Το βραβείο César animation είναι LGBT και παίζει στο Be there! Corfu Animation Festival

06/03/2017
από

13 Ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ αναφορές στο φεστιβάλ της Κέρκυρας, 29 Μαρτίου -2 Απριλίου 2017

Το Βe there! Corfu Animation Festival, μετά την επιτυχημένο αφιέρωμα στην ταινίες ΛΟΑΤΚΙ το 2014 (με την συμμετοχή του μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΚΕ Θάνου Βλαχογιάννη), συνεχίζει στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα το 2017 με αντίστοιχες 3 ταινίες που ρωτούν για ρόλους, συντροφικότητα, και ταυτότητα.

Ο φετινός νικητής των γαλλικών βραβείων César για τον κινηματογράφο (κατηγορία μικρού μήκους animation), ο Fabrice Luang-Vija συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ της Κέρκυρας με την ταινία Δύο Ψυχές σε Ένα Σώμα (He Who Has Two Souls / Celui qui a deux âmes (Γαλλία, 2015).

He Who Has Two Souls / Celui qui a deux âmes

H ταινία (παραγωγή Fargo studio και του τηλεοπτικού καναλιού Arte France), ταξιδεύει υποβλητικά στον κόσμο του Βορρά και των Ινουίτ. Αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που τον αποκαλούσαν «Δύο ψυχές σε ένα σώμα». Ήταν όμορφος σαν γυναίκα και γοητευτικός σας άνδρας, και δίσταζε…

Βασισμένο σε ένα παραμύθι της Néfissa Bénouniche, το Δύο Ψυχές σε ένα σώμα αφηγείται έξυπνα την αλλαγή ρόλων και ταυτοτήτων σε μια κοινωνία που δείχνει πιο ανεκτική από την σύγχρονη δυτική κοινωνία.

Μια άλλη γαλλική ταινία, το Προβολές από τον Καναπέ της Βελγίδας Violette Delvoye (Βέλγιο, 2016), διηγείται μοναδικά με κούκλες την σχέση δύο γυναικών, της Λούσι και της Μανού, ενώ ανταλλάσσουν ιδέες για ένα μακρινό ταξίδι από τον καναπέ του σπιτιού τους.

Προβολές από τον Καναπέ

Τέλος, η ταινία Λήθη (Lethe) της Kat Michaelidis (ελληνοκυπριακής καταγωγής, φοιτήτρια στο τμήμα National Film and Television School του Λονδίνου) μιλά για δύο παιδικές φίλες, την Ντάμια και την Έρις, που ανακαλύπτουν μια μυστηριώδη λίμνη σε ένα κοντινό δάσος την τελευταία τους μέρα μαζί.

Λήθη (Lethe)

Χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις ταινίες δεν έγιναν με “σύγχρονη” glamorous αισθητική, αλλά ξαναδουλεύουν εκ νέου τις παλιές μορφές (δισδιάστατο animation, κούκλες), καθιστώντας τις εκ νέου σύγχρονες και αισθητικά ελκυστικές, ενώ εστιάζουν στην εξερεύνηση των ίδιων των ανθρώπινων σχέσεων και της πολυπλοκότητάς τους.


To 6o Be there! Corfu Animation Festival (www.betherefest.gr) γίνεται φέτος στην πόλη της Κέρκυρας από 29 Μαρτίου -2 Απριλίου 2017, με πάνω από 170 ταινίες animation στο πρόγραμμά του.




Δες και αυτό!