταξύ εκείνων, που οι FARC εκτόπισαν από τα σπίτια τους.

Ο Mauricio Albarracín, ένας gay δικηγόρος, ο οποίος πήρε επίσης μέρος στον ειρηνευτικό διάλογο, ως εκτελεστικός διευθυντής της Colombia Diversa, μιας άλλης κολομβιανής LGBT οργάνωσης, σημείωσε σε συνέντευξή του στην Μπογκοτά, ότι ο διοικητής των FARC, που έλεγχε την πόλη Vista Hermosa το 1998, διέταξε όλοι οι gay άνδρες, καθώς κι οι κομμωτές να υποβληθούν σε υποχρεωτικές εξετάσεις για τον ιό HIV.




Δες και αυτό!