Θυμόμαστε τη δράση των LGBT ατόμων της μαύρης φυλής για ισότητα & δικαιοσύνη

08/02/2017
από
Keith Boykin

Ο μήνας Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος στον εορτασμό και τη θύμηση της ιστορίας της μαύρης φυλής.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα LGBT άτομα, που ανήκουν στην μαύρη φυλή και συνέβαλαν με τη ζωή και τη δράση τους στην ιστορία των LGBT δικαιωμάτων, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Τα πρόσωπα αυτά, ενώ πολύ συχνά μένουν στην αφάνεια της queer θεωρίας, ήταν στο επίκεντρο του αγώνα για τα δικαιώματα και την κοινωνική ένταξη.

Στην πραγματικότητα, αυτό που μαθαίνουμε ως αρχή του κινήματος LGBT, η εξέγερση κατά της αστυνομίας στο Stonewall Inn, ήταν κατά κύριο λόγο υποκινούμενο από την queer και τρανς νεολαία της μαύρης φυλής.

Alice Walker

Η συγγραφέας Alice Walker κέρδισε ένα βραβείο Pulitzer για το μυθιστόρημά της ‘The Color Purple‘, που αργότερα έγινε ταινία. Ανέλαβε δράση ως ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα το Μάρτιο του 1963 στην Ουάσινγκτον εγγράφοντας πολλούς μαύρους ψηφοφόρους στη Γεωργία και το Μισισίπι.

Bayard Rustin

Ο ακτιβιστής στον αγώνα των πολιτικών δικαιωμάτων Bayard Rustin ήταν ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος Martin Luther King Jr. και προσωπικός γραμματέας του. Ο Rustin βοήθησε να οργανωθεί η πορεία το 1963 το Μάρτιο στην Ουάσιγκτον.

Patrik Ian Polk

Ο Patrik Ian Polk είναι ανοιχτά γκέι σκηνοθέτης, ο οποίος είναι γνωστός για τις ταινίες του για την LGBT αφρικανική αμερικανική ζωή και τις σχέσεις. Η ταινία του Polk (2008) ‘Noah’s Ark: Jumping The Broom‘ κέρδισε ένα βραβείο GLAAD Καλύτερης Ταινίας κι ήταν υποψήφια για τρία βραβεία NAACP.

Audre Lorde

Η Καραϊβικής καταγωγής συγγραφέας Audre Lorde συμμετείχε ενεργά στην gay κουλτούρα του Greenwich Village. Ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα συμμετείχε ενεργά στο φεμινιστικό κίνημα. Η ποίησή της επικεντρώνεται στη γυναικεία εμπειρία, τη φυλή και τη σεξουαλικότητα.

Keith Boykin

Ο Keith Boykin ήταν συντάκτης της ‘The Daily Voice‘ και βοηθός του Λευκού Οίκου επί προεδρεία Μπιλ Κλίντον. Μετά την εκλογή του Κλίντον, ο Boykin έγινε διευθυντής των ειδικών μέσων. Έγινε το πιο υψηλόβαθμο ανοιχτά γκέι άτομο στο Λευκό Οίκο και βοήθησε να οργανωθεί η πρώτη συνεδρίαση του αμερικανικού έθνους μεταξύ των ομοφυλόφιλων και λεσβιών ηγετών και του Προέδρου των ΗΠΑ. Από το χρόνο του στο Λευκό Οίκο, ο Boykin έχει συγγράψει μια σειρά βιβλίων για τα gay θέματα.

Kye Allums

Ο Kye Allums ήταν ο πρώτος ανοιχτά τρανς αθλητής στην αθλητική ιστορία του NCAA. Σήμερα, ο Kye είναι συνήγορος για τρανς θέματα κι ο ιδρυτής του project ‘I Am Enough‘, ένα έργο αφιερωμένο στην ενθάρρυνση της αγάπης για τον εαυτό και αυτοπροσδιορισμού για όλους.

Bruce Nugent

Ο Bruce Nugent ήταν συγγραφέας και ζωγράφος της Αναγέννησης του Harlem. Το μικρό του αφήγημα “Smoke, Lilies, and Jade» έχει θεωρηθεί από πολλούς ως η πρώτη δημοσίευση από Αφροαμερικάνο, που πραγματεύεται ανοιχτά την ομοφυλοφιλία.

Wanda Sykes

Η Wanda Sykes, κωδικός βραβευμένη με Emmy, συμμετέχει ενεργά στην LGBT κοινότητα. Έκανε coming out σε διαδήλωση για την ισότητα στον γάμο στο Λας Βέγκας το 2006, ενώ ένα μήνα νωρίτερα είχε παντρευτεί την σύντροφό της Alex. Η Sykes ήταν επίσης η πρώτη ανοιχτά μαύρη λεσβία γυναίκα, που συμμετείχε ως καλλιτέχνιδα στο δείπνο του Συνδέσμου Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το 2009.

Tracy Chapman

Η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Tracy Chapman είναι γνωστή ως νικήτρια του Grammy Award. Αν και διατηρεί χαμηλό προφίλ σχετικά με την προσωπική της ζωή, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε λεσβιακή σχέση με τη συγγραφέα Alice Walker. Η Chapman είναι επίσης κοινωνική ακτιβίστρια κι έπαιξε μουσική στο Αφιέρωμα για τα 70ά γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τη Νότια Αφρική. Το 2004, η Chapman έλαβε τιμητικό διδακτορικό Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Tufts για την τη δέσμευσή της στον κοινωνικό ακτιβισμό.

Langston Hughes

Η συγγραφική και ποιητική καινοτομία του Langston Hughes τον οδήγησε να αποτελεί σήμερα πρότυπο της Harlem Αναγέννησης. Αν και ήταν γνωστός για τις έντονα πολιτικές του απόψεις, διατήρησε κρυφό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Laverne Cox

Η Laverne Cox είναι τρανς ακτιβίστρια κι ηθοποιός, γνωστή για το ρόλο της στη δημοφιλή σειρά του Netflix «Orange is thw new Black». Παραμένει μία από τις πιο σημαντικές υποστηρίκτριες της LGBT κοινότητας στη βιομηχανία του θεάματος.

Sheryl Swoopes

Τρεις φορές WNBA MVP, η Sheryl Swoopes είναι η πρώτη παίχτρια, που θα υπογράψει στο WNBA. Δεν ήταν μόνο αστέρι στο γήπεδο, αλλά ήταν μία από τις πρώτες αθλήτριες υψηλού προφίλ που μίλησε δημοσίως και αργότερα ψηφίστηκε ως μία από τις 15 Top παίκτριες στην ιστορία του WNBA.

RuPaul

Εμβληματική προσωπικότητα της νυχτερινής ζωής της κοινότητας της Νέας Υόρκης με το όνομα RuPaul ανήλθε με το hit single “Supermodel (Of The World)” το 1993. Θεωρείται η πρωτοπορία του drag, με μακρά καριέρα, που σημειώνει μαζική επιτυχία με την τηλεοπτική εκπομπή “RuPaul του Drag Race“.

James Baldwin

Ο θρυλικός συγγραφέας James Baldwin ξεπέρασε την εποχή του με το μυθιστόρημα ‘Giovanni’s Room’, το οποίο επικεντρώθηκε στην ιστορία ενός Αμερικάνου που ζει στο Παρίσι. Ο Baldwin έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως ομογενής στο Παρίσι, όπου προσπάθησε να διαφύγει από την αμερικανική διπλή προκατάληψη προς τους μαύρους και τα γκέι άτομα.

Isis King

Η Isis King ήταν το πρώτο τρανς μοντέλο που εμφανίστηκε στον χώρο της μόδας στο “American’s Next Top Model.” Την απολαύσαμε στον 11ο και 17ο “κύκλο” του show.

Janet Mock

Η πρώην εκδότρια της προσωπικής της ιστοσελίδας για το περιοδικό People, Janet Mock έχει γίνει πια πρότυπο τρανς γυναίκα,ς που εμφανίζεται δημοσίως από το 2011. Η Mock κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο “Redefining Realness” τον Φεβρουάριο του 2014 και πρωτοστάτησε στην εκστρατεία #girlslikeus, ένα κίνημα για την ενθάρρυνση των τρανς γυναίκες να ζήσουν με ορατότητα.

Alvin Ailey

Ο χορογράφος σύγχρονου χορού Alvin Ailey ίδρυσε το Dance Theater Alvin Ailey στη Νέα Υόρκη το 1958. Ο Ailey ήταν γνωστός για την πολυφυλετική εταιρεία του σε μια εποχή που πολλοί ταλαντούχοι μαύροι χορευτές απορρίπτονταν από τις παραστάσεις. Το 1992, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Ailey έχει μία θέση στο C.V. Whitney Hall of Fame στο Εθνικό Μουσείο του χορού.

Frank Ocean

O Frank Ocean hip-hop καλλιτέχνης της underground σκηνής έκανε coming out έκανε τον Ιούλιο του 2012, λίγο πριν το ντεμπούτο του με το πρώτο σόλο άλμπουμ του “Channel Orange.” Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός έκανε μία δημοσίευση στο Tumblr γράφοντας: “Τέσσερα καλοκαίρια πριν, γνώρισα κάποιον. Ήμουν 19. Το ίδιο κι εκείνος. Περάσαμε το καλοκαίρι εκείνο μαζί και το καλοκαίρι μετά, πάλι μαζί. Καθημερινά σχεδόν. Και για τις ημέρες που ήμασταν μαζί, ο χρόνος απλώς κυλούσε”. Μετά από αυτό, οι συνάδελφοί του τον υποστήριξαν ανοιχτά, καλλιτέχνες της hip-hop σκηνής όπως ο Jay-Z (κι η σύζυγός του, Beyoncé), ο 50 Cent, ο Busta Rhymes κι άλλοι.

John Amaechi

Μετά τη συνταξιοδότησή του από το NBA το 2007, ο John Amaechi έγινε ο πρώτος παίκτης του NBA που εμφανίζεται ανοιχτά. Στα απομνημονεύματά του ‘Man in The Middle’, εξιστορεί την καριέρα και τη ζωή του ως ένας αθλητή που ζει στη ντουλάπα.

Dee Rees

Η σκηνοθέτης Dee Rees βρίσκεται πίσω από την ταινία “Parlah“. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός 17χρονου Αφροαμερικανού κοριτσιού που δυσκολεύεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό της. Η ταινία έκανε επιτυχία το 2011 στο Sundance Film Festival.

Simon Nkoli

Ο ανοιχτά gay πολιτικός ακτιβιστής από τη Νότια Αφρική, Simon Nkoli πέρασε τα νεανικά του χρόνια ως anti-apartheid ακτιβιστής, ενώ το 1983 συγκρότησε το ‘Saturday Group’, την πρώτη μαύρη γκέι ομάδα στην Αφρική. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία το επόμενο έτος. Ο Nkoli ήταν επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος, φορέας του HIV+ από την Αφρική κι ο εκπρόσωπος από την Αφρική στο διοικητικό συμβούλιο Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών & Ομοφυλόφιλων.

Felicia Pearson

Η Felicia Pearson είναι γνωστή για το ρόλο της ως “Snoop” στο ‘The Wire‘. Η Pearson είναι συν-ιδρυτής της θεατρικής νεανικής ομάδας “Moving Mountains“, η ομάδα έχει ως στόχο να σταματήσει η βία κατά των νέων. Διδάσκονται παραστατικές τέχνες για να βοηθηθούν τα παιδιά, ώστε να μείνουν μακριά από τους δρόμους κι έξω από τα προβλήματα. Στα απομνημονεύματά της ‘Grace After Midnight,’ η Pearson ανοίγεται και μιλά για τις εμπειρίες της στους δρόμους της Βαλτιμόρης.

E. Lynn Harris

Ο Ε Lynn Harris ήταν γνωστός για το συγγραφικό του έργο, το οποίο διερεύνησε τους αφροαμερικανούς άνδρες, που ζούνε στην αφάνεια ή σε πολύ χαμηλό βιωτικό επίπεδο. Παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών κι ανακάλυψε το πάθος του για το γράψιμο. Πούλησε το πρώτο του μυθιστόρημα ‘Invisible Life’ έξω από το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Δέκα από έντεκα μυθιστορήματα που ακολούθησαν μπήκαν στη λίστα των New York Times Best Seller.

Η ιστορία των Νέγρων ξεκίνησε να γιορτάζεται από τον Φεβρουάριο του 1926, όταν ο ιστορικός και εκπαιδευτικός Carter G. Woodson ονόμασε τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου “Εβδομάδα της ιστορίας των Νέγρων” καθώς συμπεριλάμβανε τα γενέθλια δυο σημαντικών ανδρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των Αφρο-Αμερικανών.

Αυτοί ήταν ο Abraham Lincoln, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που με τόλμη κατάργησε τη δουλεία το 1863, και ο Frederick Douglass, μια εξέχουσα μορφή της Αμερικάνικης ιστορίας, που πέρασε από τη δουλεία στη πολιτική και τη συγγραφή, οραματιζόμενος πάντα τη πραγματική ελευθερία της φυλής του.




Δες και αυτό!