To τεστ που μπορεί να ανιχνεύει τον HIV ακόμα και μια εβδομάδα μετά την έκθεση σ΄αυτόν

01/03/2017
από
The biosensor. (Joan Costa CSIC Communication) © JOAN COSTA /CSIC

Με επίσημο Δελτίο Τύπου, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουάριου 2017, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε βιο-αισθητήρα που είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον HIV τύπου 1 μόνο μία εβδομάδα μετά τη μόλυνση.

Αναφέρεται:

  •  Η συσκευή δοκιμάζεται σε ανθρώπινο ορό και επιτρέπει τα κλινικά αποτελέσματα να ληφθούν σε λιγότερο από πέντε ώρες.
  • Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των
    αντιρετροϊκών και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
  • Η τεχνολογία, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το CSIC, επίσης, εφαρμόζεται για την πρώιμη ανίχνευση κάποιων τύπων καρκίνου.
The biosensor. (Joan Costa CSIC Communication)
© JOAN COSTA /CSIC

Αναλυτικότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) είναι το μεγαλύτερο δημόσιο ίδρυμα της χώρας, που είναι αφιερωμένο στην έρευνα και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ανήκει στο ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με κύριο στόχο την ανάπτυξη και την προαγωγή της έρευνας καθώς και την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Μια ομάδα του CSIC ανέπτυξε έναν βιοαισθητήρα, σε μέγεθος κόκκου ρυζιού, που συνδυάζει την μικρο-μηχανολογική κατασκευή πυριτίου και νανοσωματιδίων χρυσού και καταφέρνει να ανιχνεύσει τον ιό HIV τύπου 1 κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη μόλυνση. 

Η νέα αυτή τεχνολογία, που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το CSIC, ανιχνεύει το αντιγόνο p24 (πρωτεΐνη) σε συγκέντρωση μέχρι και 100.000 φορές μικρότερη από ό, τι μπορούσαμε με τα σημερινά μέσα. Επιπλέον, ο συνολικός χρόνος του τεστ είναι τέσσερις ώρες και 45 λεπτά, που σημαίνει ότι τα κλινικά αποτελέσματα θα μπορούν να ληφθούν την ίδια ημέρα.

Τα συστατικά κατασκευής του αξιοποιούν την υπάρχουσα τεχνολογία εξασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό κόστος παραγωγής” σημειώνει ο Javier Tamayo, ερευνητής του CSIC προσθέτοντας:

Αυτό θα μπορούσε να είναι μία σπουδαία επιλογή για να χρησιμοποιηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί όπου ο HIV χτυπά περισσότερο” .

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τα στοιχεία για το 2015 μαθαίνουμε ότι περίπου 36.700.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV. Υπολογίζεται ακόμη, ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα στο 2015, ενώ περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV, συμπεριλαμβανομένου του 1,1 εκατομμυρίου το 2015.




Δες και αυτό!