Οι Αόρατοι του Sébastien Lifshitz είναι μια ευαίσθητη και διασκεδαστική ταινία που απέσπασε το Βραβείο César Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για την ιστορία έντεκα ανδρών και γυναικών που γεννήθηκαν την περίοδο του μεσοπολέμου. Μοιάζει οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ να μην έχουν τίποτα κοινό εκτός από την ομοφυλοφιλία τους καθώς και το ότι μεγάλωσαν σε μια κοινωνία απόλυτα εχθρική απέναντί τους. Σε μία εποχή που ο όρος «gay» δεν είχε ακόμα καν εισχωρήσει στο λεξιλόγιο της κοινωνίας, αυτοί ανακάλυπταν την κρυφή ηδονή και προσπαθούσαν να πείσουν πρώτα τους εαυτούς τους ότι η επιθυμία τους είναι κάτι το φυσιολογικό.

Les Invisibles Trailer / Greek subtitles from Anemon on Vimeo.

Δεν πρόκειται για τον γνωστό εορτασμό των ηρωικών πρωτοπόρων που πολέμησαν για να βγουν από τα περιθώρια, σπάζοντας τα εμπόδια για τις επόμενες γενιές. Οι χαρακτήρες του Lifshitz είναι απλοί άνθρωποι που ζουν στην εξοχή: ένα ζευγάρι ανδρών που τρέχει το δικό τους καταφύγιο πουλιών, ένας άνδρας που μαζεύει κατσίκες όλη του τη ζωή, ένα ζευγάρι λεσβιών που παράγει κατσικίσιο τυρί σε ένα αγρόκτημα, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και μία γυναίκα που ανακάλυψε τη σεξουαλικότητά της, έπειτα από χρόνια γάμου.

Υπάρχει μια χάρη και μία λεπτότητα στον τρόπο που ο Lifshitz μοιράζεται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Έχει τον τρόπο του να κάνει τους πρωταγωνιστές του να νιώθουν άνετα και να μιλούν με μια απόλυτη ειλικρίνεια για τις ζωές τους. Απλοί άνθρωποι που αυτό που τους έκανε αόρατους για δεκαετίες, είναι ακριβώς αυτό που ο Lifshitz προσπάθησε να αναδείξει: την αγάπη τους για τα άτομα του ίδιου φύλου. 

Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το Outview Film Festival.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΑΘΗΝΑ

  • Τετάρτη 1 Μαρτίου, 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
  • Κυριακή 5 Μαρτίου, 15.00 στον κινηματογράφο Δαναός
  • Τρίτη 14 Μαρτίου, 22.00 στον κινηματογράφο Δαναός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Τετάρτη 22 Μαρτίου, 21.00 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η ταινία θα προβληθεί στα γαλλικά με αγγλικούς και ελληνικούς υποτίτλους.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ στην Αθήνα και 5 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.